Per spaudos konferenciją Ženevoje PSO atstovas Christianas Lindmeieris sakė, kad, nors kol kas nėra atliktų naujų tyrimų, susiejančių vaistą nuo uždegimo su padidėjusiu mirtingumu, ekspertai nagrinėja šį klausimą ir galimą neigiamą vaisto poveikį.

„Gydantis savarankiškai, rekomenduojame vartoti paracetamolį, ne ibuprofeną“, – teigė Ch. Lindmeieris.

PSO šiuos įspėjimus pateikė praėjus kelioms dienoms po to, kai Prancūzijos sveikatos apsaugos pareigūnai įspėjo žmones, sergančius koronaviruso SARS-CoV-2 sukelta liga COVID-19, nevartoti nesteroidinių vaistų nuo uždegimo (NSAIDS).

Šiai vaistų grupei priklauso ibuprofenas, aspirinas ir daug kitų.

Neseniai medicinos žurnale „The Lancet“ pasirodžiusiame straipsnyje iškelta hipotezė, kad kai kurie vaistai, įskaitant ibuprofeną, gali sukelti grėsmę COVID-19 sergantiems pacientams, kurie kartu kenčia dėl aukšto kraujospūdžio ar diabeto.

Trečiadienį per spaudos konferenciją į tokią žinią sureagavo ir ministras A.Veryga.

„Turite galvoje Prancūzijoje paskelbtą informaciją? Nėra jokios mokslu pagrįstos informacijos, kad jis būtų kuo nors blogesnis negu yra paracetamolis“, – sakė A. Veryga. Ministras atkreipė dėmesį, kad Prancūzijoje, kai tokia informacija buvo paskelbta, buvo išpirkti vienos rūšies vaistai. „Tikrai nereikia bėgioti, išpirkti. (…) Tokia informacija yra moksliškai nepagrįsta. Tai yra netikra naujiena. Yra klinikinių niuansų, bet jie neaktualūs koronaviruso atvejui. Abu vaistai, kurie paprastai naudojami temperatūrai mažinti, yra tinkami. Juos galima naudoti“, – sakė A. Veryga.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (103)