„Vakar NVI administracija (ar koks ryšių su visuomene skyrius, sunku suvokit) labai skubiai pakabino instituto feisbuko paskyroje pranešimą, kad prasidėjus karantinui „nutraukiamos planinės diagnostinės ir gydomosios procedūros, išskyrus pagalbą ir paslaugas, kurių nesuteikus reikšmingai pablogėtų paciento būklė“. Labai griežtai nurodyta, kad dėl numatytų planinių procedūrų, operacijų „NEVYKITE (didžiosios tekste – A.M.) į ligoninę, pradžioje susisiekite su gydančiu gydytoju“, - feisbuke rašė A. Maldeikienė.

Politikė prisipažino, kad jai tas tekstas nepasirodė visiškai aiškus. Liko neaišku, nei kokio svarbumo yra numatyta procedūra, ar ji priskirtina tai, dėl ko reikšmingai pablogėtų sveikata, nei kur ir kokiais konkrečiais telefonais kreiptis. Ji atkreipė dėmesį tik, kad kažkas, kas slepiasi po NVI paskyra, komentaruose atsakė, kad pirminė informacija bus tikslinama.

„Mano konkrečiu atveju, manau, jog to neįvyktų, bet būtų pažeista visa gydymo schema, ir tai galimai labai sumažintų jau 5 mėnesius vykstančio tikrai nelengvo gydymo prasmę“, - rašė A. Maldeikienė.

Maldeikienė: visa schema griūva

Politikei atrodo nesuprantama, kad kam rašyti sekmadienį neaiškaus turinio žinias, kai pats dar nežinai, ką darysi, ir rašyti tokiu gyvybiškai svarbiu klausimu ir taip susijaudinusiems, privargusiems ir nerimo kamuojamiems žmonėms, lieka neaišku.

„Tiesiog pagąsdini sunkios ligos kamuojamus žmones ir šventi „sekmą dieną“, ar ne NVI? Pirmadienį skambinu savo chemoterapijos gydytojai. Ji, dėkui, paaiškina bendrus dalykus, bet pati neturi jokių aiškių atsakymų. Tiesiog dar neinformuota. Gydytoja nuostabi, jei ką. Tuo įsitikinau per penkis mėnesius. Ji tik patvirtina tai, ką pati puikiai žinau: negaliu laukti radioterapijos procedūrų pasibaigus chemoterapijai ilgiau nei tris, daugiausia keturias savaites. Laikas jau tikrai labai įtemptas ir iki kovo pabaigos laukti negaliu, visa schema (apie tai , kaip svarbu jos laikytis man aiškinta dešimtis kartų) griūva“, - rašė A. Maldeikienė.

Politikė sakė skambinusi nurodytais telefonais.

„Miela ponia poliklinikoje aiškina, nors pati tiksliai irgi kol kas nieko nežino, persiunčia kitur, radiologijos skyriuje (kur logiškai turiu skambinti dėl radiologinių procedūrų, ar ne?) sužinau, kad dar pas juos nebuvau ir neturiu proto ir nesuvokiu, kur man skambinti.

Šiaip ne taip gaunu dar vieną lyg ir radiologų telefoną. Jie pasako, kad man procedūras nukėlė neapibrėžtam laikui – iki baigsis karantinas. Į klausimus atsakyti, negali, nes „esu tik paprasta slaugytoja“. Bet nukėlus procedūras jau bus pažeistos viso gydymo schemos. Ir jų galima prasmė radikaliai mažėja. Tai ne mano išsigalvojimas, tai gydytojų aiškinimas ir tai daugybės mokslinių tyrimų išvada. Ratas užsidaro“, - rašė A. Maldeikienė.

Moteris rašė, kad ji yra dėkinga iki šiol ją gydžiusiems medikams, bet šitoje situacijoje jaučiasi naivi, kad taip pasitikėjo gydymo įstaiga.

„Aš tikrai labai nuoširdžiai tikėjau mūsų Nacionaliniu vėžio institutu. Iš karto ir griežtai atmečiau visus siūlymus gydytis užsienyje. Esu su labai dėkinga visiems iki šiol mane gydžiusiems gydytojams.

Bet šiandien supratau ir tai, kad buvau naivi. O daugybės mūsų, onkologinių ligonių– tų kurie sąžiningai vykdė gydytojų nurodymus, kantriai dorojosi su šalutiniais poveikiais, dirbo (per visą septynių mėnesių laikotarpį darbe nebuvau vos ketvertą dienų, ir tik todėl, kad nespėjau nuvykti)- gydymo sėkmė yra nubraukiama. Vis dėlto būtų įdomu ir svarbu suprasti, kodėl? Onkologai gi nedirbs infektologais?

Ir vis dėlto, o ar nebijote NVI, kad sulaužę pačių pasitvirtintas ir įteisintas gydymo schemas nepamatysite daugybės papildomų – gal net gerokai didesnio kiekio, nei keli tūkstančiai – Lietuvos žmonių mirčių?“, - rašė A. Maldeikienė.

NVI prašo supratingumo

NVI atstovė spaudai Giedrė Petkevičė institucijos vardu prašė supratingumo šiuo sudėtingu laikotarpiu dėl karantino sąlygų Covid-19 epidemijos metu. Nacionalinio vėžio instituto (kaip ir kitų šalies gydymo įstaigų) darbas šiuo metu organizuojamas atsižvelgiant į Vyriausybės nutarimą "Dėl karantino LR teritorijoje paskelbimo".
Pasak atstovės spaudai, visas NVI kolektyvas dirba pilnu intensyvumu stengdamiesi organizuoti darbą taip, kad kuo daugiau pacientų gautų jiems reikalingas paslaugas naujomis, karantino sąlygomis.

„Stengiamės, kad šis visiems įtampą keliantis laikotarpis praeitų kuo sklandžiau. Patikslinta informacija dėl teikiamų paslaugų bus paskelbta artimiausiu metu, tačiau užtikriname, kad gydytojai vertina kiekvieno paciento situaciją ir informuoja asmeniškai, kam būtina atvykti, o kam dvi savaites galima palūkėti namie“, – teigė G. Petkevičė.

Ji pateikė pavyzdį – i NVI Chemoterapijos skyriuje su dienos stacionaru apsilanko apie 100-130 ligonių (iš jų apie 50-60 proc. atliekamos chemoterapinės procedūros).

„Šiandien, pirmąją karantino dieną, jau priimti 37 ligoniai, kuriems, pagal Vyriausybės nutarimą dėl karantino, nepaskyrus gydymo reikšmingai pablogėtų būklė. Dar tiek pat išrašyta receptų nuotoliniu būdu, vykdytos konsultacijos telefonu su pacientais ar jų artimaisiais namuose, tad iš viso (fiziškai ir virtualiai) pasirūpinta 130 pacientų. Rytdienai chemoterapijos skyriuje darbas taip pat jau suplanuotas – apie 30 pacientų atvyks į skyrių, o dar apie 100 konsultacijų bus teikiamos nuotoliniu būdu“, – rašė G. Petkevičė.

Pasak institucijos atstovės, esamomis aplinkybėmis daroma viskas maksimaliai, ką galima daryti – šiuo metu darbas Nacionaliniame vėžio institute yra organizuojamas užtikrinant maksimalų pacientų ir darbuotojų saugumą ir atsižvelgiant į kintančią situaciją šalyje.

„Dėl Covid-19 viruso išplitimo pavojaus Nacionalinis vėžio institutas imasi griežtų priemonių, kadangi virusui išplitus aplinkybės pasikeis ekstremaliau“, – rašė G. Petkevičė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (176)