Ligoninės direktorius kalbėjo, kad atidedamos visos nebūtinos paslaugos ir ligoninė pradeda funkcionuoti tik karantininiu rėžimu.

31-rių metų vyras, kuriam diagnozuotas koronavirusas, į ligoninę buvo atvežtas iš penktadienio į šeštadienį. Šeštadienį vakare buvo gautas tyrimo atsakymas.

„Jis sukarščiavo staigiai, iki 39 laispnių, buvo standartiniai gripo požymiai, bet jis pagalvojęs apie kelionę, sureagavo, kad tai gali būti ir koronavirusas. Jis Olandijoje buvo iki kovo 12 d., dirba jis Lietuvoje, tik ten buvo išvykęs darbo reikalais.

<...> Šeima jo sveika, viskas gerai su ja, saviizoliacijoje jie. Pasikeitus situacijai – bus imtasi priemonių. Esu bendravęs su epidemologijos profesoriais, testai pirmomis dienomis nieko neparodytų. Prasmės testuoti – nėra jokios, nes tokiam žmogui atlikus testą, jis nieko neparodytų, o žmogus būtų išleistas namo ir galbūt užkrėstų kitus vaikščiodamas po vaistinę ar parduotuvę“, – kalbėjo A. Skorupskas.

Ligoninės vadovas tikina, kad sukarščiavęs vyras niekur nevaikščiojo, neturėjo kontaktų, izoliavosi su šeima namuose. Šiandien A. Skorupskas su pacientu kalbėjosi telefonu, jo būklė yra gera, virusas jam nesukelia jokių problemų, jei ne užsikrėtimas koronavirusu – jis būtų namuose.

Arvydas Skorupskas

„Lauksime kol jis pasveiks, atliksime kontrolinius testus ir tada išleisime jį namo. Labai plačiai kalbėti apie jo šeimą – neturiu įgaliojimų. <...> Visi duomenys perduoti savivaldybei, ji turi tuos duomenis, imasi visų priemonių. <...> Pacientas žvalus, jo temperatūra 37,2“, – tikino A. Skorupskas.

A. Skorupskas patikino, kad ligoninėje yra dar vienas asmuo, yra laukiama jo tyrimo rezultatų. Daugiau informacijos ligoninės vadovas nesuteikė, nes, anot jo, tai per daug jautri informacija, o atvejis dar nėra patvirtintas.

„Turime laikytis tvarkos. Reikia paklausnumo“, – ragino A. Skorupskas.

„Didelis šurmulys dėl testo darymo. Gaunama daug klaidingų atsakymų, dažniausiai neigiamų, todėl toks paleistas žmogus gali užkrėsti visus kitus, nes jam pirmosiomis dienomis dar nieks nepasireiškę, tai nematoma teste“, – kalbėjo Panevėžio respublikinės ligoninės vadovo pavaduotojas Mindaugas Vaitkus.

M. Vaitkus konferencijoje tikino, kad negyvename viename viruse, yra ir gripo epidemija, yra ir kitų bakterijų. Pirmiausia, vertėtų pagalvoti apie gripą, o ne apie koronavirusą, ypač, jei sukarščiavote, bet nesilankėtė užsienyje, tose šalyse, kur virusas jau išplitęs. M. Vaitkus taip pat nurodė, kad jei koronaviruso sirgimo forma būtų pacientams lengva, jie būtų gydomi ar galėtų patys gydytis izoliuoti namuose. Tai pat pridurta, kad sunerimti vertėtų, jei temperatūra šokteli virš 38 laipsnių, jaučiamas dusulys, nuolat kosėjama.

Svarbiausi kontaktiniai telefonai, kuriais galima skambinti konsultuotis!
- Visą parą veikianti nemokama karštoji koronaviruso linija - 1808
- Užsienio reikalų ministerijos (URM) visa parą budintis telefonas (kelionių rekomendacijų klausimai): (85) 236 2444
- Visą parą veikia ir Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) karštosios linijos (+370 618 79984 ir +370 616 94562). Taip pat dėl naujosios koronaviruso infekcijos galima kreiptis elektroninio pašto adresu koronavirusas@sam.lt, kuriuo į visuomenės užklausas dėl koronaviruso atsakinėja Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) specialistai.
„Sodros“ informacijos centras (nedarbingumas, išmokos): 1883
Valstybinė mokesčių inspekcija (mokestiniai klausimai): 1882
Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba: (85) 205 49 48, (85) 250 38 81, (85) 262 67 60
Nacionalinio Visuomenės sveikatos centro specialistai (sveikatos prevencijos klausimai): 8 618 79984
Valstybės sienos apsaugos tarnybos numeris, kuris budi visą parą: (85) 271 93 05
Policijos informacija teikiama el. p. info@policija.lt arba telefonu: 8700 60 000

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (137)