Detalesnė informacija – 14.00 val. Sveikatos apsaugos ministerijoje rengiamoje trumpojoje spaudos konferencijoje.

Penktadienio duomenimis, Lietuvoje iki šiol užfiksuoti 6 koronaviruso atvejai.

Du iš jų asmenys izoliuoti Kaune (diagnozuota kovo 10 dieną), vienas – Šiauliuose (diagnozuota vasario 28 dieną). Šie 3 asmenys į Lietuvą grįžo iš Šiaurės Italijos.

Dėl 3 naujų koronaviruso atvejų Lietuvoje ministerija artimiausiu metu pateiks daugiau informacijos.

„Koronavirusas – deja, bet jau ir Klaipėdoje. Tik ką gautas patvirtinimas, kad vidutinio amžiaus klaipėdietei, vakar GMP automobiliu pristatytai į Klaipėdos universitetinę ligoninę, diagnozuotas COVID-19 virusas. Tad Klaipėdoje taip pat jau visu pajėgumu aktyvuotas ir veikia šios grėsmės suvaldymo planas, identifikavus užsikrėtimo atvejus. Kadangi tokiai situacijai ruoštasi buvo rimtai ir iš anksto, todėl niekam panikuoti nereikia, kviečiu ir raginu visus elgtis ramiai, santūriai ir, žinoma, labai atsakingai, bet suvokti, kad šis grėsmingasis virusas jau ir uostamiestyje, – BŪTINA. Būkite dėmesingi, būkite atsargūs ir VISI rūpinkimės vieni kitų saugumu“, – feisbuke rašo Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas.

***

Koronaviruso simptomai yra panašūs į gripą:

- Karščiavimas;
- Kosulys;
- Dusulys;
- Kiti kvėpavimo sutrikimai.

Sunkesniais atvejais ši liga sukelia plaučių uždegimą, sepsį ir septinį šoką, inkstų nepakankamumą ar mirtį.

Specialus naujojo tipo koronaviruso tyrimas bus atliekamas ir tiems žmonėms, kurie pastaruoju metu nesilankė rizikos šalyse, tačiau jiems pareiškė neaiškios kilmės pneumonija. Ar tyrimas bus atliekamas asmeniui, įvertindami situaciją, nuspręs medikai, kurie pacientą prižiūrės gydymo įstaigoje. Šis specialus koronaviruso tyrimas atliekamas valstybės lėšomis ir, ar tyrimas bus daromas, pagal paciento sveikatos būklę, nusprendžia medikai.

Kas yra COVID-19?

Kinijoje protrūkį sukėlęs koronavirusas (COVID-19) yra naujos struktūros koronavirusas, kuris niekada anksčiau nebuvo sukėlęs infekcijų žmonėms. Apskritai koronavirusai yra didelė grupė virusų, kurie gali sukelti įvairias ligas. Dažniausiai koronavirusai sukelia lengvas ar net besimptomes infekcijas, tačiau gali sukelti ir sunkias kvėpavimo takų infekcijas, tokias kaip Artimųjų Rytų respiracinio sindromo (ARRS) ar sunkaus ūminio respiracinio sindromo (SŪRS) koronavirusines infekcija.

Inkubacinis laikotarpis

Tikslus inkubacinis laikas (nuo užsikrėtimo iki simptomų pasireiškimo) nėra nustatytas, nes kiekvieno žmogaus organizmas reaguoja skirtingai. Tačiau šiuo metu sakoma, kad jei per dvi savaites (14 dienų) nuo galimo užsikrėtimo momento ligos simptomai nepasireiškė, asmuo yra sveikas.

Nors žmonės dažniausiai būna užkrečiami, kai pasireiškia simptomai, įtariama, kad kai kurie žmonės gali perduoti virusą dar iki simptomų atsiradimo.

Gydymas

Nuo COVID-19 specifinio gydymo kol kas nėra – vaistai dar neišrasti. Nors vyksta vaistų derinių, skiriamų ligoniams gydyti, stebėjimai, kuriama ir vakcina. Gydant infekuotus žmones, taikomas simptominis gydymas nesteroidiniais vaistais nuo uždegimo, taikoma deguonies terapija, esant kvėpavimo nepakankamumui pacientui daroma dirbtinė plaučių ventiliacija.

Taip pat gydomos lydinčiosios ligos ir komplikacijos. Kadangi virusas naujas, manoma, kad ligos trukmė priklauso nuo jos sunkumo. Kaip ir kitų respiracinių virusinių infekcijų metu, viruso išskyrimas sveikstant palaipsniui baigiasi. Pasveikę žmonės išleidžiami namo. Taip pat ir žmonės, kuriems taikomas izoliavimasis namuose: jei per dvi savaites nuo paskutinės žmogaus buvimo paveiktoje teritorijoje ar sąlyčio su COVID-19 sergančiu asmeniu dienos jam neišryškėja ligos simptomai, jis laikomas sveiku ir jam nėra taikomi jokie apribojimai.

Rizikingos šalys

Šiuo metu rizikingomis šalimis laikomos: Kinija, Honkongas, Iranas, Japonija, Pietų Korėja, Singapūras, Vokietija, Prancūzija, Ispanija ir visa Italija. Šiuo metu draudžiama vykti į 5 šalis: Kiniją, Pietų Korėją, Singapūrą, Japoniją ir Italiją.

Italijos Vyriausybė dėl koronaviruso 2020 metų kovo 9 dieną paskelbė karantino zona visą Italijos teritoriją. Visoje šalies teritorijoje nuo kovo 10 dienos iki balandžio 3 dienos įvedamos specialios priemonės, įskaitant prievolę būti namuose, išskyrus neatidėliotinas priežastis (tarp jų – darbas, sveikatos problemos arba grįžimas į nuolatinę gyvenamąją vietą). Draudžiama įvažiuoti ir išvažiuoti iš teritorijos be pagrįstos neatidėliotinos priežasties, tačiau iš karantino zonos užsienio šalių piliečiai gali išvykti namo.

Kas gali padėti apsisaugoti nuo viruso?

- Atsisakykite nebūtinų kelionių, ypač į šalis, kuriose yra koronaviruso protrūkis.
- Kuo dažniau plaukite rankas, tai darykite kaskart po kontakto su svetimais paviršiais.
- Rankas plaukite kruopščiai. Jei turite, galite naudoti pirštines, bet jas taip pat būtina plauti.
- Venkite rankomis liesti veidą, tai galima daryti nebent iškart, kai nusiplovėte rankas.
- Kuo dažniau vėdinkite patalpas.

Kaip galima užsikrėsti COVID-19?

Koronavirusai yra perduodami nuo žmogaus žmogui dažniausiai artimo sąlyčio su sergančiuoju koronavirusine infekcija metu, pavyzdžiui, namų ar darbo aplinkoje, gydymo įstaigoje. COVID-2019 taip pat gali būti perduodamas nuo žmogaus žmogui. Virusas plinta per orą kvėpavimo takų sekretų lašeliais, kuriuos žmonės išskiria į aplinką čiaudėdami, kosėdami ar iškvėpdami. Tokiu atveju tarp žmonių būtinas gana artimas kontaktas (manoma, kad ne didesnis nei 2 metrai). Teigiama, kad tai yra pagrindinis infekcijos plitimo būdas. Užsikrėsti įmanoma ir liečiant įvairius aplinkos daiktus, kurie yra užteršti COVID-19 (pavyzdžiui, sergantysis nusičiaudėjo neužsidengęs ir lašelių nusėdo ant stalo ar kitų paviršių). Sveikas asmuo palietęs tokį paviršių, o vėliau nešvariomis rankomis pasitrynęs akis ar pasikrapštęs nosį gali užsikrėsti. Tačiau šiuo metu teigiama, kad tai įmanomas, bet ne pagrindinis infekcijos plitimo būdas.

Ką daryti, jei grįžote iš šalies, kurioje yra koronaviruso protrūkis?

Rekomenduojama likti namuose (izoliuotis) 14 d. po paskutinės buvimo paveiktoje teritorijoje dienos ir būti pasiekiamam visą izoliavimosi laikotarpį telefonu ir el. paštu, kad su jumis galėtų susisiekti ir apie jūsų sveikatą pasiteirauti specialistai. Nesilankyti viešose vietose, pvz., mokykloje, darbe, universitete, masinio susibūrimo vietose, visą izoliavimosi laiką nepriimti svečių namuose; kasdien matuoti kūno temperatūrą, stebėti sveikatą ir pranešti jums skambinančiam visuomenės sveikatos specialistui apie atsiradusius sveikatos pokyčius. Grįžus iš rizikingos šalies, galima gauti 14 dienų nedarbingumo pažymėjimą.

Ką daryti įtarus, jog sergate koronavirusu?

Jei galimai turėjote kontaktą su sergančiuoju koronavirusu ir pajutote ligos simptomus, jokiu būdu neikite pas šeimos gydytoją. Neišėję iš namų skambinkite bendruoju pagalbos telefonu 112 ir praneškite apie įtariamą ligą. Kol atvažiuos medikai, niekur neikite.

Ar medicininės kaukės apsaugo nuo koronaviruso?

Medicininės kaukės rekomenduojamos pacientams, kurie kosėja ir čiaudi, kad sulaikytų su lašeliais galintį plisti virusą aplinkoje. Atkreipiame dėmesį, kad medicininės kaukės viruso nesulaiko ir neapsaugo nuo užsikrėtimo, jei yra artimas kontaktas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (423)