Šie atvejai – įvežtiniai, sakė A. Veryga. Viena iš užsikrėtusiųjų – Ispanijos pilietė iš Madrido, jai virusas nustatytas Vilniuje. Kaune besigydantis vyras į Lietuvą grįžo iš Italijos vasario 29 dieną.

Klaipėdoje moteris, kuriai yra diagnozuotas šis susirgimas, į Lietuvą yra grįžusi iš Tenerifės.

O kaip informuoja Vilniaus Santaros klinikos, koronaviruso atvejis užfiksuotas jaunai pacientei, grįžusiai iš Ispanijos, ji į Lietuvą grįžo kovo 9 dieną. Kitą dieną ji jau pajuto ligos simptomus, o kovo 12 dienos naktį kreipėsi į VUL Santaros klinikų Infekcinių ligų centro Priėmimo–skubios pagalbos skyrių.

„Įvertinus pacientės būklę ir epidemiologinius kriterijus, paimtas mėginys dėl COVID–19. Kovo 13 d. 12 val. gautas teigiamas atsakymas“, – rašoma Santaros klinikų pranešime.

„Šiuo metu pacientės būklė nesunki, ji yra izoliuota ir stebima Santaros klinikų Infekcinių ligų centre“, – praneša gydytojai.

Ministras sakė, kad šie asmenys – nėra rizikos grupės atstovai, kuriems tykotų didelis pavojus dėl naujojo viruso.

Kauno klinikinės ligoninės gydytojo žiniomis, naujasis koronaviruso atvejis Kaune nėra susijęs su antradienį diagnozuota infekcija porai.

Klaipėdos universitetinėje ligoninėje jau yra pirmoji pacientė su patvirtinta koronaviruso diagnoze. Ligoninės vyriausiasis gydytojas prof. habil. dr. Vinsas Janušonis sako, kad iš Ispanijos sugrįžusi moteris kurį laiką buvo namuose. Patvirtinus diagnozę pusamžė moteris elgiasi ramiai.

„Nedaug ką galiu pasakyti, jai apie penkiasdešimt metų. Moteris lankėsi Ispanijoje. Visgi su įtarimais pas mus yra patekusių tikrai nemažai žmonių. Jau evakuavome ir antrą skyrių, mat viename nepakanka vietos“, – sako V. Janušonis.

Profesorius sako, kad moters, jo žiniomis, elgėsi atsakingai. Jos artimieji, šiuo metu turimomis žiniomis, virusu nėra užsikrėtę.

Iš viso, penktadienio duomenimis, Lietuvoje oficialiai užfiksuoti 6 koronaviruso atvejai.

Kauno klinikinės ligoninės Infekcinių ligų klinikos vadovė Auksė Mickienė akcentavo, kad kol kas šie visi 6 atvejai – atvežtiniai ir kol kas nėra duomenų, kad virusas plinta visuomenėje.

„Mes esame labai budrūs dėl galimo viruso plitimo visuomenėje, tačiau tvirtų įrodymų, kad tai yra, mes kol kas neturime. Taigi svarbu izoliacija, o ne siekti atlikti tyrimą, kuris galbūt šiandien yra neigiamas, o rytoj ar poryt gali tapti teigiamu, žmonės turėtų tai suprasti ir įvertinti“, – sakė Kauno klinikinės profesorė.

Kovo 10 dieną paaiškėjo, kad naujojo tipo virusu užsikrėtė pora iš Kauno, vasario 28 dieną koronavirusas diagnozuotas šiaulietei. Asmenys jaučiasi gerai, bet vis dar yra gydymo įstaigose.

Nuo penktadienio trumpuoju numeriu 1808 pradeda veikti koronaviruso karštoji linija. Skambinti į liniją galima visoje Lietuvoje, visą parą, nemokamai iš visų tinklų.

Ministras A. Veryga sakė, kad visai realu, kad gali atsirasti galimybė žmonėms dėl viruso išsitirti patiems.

„Gauname labai daug prašymų, daug klausinėjama, kada bus galima tirtis patiems, prašant tai padaryti. Dar kartą noriu akcentuoti, kad bus greičiausiai tokia galimybė, bet ji bus ribota.

Santaros klinikų infekcinių ligų korpusas

Bet tai turi būti labai saugiai padaryta – pati baisiausia klaida būtų, kad žmonės pradėtų bėgti į klinikas, taip apkrėstų darbuotojus. Tai tam tikrose vietose, taškuose būtų galima plačiau tyrimus pradėti, bet ne bet kaip. Ir tai nepaneigia izoliacijos būtinybės. Net ir žmonės, kurie pasidarys tyrimą ir jis bus neigiamas, jiems tai nereikš, kad galės bėgioti ir kitus apkrėsti“, – spaudos konferencijoje sakė A. Veryga.

„Visi Lietuvoje kosintys, karščiuojantys negalės pasitikrinti, tai yra nerealus scenarijus“, – pabrėžė A. Veryga.

Kauno klinikinės ligoninės Infekcinių ligų klinikos vadovė Auksė Mickienė ir Santaros klinikų gydytoja Ligita Jančorienė spaudos konferencijoje papasakojo apie tai, kad svarstoma galimybė, kad koronaviruso lengvą formą turintys asmenys galėtų gydytis namuose.

„Norime paprašyti ramybės ir susikaupimo. Infekcinių ligų stacionariai šiuo metu yra pasiruošę priimti asmenis, kol kas yra bendras sutarimas, kad kiekvienas pacientas, kuriam aptikta infekcija, yra stacionarizuojamas. Bet kitų šalių patirtis rodo, kad kai kuriais atvejais bus sprendžiama dėl lengvesne forma sergančių pacientų, kad jie galėtų gydytis namuose“, - pasakojo L. Jančorienė.

Gydytoja sakė, kad yra planuojama įrengti dešimtyje savivaldybių laikinas vietas, kur būtų galima saugiai paimti tyrimus.

A. Mickienė teigė, kad labai dažnai tyrimų dėl koronaviruso vertė yra pervertinama.

„Priežastys yra suprantamos. (…) Tačiau noriu akcentuoti, kad yra labai svarbios saviizoliacijos taisyklės. Ir tyrimo atlikimas, jei nėra klinikinių simptomų ir jei nėra randama to patogeno, tai tas atsakymas reiškia labai nedaug. Kaip tik atsakymas gali atpalaiduoti nuo saviizoliacijos ir gali pagalvoti, kad jau viskas gerai. Tyrimas yra atliekamas, jei atsiranda klinikiniai simptomai ir kol kas grįžusiems iš labai didelės teritorijos, grįžusiems ir rizikingų teritorijų, - kalbėjo gydytoja.

– Tyrimo atlikimas nesant simptomams gali sumažinti žmogaus atsakomybę, o ta saviizoliacijos taisyklė būtinai privalo išlikti, nes tai yra pagrindinis kelias, ką mes galime ir turime stengtis daryti, kad neišplatintume šio sukėlėjo visuomenėje."

Ligita Jančorienė priminė, kad nuo antradienio Lietuvoje yra pakoreguotas COVID-19 apibrėžimas, kai yra įtraukta grupė pacientų, kurie nėra keliavę, tačiau turi sunkios kvėpavimo takų infekcijos požymius.

„Tie pacientai turėtų būti pristatyti ir stacionarizuoti. Tie asmenys, kurie tikrai bus patikrinti dėl koronaviruso infekcijos, jie bus hospitalizuoti, suteikta pagalba, – sakė L. Jančorienė. – Atkreipiame dėmesį, kad susidaro tikrai didelės eilės priėmimo skyriuose tų žmonių, kurie nesunkiai serga arba turi labai nežymius respiracinius požymius.“

Dėmesys senyvo amžiaus žmonėms

Ministras A. Veryga taip pat perdavė svarbų prašymą vyresnio amžiaus žmonėms.

„Norėčiau kreiptis į vyresnio amžiaus žmones ir paprašyti dabar labai susitelkti ir maksimaliai stengtis likti namuose. Kodėl vyresnio amžiaus žmonės? Jūs jau esate girdėję ir iš kitų šalių – pagrindinė grupė, kuriai kyla daugiausia kompiliacijų ir būna daugiausiai mirčių – vyresnio amžiaus žmonės. Ką tai reiškia likti namuose? Paprašyti artimųjų parnešti maisto, nesilankyti maldos namuose, vengti viešų viešų ir maksimaliai pasisaugoti“, – žinutę perdavė A. Veryga.

Ministras sakė, kad dabar būtina vengti bet kokios galimybės užsikrėsti.

„Yra žmonių, kurie parvykę nebūtinai laikėsi režimo, jie vaikščiojo visuomenėje, šitame etape turime maksimaliai vengti kontaktų“, - spaudos konferencijoje sakė A. Veryga.

Ministras prašo šeimų, kurie su vaikais lankėsi viruso židiniuose, nevežti vaikų prižiūrėti seneliams.

„Toms šeimoms, kurie turi vaikų, kurie lankėsi regionuose, kur yra plitimas. Kai grįžote iš ten su vaikais, o dabar mokyklose yra atostogos – tai nenuvežkite tų vaikų seneliams. (…) Bet dar kartą labai aiškiai noriu pasakyti, kuriems yra duota rekomendacija dėl saviizoliacijos, dabar, kai yra sustojęs ugdymo procesas, tokioms šeimoms nenuvežti vaikų seneliams, nes jie labai didelėje rizikoje. Nesuprasite, kad gal jis užsikrėtęs, o vyresniam žmogui ta rizika yra labai didelė“, - kalbėjo ministras. Dar kartą pabrėždamas, kad saviizoliacijos lygis ir to atsakomybė dabar yra kritiškai svarbūs.

A. Veryga taip pat paragino visiems būti ypač atsargiems ir priminė, kad atsiranda norinčių pasipinigauti, ministras ragino nebūti patikliems.

„Būkime visi atsargūs. Mes jau esame minėję anksčiau, kada įvairūs nusikaltėliai, ar žmonės, norintys pasipelnyti apsimetinėdavo tais, kurie siūlo dezinfekuoti namus. Tai jau anksčiau raginome būti sąmoningais, lygiais tas pats yra su vaistais ar tyrimais. Jei jie bus, jei jie atsiras, tai jie tikrai atsiras ne socialiniuose tinkluose, ne internete. Juos pasiūlysime savo pacientams. Šiuo metu nėra jokių vaistų sukurta. Jei kažkas juos siūlo, tai yra spekuliacijos“, - patikliems asmenims žinutę perdavė ministras A. Veryga.

Ministras kalbėjo apie neatsakingą žmonių elgesį, kai šie grįžę iš rizikingų teritorijų, nesilaiko rekomendacijų, nesiima saviizoliacijos.

„Aš visų detalių apie kiekvieną pacientą tikrai nežinau, žinau, kad epidemiologai ir visuomenės sveikatos specialistai aiškinasi visas aplinkybes, bet jas galima išsiaiškinti tiek, kiek žmogus jas atskleidžia (...)“, – sako A. Veryga. Ministras akcentuoja, kad žmonės, kurie turėtų izoliuotis, bet to nedaro, kitiems kelia labai didelį pavojų.

„Jei tokie dalykai toliau vyks, prisigyvensime iki tokių scenarijų, iki kurių atėjo italai, nes izoliacija yra esminė sąlygą", – sakė sveikatos apsaugos ministras.

Klaipėdos meras: mes tam ruošėmės jau seniai

„Kare su koronavirusu Klaipėda atsidūrė priešakinėse linijose. Tam mes ruošėmės jau seniai. Viena kai ruošiamasi, kas gali būti, kita – kai tai nutinka“, – sako Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas, tačiau ragina žmones ne panikuoti, o elgtis atsakingai.

Informacijos apie moterį, kuri grįžo iš Ispanijos, Tenerifės, o po kelių dienų sulaukė atsakymo, kad jai diagnozuotas „COVID-19“ virusas, meras sako tikrai neatskleis, nors socialiniuose tinkluose sulaukė begalės užklausimų, kurioje gatvėje, ar net kuriame name ji gyvena.

Meras sako, kad jie neketina atskleisti asmens duomenų, tačiau tiems, kurie nerimauja, siūlo kitą išeitį – ne viena bendrija jau nusprendė papildomai dezinfekuoti laiptinę.

Klaipėdoje patvirtinus pirmąjį koronaviruso atvejį Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuras primena, kad visoje Lietuvoje pradeda veikti Koronos karštoji linija trumpuoju numeriu 1808.

„Skambinti į liniją galima visoje Lietuvoje visą parą nemokamai iš visų tinklų. Numeriu 1808 skambinti taip pat nuo šiol raginama ir pasireiškus į gripą būdingiems ligos simptomams – karščiavimui, kosuliui, gerklės skausmui ar apsunkintam kvėpavimui – po kelionės į užsienio šalis ar po kontakto su tikėtinu koronaviruso nešiotoju“, – skelbiama socialiniuose tinkluose.

Klaipėdos universitetinės ligoninės vadovas sako, kad medikai yra pasiruošę esamai padėčiai ir plečia galimybes ligoninėje priimti daugiau asmenų, kuriems atliekami koronaviruso tyrimai. Tam anot vyriausiojo gydytojo prof. habil. dr. Vinso Janušonio, paruoštas nebe vienas, o du skyriai. Iki šiol atlikti tyrimai Klaipėdoje esantiems pacientams.

Virusą parsivežusi moteris grįžusi į Lietuvą kovo 9 dieną. Ji laiką leido namuose.

Kas yra Covid-19?

Kinijoje protrūkį sukėlęs koronavirusas (COVID-19) yra naujos struktūros koronavirusas, kuris niekada anksčiau nebuvo sukėlęs infekcijų žmonėms. Apskritai koronavirusai yra didelė grupė virusų, kurie gali sukelti įvairias ligas. Dažniausiai koronavirusai sukelia lengvas ar net besimptomes infekcijas, tačiau gali sukelti ir sunkias kvėpavimo takų infekcijas, tokias kaip Artimųjų Rytų respiracinio sindromo (ARRS) ar sunkaus ūminio respiracinio sindromo (SŪRS) koronavirusines infekcija.

Aurelijus Veryga

Inkubacinis laikotarpis

Tikslus inkubacinis laikas (nuo užsikrėtimo iki simptomų pasireiškimo) nėra nustatytas, nes kiekvieno žmogaus organizmas reaguoja skirtingai. Tačiau šiuo metu sakoma, kad jei per dvi savaites (14 dienų) nuo galimo užsikrėtimo momento ligos simptomai nepasireiškė, asmuo yra sveikas.

Nors žmonės dažniausiai būna užkrečiami, kai pasireiškia simptomai, įtariama, kad kai kurie žmonės gali perduoti virusą dar iki simptomų atsiradimo.

Rizikingos šalys

Šiuo metu rizikingomis šalimis laikomos: Kinija, Honkongas, Iranas, Japonija, Pietų Korėja, Singapūras, Vokietija, Prancūzija, Ispanija ir visa Italija. Šiuo metu draudžiama vykti į 5 šalis: Kiniją, Pietų Korėją, Singapūrą, Japoniją ir Italiją.

Italijos Vyriausybė dėl koronaviruso 2020 metų kovo 9 dieną paskelbė karantino zona visą Italijos teritoriją. Visoje šalies teritorijoje nuo kovo 10 dienos iki balandžio 3 dienos įvedamos specialios priemonės, įskaitant prievolę būti namuose, išskyrus neatidėliotinas priežastis (tarp jų darbas, sveikatos problemos arba grįžimas į nuolatinę gyvenamąją vietą). Draudžiama įvažiuoti ir išvažiuoti iš teritorijos be pagrįstos neatidėliotinos priežasties, tačiau iš karantino zonos užsienio šalių piliečiai gali išvykti namo.

Kas gali padėti apsisaugoti nuo viruso?

- Atsisakykite nebūtinų kelionių, ypač į šalis, kuriose yra koronaviruso protrūkis.
- Kuo dažniau plaukite rankas, tai darykite kaskart po kontakto su svetimais paviršiais.
- Rankas plaukite kruopščiai. Jei turite, galite naudoti pirštines, bet jas taip pat būtina plauti.
- Venkite rankomis liesti veidą, tai galima daryti nebent iškart, kai nusiplovėte rankas.
- Kuo dažniau vėdinkite patalpas.

Kaip galima užsikrėsti COVID-19?

Koronavirusai yra perduodami nuo žmogaus žmogui dažniausiai artimo sąlyčio su sergančiuoju koronavirusine infekcija metu, pavyzdžiui, namų ar darbo aplinkoje, gydymo įstaigoje. COVID-2019 taip pat gali būti perduodamas nuo žmogaus žmogui. Virusas plinta per orą kvėpavimo takų sekretų lašeliais, kuriuos žmonės išskiria į aplinką čiaudėdami, kosėdami ar iškvėpdami. Tokiu atveju tarp žmonių būtinas gana artimas kontaktas (manoma, kad ne didesnis nei 2 metrai). Teigiama, kad tai yra pagrindinis infekcijos plitimo būdas. Užsikrėsti įmanoma ir liečiant įvairius aplinkos daiktus, kurie yra užteršti COVID-19 (pavyzdžiui, sergantysis nusičiaudėjo neužsidengęs ir lašeliai nusėdo ant stalo ar kitų paviršių). Sveikas asmuo palietęs tokį paviršių, o vėliau nešvariomis rankomis pasitrynęs akis ar pasikrapštęs nosį gali užsikrėsti. Tačiau šiuo metu teigiama, kad tai įmanomas, bet nepagrindinis infekcijos plitimo būdas.

Ką daryti, jei grįžote iš šalies, kurioje yra koronaviruso protrūkis?

Rekomenduojama likti namuose (izoliuotis) 14 d. po paskutinės buvimo paveiktoje teritorijoje dienos ir būti pasiekiamam visą izoliavimosi laikotarpį telefonu ir el. paštu, kad su jumis galėtų susisiekti ir apie jūsų sveikatą pasiteirauti specialistai. Nesilankyti viešose vietose, pvz., mokykloje, darbe, universitete, masinio susibūrimo vietose, visą izoliavimosi laiką nepriimti svečių namuose; kasdien matuoti kūno temperatūrą, stebėti sveikatą ir pranešti jums skambinančiam visuomenės sveikatos specialistui apie atsiradusius sveikatos pokyčius. Grįžus iš rizikingos šalies, galima gauti 14 dienų nedarbingumo pažymėjimą.

Ką daryti įtarus, jog sergate koronavirusu?

Jei galimai turėjote kontaktą su sergančiuoju koronavirusu ir pajutote ligos simptomus, jokiu būdu neikite pas šeimos gydytoją. Neišėję iš namų skambinkite bendruoju pagalbos telefonu 112 ir praneškite apie įtariamą ligą. Kol atvažiuos medikai, niekur neikite.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (784)