Lietuvos vyskupų konferencijos generalinis sekretorius kun. Kęstutis Smilgevičius spaudos konferencijoje sakė, kad bažnyčiose laikinai atsisakoma švęsto vandens ir nerekomenduojama bučiuoti kryžiaus ar kitų relikvijų.

„Visame pasaulyje plinta COVID-19 virusas, kuris kelia didelį susirūpinimą tiek valstybėms, tiek tikinčiųjų bendruomenėms. Bažnyčia taip pat bendradarbiauja su valstybe ir imasi įvairių prevencijos priemonių“, – sakė kunigas.

Pasak kun. Kęstučio Smilgevičiaus, šiuo metu bažnyčioje jau nebėra švęsto vandens, kurį naudojant galėtų plisti virusas. Taip pat rekomenduojama laikinai atsisakyti visų kontaktinių, pamaldumo būdų, nebučiuoti kryžių, relikvijų.

Vis dėlto komunijos dalinimo, kuri žmonėms yra dalinama iš kunigo rankų, kol kas nebus atsisakoma.

„Kol kas yra atsakoma į konkretų grėsmės lygį, todėl šiuo metu tikrai nėra jokios būtinybės tai daryti, mes galime žiūrėti į kitų šalių patirtį, kurios nuo koronaviruso nukentėjo labiau. Išanalizavome tų vyskupijų reakciją ir padėtį, kurios pirmiausiai buvo paveiktos, tai Honkongo, Milano, Austrijos ir kitų. Galime labai aiškiai pasakyti, kokios priemonės yra reikalingos reaguoti į kokį lygį. Kol kas Lietuvoje tos priemonės, kurių imamės, mūsų nuomone, yra pakankamos“, – kalbėjo kunigas.

Pasak kun. Kęstučio Smilgevičiaus, jei situacija pasikeis, bus sprendžiama, ar pereiti prie Komunijos dalinimo į rankas.

„Išvis Komunijos nebus atsisakoma tikriausiai bet kuriuo atveju, bet kai kur, kur susirgusiųjų skaičiai yra labai dideli, ten pereinama prie komunijos dalinimo į rankas. Nors vėlgi, yra argumentų, kad ir toks būdas yra nesaugus, nes per rankas virusas taip pat gali persiduoti. Vis dėlto kai kuriose bažnyčiose tai yra priimta ir to neatmetame“, – sakė kunigas.

Lietuvos vyskupų konferencijos sekretorius džiaugiasi, kad parapijoms išsiuntus rekomendacijas atsisakyti švęsto vandens, jau kitą dieną buvo galima pamatyti, kad kunigai sureagavo.

„Be abejo, tikimės sveiko proto ir pamačius, kad kažkurioje bendruomenėje situacija keičiasi, reikės greitai reaguoti. Džiaugiamės, kad valstybė dalinasi informacija su mumis ir galime greitai imtis visų priemonių. Šitas išbandymas yra gražus bažnyčios ir valstybės bendradarbiavimo pavyzdys“, – sakė kunigas.

Pasak K. Smilgevičiaus, švęsto vandens bažnyčiose nėra jau apie 10 dienų, bet tik tokio, kuris naudojamas ne vieno žmogaus.

„Tai nereiškia, kad atsisakysime jo išvis, pavyzdžiui, apšlakstymo sekmadieniais, ten, kur jis prieinamas tik vienam kunigui. Manau, kad labai svarbu iš vienos pusės pavojaus nepervertinti, iš kitos pusės nenuvertinti ir nesakyti, kad niekas nevyksta, nes turime skaičius iš Vokietijos, kurie yra tikrai neraminantys“, – kalbėjo kunigas.

Nors, pasak K. Smilgevičiaus, bažnyčioje dažniausiai nesusirenka tiek daug žmonių, kiek, tarkime, mugėse, reikėtų sąmoningai įvertinti aplinką.

„Jei žmogus šalia tavęs kosti ar čiaudi, reikėtų atsitraukti. Plauti rankas, tam yra sudarytos sąlygos ir parapijos centruose, kuriuose renkasi įvairios grupelės. Tokios panašios priemonės, kurių rekomenduoja imtis ir valstybė“, – sakė kun. K. Smilgevičius.

Kol kas nesvarstomi jokie pakeitimai dėl Velykų pamaldų, tačiau pasikeitus situacijai neatmetama galimybė, kad bus imamasi ir griežtesnių prevencijos priemonių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (187)