„Lietuva kol kas išlieka ta šalis, kurioje nustatytas vienas atvejis, jokių kitų kol kas nėra nustatyta.

Bet jūs matote, kas vyksta Europoje, labai greitai plinta.

Dar penktadienį Europos ligų kontrolės centras akcentavo, kad artimiausias kelias savaites reikia tikėtis gana intensyvaus augimo. Tai ir matome“, – žurnalistams sakė jis.

A. Veryga pridūrė, kad kai kas iš Lietuvos Vyriausybės prieš tai dėl tokių griežtų prevencijos priemonių juokėsi.

„Buvo pasijuokiama ar pasišaipoma, ar čia mes neperspaudžiame. Geras posakis yra, kad juokiasi tas, kas juokiasi paskutinis.

Panašu, kad mūsų priemonės pasiteisino. Šalims, kurios nevisiškai rimtai žiūrėjo į parvykstančiųjų kontrolę, dabar tenka peršokti į antrąjį scenarijų, kai fiksuojami dideli skaičiai, plitimas viduje“, – kalbėjo ministras.

A. Veryga sakė, kad Lietuva turėjo laiko pasiruošti.

„Dabar daug mechanizmų, vyksta derinimai su gydymo įstaigomis, kad jos būtų pasiruošusios. Gyventojams nerimauti nereikia“, – sakė jis.

Eksporto neribos

Spaudos konferenciją A. Veryga pradėjo nuo informacijos iš Briuselio.

„Praėjusią savaitę teko viešėti Briuselyje, kur rekordiškai didelis sveikatos ministrų skaičius buvo susirinkęs, kalbėjomės apie šio viruso valdymo galimybes.

Komisija akcentuoja, kad šalys negali taip paprastai, savavališkai nuspręsti ir nebeleisti prekių eksporto.

Mums aktualu, nes mažoms šalims tai sukėlė daug nerimo. Mes pačios negaminame, o didelės šalys, jei nusprendžia riboti eksportą, tai sukelia tam tikrą kaskadinį efektą“, – sakė jis.

Koronavirusas

Saviizoliacija – viena pagrindinių priemonių

A. Veryga sakė, kad saviizoliacija išlieka viena pagrindinių priemonių net esant sudėtingiems scenarijams.

„Jei žmogui nėra kokių nors rimtų sveikatos sutrikimų. Man per savaitgalį teko gauti tokių žinučių, kurios tam tikra prasme iliustruoja, kad ne visi Lietuvos gyventojai yra linkę elgtis atsakingai.

Žmonės dėl to, kad jiems nesutiko grąžinti bilietų už spektaklį, vis tiek eina į jį, paskui susitikę rūbinėje dalijasi patirtimi, kad grįžo iš Italijos, pasiėmė biuletenį, dabar dar gali dvi savaites pailsėti ir nueiti į teatrą“, – pasakojo jis.

Ministras teigė, kad tariasi su teisininkais, kaip sugriežtinti tvarką ir imperatyviai pasakyti, kad jei žmonės pasiėmė nedarbingumo pažymėjimą, tai turi likti namie.

„Nevaikščioti į teatrus, į parduotuves. Dar kartą priminsiu, kad savivaldybėms duoti pavedimai pasirūpinti, jei jie negali nusipirkti maisto. Jei nėra, kas tą maistą pristato, svarbu nevaikščioti niekur.“

A. Veryga sakė, kad, jei elgsimės neatsakingai, tada „į teatrą ilgai nevaikščiosime“.

„Sėdėsime taip, kaip italai, užsidarę labai ilgai“, – įspėjo jis.

Tiriami tik tie, kuriems pasireiškia simptomų

Pasak A. Verygos, SAM jau tariasi su Užsienio reikalų ministerija (URM), kaip elgtis su Lietuvos gyventojais, jei jie nebegalėtų grįžti iš užsienio.

„Galvosime, kaip saugiai juos grąžinti namo. Kitaip jie gali grįžti nesaugiais būdais. Deriname, kad visi mūsų gyventojai, kurie yra išvykę, gautų žinutes su informacija“, – pasakojo ministras.

Tikėtina, kad gamintojai jau šią savaitę pradės gaminti deficitiniu tapusį dezinfekcinį skystį ir jis pasieks parduotuves.

„Tik laiko klausimas, kada bus pradėti tikrinti lėktuvais grįžtantys keleiviai iš kitų šalių. Tačiau, jei bus paliesta Europa, logikos [kalbant apie tikrinimą] nebeliks, bus taikomos kitos priemonės“, – kalbėjo A. Veryga.

Ministras sakė, kad nėra prasmės tirti visų iš koronaviruso židinių grįžusių žmonių, kol jie nesijaučia blogai.

Pasak A. Verygos, mėginius imti prasmė yra tik tada, kai žmogui pasireiškia simptomų. Jei jis nesijaučia blogai, tirti neverta, nes tyrimas gali sukelti nepagrįstą nusiraminimą. Mat rezultatas gali parodyti, kad žmogus neserga, tačiau tyrimas gali klysti. Todėl geriausia užsiimti saviizoliacija ir tik pasireiškus pirmiesiems simptomams daryti tyrimus.

Šiuo metu teritorijoms, kur vyksta COVID-19 plitimas visuomenėje, priskiriamos šios: Kinija (visos provincijos), Šiaurės Italijos regionas (Lombardijos, Veneto, Pjemonto ir Emilijos-Romanijos regionai), Honkongas, Iranas, Japonija, Pietų Korėja, Singapūras.

Galvojama apie griežtesnes sankcijas nesilaikantiems saviizoliacijos

Kai kurios skrydžių bendrovės jau yra atšaukusios skrydžius į Italiją ar kitas rizikos šalis. Kitos tai dar tik planuoja ir kol kas veiksmų nesiima.

„Kol kas judėjimas oro erdvėje nėra apribotas, todėl mes negalime riboti skrydžių bendrovių organizuojamų skrydžių. Bet taikome kitas priemones. Tikiuosi, kad anksčiau ar vėliau visos skrydžių bendrovės ribos savo skrydžius“, – sakė ministras.

Planuojama, kaip būtų galima sugriežtinti sankcijas žmonėms, kurie grįžo iš rizikos zonų, tačiau nesilaiko rekomenduojamos saviizoliacijos.

„Infekcijų kontrolės įstatyme yra numatytos tam tikros sankcijos, kai žmogus nesilaiko saviizoliacijos. Aiškinomės, kaip galime pasitelkti policiją, galbūt jie padėtų. Kitose valstybėse ribojimai ir sankcijos labai griežtos. Jei virusas išplis, ekonomika sustos, visiems bus blogai“, – kalbėjo ministras.

Be to, pasak A. Verygos, Vyriausybė yra priėmusi sprendimą dėl papildomų lėšų skyrimo reagentams, kad, išplitus koronavirusui Lietuvoje, tyrimus galėtų atlikti daugiau laboratorijų.

Smarkiai išaugus koronaviruso susirgimų skaičiui Prancūzijoje ir Vokietijoje, kol kas kelių uždaryti dar neplanuojama.

Rekomendacijos dėl koronaviruso

„Laukiame tam tikrų rekomendacijų iš Europos ligų kontrolės centro, tikriausiai teks kažką daryti ir dėl Prancūzijos bei Vokietijos, bet, jei išplis į daugiau šalių, bus nebeįmanoma patikrinti visų iš ten grįžtančių. Tikriausiai visi tiesiog gaus žinutes ir turės užsiimti saviizoliacija. Neatmestina, kad bus stebimi skrydžiai iš tų šalių“, – kalbėjo A. Veryga.

Respublikinės Šiaulių ligoninės direktorius Remigijus Mažeika pirmadienį žurnalistams sakė, kad iš koronavirusu užsikrėtusios šiaulietės mėginys buvo paimtas penktadienį, ir jis buvo teigiamas. Sekmadienį paimtas dar vienas mėginys, atsakymas kol kas nėra žinomas.

„Bet kuriuo atveju, ar mėginys bus teigiamas, ar neigiamas, pacientė dar liks Šiaulių ligoninėje. Bet kuriuo atveju mėginys bus kartojamas. Moteris iš ligoninės bus išleista namo, kai mėginys dukart bus neigiamas“, – sakė R. Mažeika.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (655)