„Situacija tikrai nėra kitokia nei visada, sakyčiau – įprastinė“, – „Delfi“ pasakojo NKC Donorystės skyriaus laikinai pareigas einanti vedėja Ieva Linkevičiūtė, pridūrusi, kad šiuo metu centre trūksta pirmos grupės neigiamo (0 RhD-) kraujo.

Pasak jos, gydymo įstaigose nėra padidėjusio kraujo poreikio. Be to, akcentavo specialistė, jei šalyje kiltų koronaviruso epidemija, situacija būtų kardinaliai priešingai – kraujo nereikėtų.

„Būtų stabdomos visos neskubios ir nebūtinos operacijos, todėl kraujo poreikis kaip tik sumenktų, – aiškino ji ir pridūrė, kad padėtis pasikeistų po epidemijos. – O pasibaigus protrūkiui vėl būtų imtasi visų operacijų, tad greičiausiai būtent po epidemijos NKC išties atsirastų kraujo trūkumas.“

Neima iš grįžusių iš užsienio

Visgi ji patvirtino, kad dėl visame pasaulyje kilusios koronaviruso grėsmės, NKC ėmė laikytis ypač griežtų saugumo instrukcijų ir ėmėsi saugumo priemonių.

„Neimame kraujo iš tų, kurie neseniai grįžo iš užsienio šalių. Nuo paskutinio žmogaus vizito užsienyje turi būti praėję bent 28 dienos“, – komentavo I. Linkevičiūtė.

Be to, NKC atstovė patvirtino, kad kraujas neimamas ir iš tų asmenų, kurie yra stebimų sąraše arba galimai turėjo kontaktą su žmonėmis, esančiais stebimų sąraše. Tokių Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos sąraše šiuo metu – daugiau nei 5 tūkst.

„Galiausiai, kaip visada, žmonėms primename, kad jie turi ateiti duoti kraujo tik jausdamiesi visiškai gerai ir būdami visiškai sveiki“, – akcentavo pašnekovė.

„Delfi“ primena, kad kol kas Lietuvoje buvo nustatytas tik vienas koronaviruso atvejis – 39-erių metų šiaulietei, kuri jautė nežymius peršalimo simptomus ir buvo lankiusis užsienyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)