Penktadienį paskelbtoje skrodimo ataskaitoje teigiama, kad dar per anksti daryti išvadas apie ligą, tačiau nurodoma, jog plaučių pažeidimai yra ne tokie ryškūs, palyginti su SŪRS, informuoja scmp.com. Taip pat rašoma, kad trūksta įrodymų norint tiksliai pasakyti, ar kitus organus pažeidė COVID-19, ar kiti sutrikimai.

Atskiro tyrimo autoriai tvirtino, kad COVID-19 gali sukelti ir į insultą panašius simptomus, bet skrodimo metu nebuvo pastebėta žalos kitiems organams požymių.

Kinijos patologai atliko jau 11 skrodimų, siekdami geriau suprasti ligą ir padėti kurti veiksmingesnį gydymą bei vakciną. Visgi naujojo koronaviruso patogeniškumo mechanizmas ir simptomai dar nėra visiškai suprantami.

Skrodimo išvadose, kurios buvo išspausdintos Kinijos žurnalo „Journal of Forensic Medicine“ vasario mėnesio numeryje, skelbiama, kad COVID-19 padaryti plaučių pažeidimai yra mažesni už SŪRS.

Tirta auka – 85-erių metų amžiaus vyras iš Uhano. Sausio mėnesį jis buvo paguldytas į ligoninę dėl insulto, o po 13 dienų pacientui buvo patvirtinta COVID-19 infekcija.

Vyras mirė po 15 dienų nuo „naujojo koronaviruso sukelto plaučių uždegimo ir kvėpavimo nepakankamumo“. Uhano Huazhong mokslo ir technologijų universiteto komanda per 12 valandų atliko skrodimą.

Vaizdinės medžiagos analizė ir vizualinės apžiūros rezultatai leidžia teigti, kad „COVID-19 daugiausia sukėlė uždegimą ir pažeidimus apatiniuose kvėpavimo takuose bei alveolėse (plaučių pūslelėse)“.

„Skrodimo metu paaiškėjo, kad plaučių fibrozė ir plaučių konsolidacija – mažesnės negu SŪRS atveju. Kita vertus, eksudacija (skysčio išsiskyrimas pažeistuose audiniuose) buvo labiau pastebima, nei esant SŪRS“, – rašoma ataskaitoje. Taip pat pabrėžiama, kad nustatyti pažeidimai gali būti susiję su gana trumpa ligos eiga (nuo infekcijos patvirtinimo iki paciento mirties praėjo vos 15 dienų), todėl būtini tolesni tyrimai.

Ataskaitos autoriai nurodė, jog kitų skrodimų metu gydytojams reikia ieškoti širdies raumens pažeidimų bei įdėmiai apžiūrėti plonąją žarną, centrinę nervų sistemą, blužnį ir kitus organus.

Žemyninėje Kinijoje COVID-19 užsikrėtė daugiau nei 78 tūkst. žmonių, mirė – daugiau nei 2 700. Naujasis koronavirusas netruko išplisti kitose šalyse. Kai kurių neva pasveikusių ir iš ligoninės išleistų žmonių organizme vis tiek buvo rasta koronaviruso pėdsakų. Tiesa, jiems nebepasireiškė jokie šiai infekcijai būdingi simptomai.

Tongas Zhaohui, Pekino Chaoyang ligoninės viceprezidentas ir į epidemijos epicentrą Hubėjų išsiųstos medikų komandos narys, sakė, kad vyresniojo amžiaus pacientai ir asmenys, kuriems buvo taikomas gydymas hormonais, galbūt ilgiau sveiksta nuo naujojo koronaviruso, tačiau jie „neturėtų atkristi ar vėl užsikrėsti“.

Uhano Xiehe ligoninės neurologo Hu Bo ir jo komandos atliktos studijos rezultatai rodo, jog koronavirusas gali pažeisti nervų sistemą. Antradienį portale „MedRxiv“ paskelbtose pirminėse išvadose teigiama, kad naujasis koronavirusas gali sukelti ūmines smegenų kraujagyslių ligas ir sąmonės sutrikimus. Nervų sistemos pažeidimai labiausiai tikėtini sunkia COVID-19 forma sergantiems pacientams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)