„Pirmiausia mes norime aprūpinti viešąsias įstaigas, ten kur yra daug žmonių. Žinoma, pirmiausia bus aprūpintos sveikatos priežiūros įstaigos – kol kas jos turi šias priemones ir jų netrūksta“, – LRT radijui teigė A. Veryga, pridurdamas, kad prioritetas taip pat bus teikiamas mokykloms, darželiams ir kitoms socialinėms įstaigoms.

Sveikatos apsaugos ministro teigimu, intensyviau ėmus gaminti dezinfekcinį skystį, jis bematant turėtų atsirasti ir vaistinėse.

Kaip teigė A. Veryga, Lietuvos gamintojai susidariusį dezinfekcinio skysčio poreikį galėtų patenkinti per savaitę. Pasak jo, lieka gauti tik tam tikrų šiam skysčiui gaminti būtinų medžiagų.

„Aš tikiuosi, kad per savaitę jie galės tenkinti poreikį. Gamybos galimybės bendrąją prasme yra labai didelės, jie praktiškai per dieną galėtų reikiamą kiekį pagaminti – viskas priklausys nuo sudedamųjų medžiagų, nuo galimybės jas gauti“, – LRT radijui kalbėjo A. Veryga.

Faktą, kad lietuviai iš vaistinių lentynų per trumpą iššlavė dezinfekcinį skystį bei medicinines kaukes, A. Veryga vadina tikru fenomenu. Pasak jo, šias apsaugos priemones daugiausiai pirko tie, kuriems mažiausiai reikėjo. Kaip to pasekmė, akcentuoja ministras, kai kurios gydymo įstaigos, susidūrusios su medicininių kaukių stygiumi, įsigudrino jas siūtis pačios.

„Čia yra fenomenas, kai išperka tie, kuriems nereikia, tuomet nelieka tiems, kam reikia. Čia taip atsitiko ir su kaukėmis. Žmonės jas išpirko, tačiau jų nenaudoja, nežinau, ką su jomis veikia, bet jų ėmė trūkti tiems, kam reikia. Kol kas ne gydymo įstaigoms – jos sugalvoja būdų, viena netgi siuvasi kaukes, nes jų reikia ne dėl koronaviruso. Anksčiau jos buvo siuvamos, kol nebuvo vienkartinių. Prisimena senus laikus ir sukasi iš situacijos, nes jų reikia paprastesnėse situacijose“, – kalbėjo A. Veryga.

Visgi, jo teigimu, bent jau dezinfekcinis skystis lietuvių namuose neturėtų prapulti.

„Ši istorija tikrai per 2-3 dienas nepasibaigs... Ir šią savaitę nepasibaigs. Matote tai, kas vyksta Europoje. Net jei ir nebus kažkokio protrūkio poreikis dezinfekuoti rankas, paviršius niekus nedings, jis bus reikalingas nes jį pakankamai intensyviai perka“, – apibendrino A. Veryga.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (68)