Netrūksta nei vaistų, nei maisto

Kai kurios vaistinės pranešė, kad baigėsi salicilo rūgšties atsargos. Šis vaistas vartojamas odos antiseptikai sergant odos ligomis, pvz., paprastaisiais spuogais.

Pasak A. Verygos, žmonės, pasibaigus dezinfekcinėms priemonės, šiuo metu pradėjo pirkti bet kokius preparatus, kuriuose yra spirito.

„Noriu dar kartą žmones paraginti nepanikuoti. Visi dalykai, apie kuriuos kalbate, yra panikos rezultatas. Nei kruopų trūksta, nei vaistų kol kas Lietuvoje trūksta, tikėkimės, kad ir nepritrūks. Tikrai nereikia pirkti priemonių, kurios yra nebūtinos“, – kalbėjo ministras.

A. Veryga tikino, jog žmonėms, norintiems laikytis rankų higienos, užtenka ir rankų muilo.

„Pirkite muilą, plaukite rankas ir viskas bus gerai. Nebūtina spiritinė priemonė, kad būtų užtikrinta rankų higiena. Nereikia lakstyti po vaistines ir pirkti salicilo rūgštį ar dar ką nors. Taip, sakė vaistinės, kad liko tik briliatinė žaluma, ten irgi daug spirito, galima terliotis, visi tikrai žinos, kad rankas dezinfekavote, – juokavo ministras.

– Bet tam net neturiu komentarų. Nereikia to daryti. Lygiai taip pat, kaip nereikėjo ir kaukių pirkti. Nereikia ir to salicilo rūgšties, yra muilas, jo užtenka.“

Privačios įmonės turi rūpintis pačios

Kaip spaudos konferencijoje sakė ministras, respiratorių rezervo dalis yra išvežiota į gydymo įstaigas, ten, kur būtinai reikia.

Taip pat bus svarstoma, koks yra kitų įstaigų poreikis apsauginėms priemonėms, ar jį galima patenkinti iš dabartinio rezervo, ar reikia užsakyti papildomai.

„Tai labai dinamiška situacija, šiandien pagal tai, kokią informaciją turime, trūkumo nėra“, – apie respiratorių poreikį komentavo A. Veryga.

Ministro teigimu, vaistinės ar kitos privačios įstaigos privalo pačios pasirūpinti savo darbuotojo apsauga.

„Buvo diskusija dėl oro uostų. Ten, kur yra valstybinė įmonė ir jos darbuotojai, mes žiūrėsime ir rūpinsimės, bet, jei tai yra aviacijos kompanijų darbuotojai, tai yra privačios įstaigos. Jų darbdaviai privalo pasirūpinti darbuotojų saugos priemonėmis, – sakė A. Veryga.

– Supraskite, kad negalime, juo labiau iš valstybės rezervo, aprūpinti visų privačių įstaigų, privačių įmonių saugos priemonių.“

Kol kas nuspėti, kada koronaviruso epidemija baigsis, negalima, nes tam patikrinti nėra jokio būdo.

SAM rekomendacijos

„Lūžis įvyksta tada, jei nuo mūsų gyventojų liga pradeda plisti vietoje. Tada tą situaciją tampa labai sunku valdyti. Kol kas, jei kalbame apie Lietuvą, epidemija ir atvykę žmonės dar yra suvaldyti. Yra stebimi kontaktai ir dar nėra nustatyta plitimo nuo mūsų gyventojų kitiems gyventojams“, – kalbėjo ministras.

Ar koronavirusas pradės plisti šalies viduje, kol kas atsakyti sunku. Vis dėlto Italijos atveju būtent taip ir atsitiko.

Paklausus, ar dėl viruso plitimo bus pradėtos kontroliuoti šalies sienos, A. Veryga atsakė, kad kol kas to daryti nereikia.

„Sienų kol kas kontroliuoti nereikia, ką padarė Italai, jie kontroliuoja konkrečias vietas, kuriuose yra didžiausias plitimas. Jie fiziškai kontroliuoja judėjimą, stovi prie kelių, budi karo policija, kariškiai, ir neleidžia išvažiuoti iš tų vietų. Europa tokių sprendimų nėra priėmusi. Yra įvairių sprendimų dėl skrydžių atšaukimų, bet jie atšaukiami pačių aviacijos kompanijų į ligos plitimo židinius“, – kalbėjo ministras.

Delfi primena, kad ministras pirmadienį susitiko su gamintojais ir sprendė, kaip būtų galima išspręsti dezinfekcinių priemonių trūkumo problemą Lietuvoje.

„Pirmiausia reikia išsiaiškinti tų skysčių formules ir jas susiderinti su verslu, išsiaiškinti, kiek yra galimybių tas formules išpildyti. Etilo alkoholis yra tik viena sudedamoji dezinfekcinių skysčių dalis. Tai mes šitą padarysime maksimaliai greitai ir pagreitinsime leidimų išdavimus, informuosime, kas, kam kokius prašymus turi pateikti, kad galėtų pradėti gaminti, – sakė A. Veryga.

Kovo 2 d. naujausi duomenys:

- Lietuvoje patvirtintų ligos atvejų: 1 (patvirtinta 2020-02-28 4.00 val.)
- Paskutiniu etapu ištirta: 15
- Šiandien iki šiol iš viso ištirta: 15
- Per vakar dieną ištirta: 23
- Iki šiol iš viso atlikta tyrimų dėl įtariamo koronaviruso: 180
- Laukiama rezultatų dėl: 7 mėginių

Kas yra COVID-19?

Kinijoje protrūkį sukėlęs koronavirusas (COVID-19) yra naujos struktūros koronavirusas, kuris niekada anksčiau nebuvo sukėlęs infekcijų žmonėms. Apskritai koronavirusai yra didelė grupė virusų, kurie gali sukelti įvairių ligų. Dažniausiai koronavirusai sukelia lengvas ar net besimptomes infekcijas, tačiau gali sukelti ir sunkias kvėpavimo takų infekcijas, tokias kaip Artimųjų Rytų respiracinio sindromo (ARRS) ar sunkaus ūminio respiracinio sindromo (SŪRS) koronavirusines infekcijas.

Kokie simptomai pasireiškia žmonėms užsikrėtus COVID-19?

Simptomai yra panašūs į gripą, žmogų kankina karščiavimas, kosulys, dusulys ir kiti kvėpavimo sutrikimai, raumenų skausmai ir nuovargis. Pažengusiais ar sunkesniais ligos atvejais virusas sukelia sepsį (kraujo užkrėtimą) ir septinį šoką, plaučių uždegimą, inkstų nepakankamumą ar mirtį.

Kas gali padėti apsisaugoti nuo viruso?

- Atsisakykite nebūtinų kelionių, ypač į šalis, kuriose yra koronaviruso protrūkis;
- Kuo dažniau plaukite rankas, tai darykite kaskart po kontakto su svetimais paviršiais. Rankas plaukite kruopščiai. Jei turite, galite naudoti pirštines, bet jas taip pat būtina plauti;
- Venkite rankomis liesti veidą, tai galima daryti nebent iškart, kai nusiplovėte rankas;
- Kuo dažniau vėdinkite patalpas.

Ar medicininės kaukės apsaugo nuo koronaviruso?

Medicininės kaukės rekomenduojamos pacientams, kurie kosėja ir čiaudi, kad sulaikytų su lašeliais viruso plitimą aplinkoje. Atkreipiame dėmesį, kad medicininės kaukės viruso nesulaiko ir neapsaugo nuo užsikrėtimo, jei yra artimas kontaktas.

Kaip žmogus gali užsikrėsti COVID-2019?

Šis virusas gali būti perduodamas nuo žmogaus žmogui. Virusas plinta per orą kvėpavimo takų sekretų lašeliais, kuriuos žmonės išskiria į aplinką čiaudėdami, kosėdami ar iškvėpdami.
Inkubacinis laikotarpis (t. y. laikotarpis nuo užsikrėtimo iki simptomų atsiradimo) yra nuo 2 iki 12 dienų. Nors žmonės dažniausiai būna užkrečiami, kai pasireiškia simptomai, įtariama, kad kai kurie žmonės gali perduoti virusą dar iki simptomų atsiradimo.

Ką daryti, jei grįžote iš šalies, kurioje yra koronaviruso protrūkis?

Rekomenduojama likti namuose (izoliuotis) 14 d. po paskutinės buvimo paveiktoje teritorijoje dienos ir būti pasiekiamam visą izoliavimosi laikotarpį telefonu ir el. paštu, kad su jumis galėtų susisiekti ir apie jūsų sveikatą pasiteirauti specialistai. Nesilankyti viešose vietose, pvz., mokykloje, darbe, universitete, masinio susibūrimo vietose, visą izoliavimosi laiką nepriimti svečių namuose; kasdien matuoti kūno temperatūrą, stebėti sveikatą ir pranešti jums skambinančiam visuomenės sveikatos specialistui apie atsiradusius sveikatos pokyčius.

Ką daryti įtarus, jog sergate koronavirusu?

Jei galimai turėjote kontaktą su sergančiuoju koronavirusu ir pajutote ligos simptomus, jokiu būdu neikite pas šeimos gydytoją. Neišėję iš namų skambinkite bendruoju pagalbos telefonu 112 ir praneškite apie įtariamą ligą. Kol atvažiuos medikai, niekur neikite.

Kaip atsirado virusas?

2019 m. gruodžio 31 d. Uhano miesto sveikatos apsaugos komisija (Hubėjaus provincija, Kinija) pranešė apie keletą neaiškiomis aplinkybėmis pasireiškusių pneumonijos atvejų. Jų priežastys buvo susietos su Uhano jūrų gėrybių turgumi – prekyviete, kurioje parduodamos žuvys ir įvairių rūšių gyvūnai. 2020 m. sausio 9 d. Kinijos ligų kontrolės centras informavo apie naują koronavirusą (2019-nCoV) ir paskelbė genomo seką. Sekos analizė parodė, kad identifikuotas virusas yra susijęs su SARS-CoV grupe.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (231)