Įstaigos direktorius sakė, kad 39-erių moters, kuriai nustatytas koronavirusas, sveikatos būklės yra gera. Šiuo metu, ryte paimti mėginiai, yra tiriami. Vakare bus pateiktas atsakymas.

„Net jeigu šiandien būtų neigiamas atsakymas, mes per 24 valandas turėtume pakartoti mėginį ir tada spręsti dėl išleidimo namo“, – sakė R. Mažeika.

Moteris nori vykti gydytis namuose, tačiau, ar tai bus galima padaryti, paaiškės antradienio vakare.

Koronavirusu užsikrėtusi moteris šiuo metu jaučiasi gerai, jai nėra taikomas gydymas.

Be šios pacientės Šiaulių ligoninėje dar yra stebimi 3 pacientai dėl įtariamo koronaviruso. Atvejai nėra patvirtinti.

Pastarieji atvejai nebuvo susiję su išvyka į Veroną (Italija), bet šie pacientai buvo išvykę į kitas užsienio šalis, jie minėjo, kad galėjo turėti kontaktą su infekuotais žmonėmis, sakė R. Mažeika.

„Siekdami apsaugoti savo personalą ir nuraminti žmones, mes juos nukreipėme į Infekcinių ligų skyrių. Jie vieni nuo kitų izoliuoti, yra paimti tyrimai. Jie turi tam tikrų pneumonijos (plaučių uždegimo – „Delfi“) reiškinių, jiems skiriamas gydymas“, – salė R. Mažeika.

Šių pacientų tyrimų rezultatai turėtų paaiškėti pirmadienį vakare. Šie pacientai į ligoninę atvyko savaitgalį.

Šiaulių ligoninės direktorius sakė, kad dėl koronaviruso įstaigoje medikai iš viso paėmė 20 mėginių, iki šiol tik vienas buvo teigiamas.

Ligoninės atstovai savaitę pradėjo nuo susitikimo su greitosios medicinos pagalbos gydytojais, visuomenės sveikatos centru.

„Mums labai svarbu ištransliuoti žinutę: visi piliečiai, kurie yra kontaktiniai, kurie grįžo iš endeminių zonų arba turėjo kontaktą, bet neturi nusiskundimų, kad jie atliktų saviizoliaciją. Tai yra pagrindinis prioritetas", – sakė R. Mažeika.

„Atsiradus ligų požymiams, kreiptis į greitąją pagalbą (skambinti 112 – „Delfi“) ir pacientai bus atvežami čia (į Šiaulių ligoninę, kitose apskrityse atitinkamai į Klaipėdos, Panevėžio, Kauno bei Vilniaus ligonines – „Delfi“)“, – sakė ligoninės direktorius.
Įstaigos vadovas sakė, kad šiuo metu yra didelis srautas skambučių medikams.

Šiuo metu Šiaulių ligoninėje yra taikomas karantinas dėl virusinių infekcijų padidėjusio sergamumo.

Šiaulių Juventos progimnazija yra laikinai uždaryta dėl gripo epidemijos.

Respublikinė Šiaulių ligoninė

Lietuvoje – vienas koronaviruso atvejis

2020 kovo 2 d. 13.00 val. duomenimis ištyrus mėginius dėl koronaviruso naujų atvejų nėra.
Iki šiol Lietuvoje patvirtintas vienintelis koronaviruso (COVID-19) atvejis (patvirtinta 2020-02-28 4.00 val.).

Kovo 2 dienos naujausi duomenys:

  • Lietuvoje patvirtintų ligos atvejų: 1 (patvirtinta 2020-02-28 4.00 val.)
  • Paskutiniu etapu ištirta 15 mėginių.
  • Šiandien iki šiol iš viso ištirta 15 mėginių.
  • Per vakar dieną ištirta 23 mėginiai.
  • Iki šiol iš viso atlikta 180 tyrimų dėl įtariamo koronaviruso.
  • Laukiama 7 mėginių rezultatų.

Kol kas yra žinoma, kad koronavirusu užsikrėtė daugiau nei 89 tūkstančiai žmonių visame pasaulyje, užkratas dar gruodį pradėjo plisti iš Kinijos, Uhano. Nuo viruso jau mirė daugiau nei 3 tūkstančiai asmenų, 45 tūkstančiai jau pasveiko. Virusas paplito po 68 valstybes, tarp kurių ir Lietuva.

Europai, o taip pat ir Lietuvai didžiausia grėsmė ėmė kilti tuomet, kai vasario pabaigoje naujojo tipo koronavirusas COVID-19 ėmė plisti Italijoje. Iki šiol šioje šalyje yra žinoma daugiau nei 1,6 užsikrėtimo atvejų, 34 asmenys mirė.

Dezinfekuojami Šiaulių autobusai

Kas yra COVID-19?

Kinijoje protrūkį sukėlęs koronavirusas (COVID-19) yra naujos struktūros koronavirusas, kuris niekada anksčiau nebuvo sukėlęs infekcijų žmonėms. Apskritai koronavirusai yra didelė grupė virusų, kurie gali sukelti įvairių ligų. Dažniausiai koronavirusai sukelia lengvas ar net besimptomes infekcijas, tačiau gali sukelti ir sunkias kvėpavimo takų infekcijas, tokias kaip Artimųjų Rytų respiracinio sindromo (ARRS) ar sunkaus ūminio respiracinio sindromo (SŪRS) koronavirusines infekcijas.

Kokie simptomai pasireiškia žmonėms užsikrėtus COVID-19?

Simptomai yra panašūs į gripą, žmogų kankina karščiavimas, kosulys, dusulys ir kiti kvėpavimo sutrikimai, raumenų skausmai ir nuovargis. Pažengusiais ar sunkesniais ligos atvejais virusas sukelia sepsį (kraujo užkrėtimą) ir septinį šoką, plaučių uždegimą, inkstų nepakankamumą ar mirtį.

Kas gali padėti apsisaugoti nuo viruso?

- Atsisakykite nebūtinų kelionių, ypač į šalis, kuriose yra koronaviruso protrūkis;
- Kuo dažniau plaukite rankas, tai darykite kaskart po kontakto su svetimais paviršiais. Rankas plaukite kruopščiai. Jei turite, galite naudoti pirštines, bet jas taip pat būtina plauti;
- Venkite rankomis liesti veidą, tai galima daryti nebent iškart, kai nusiplovėte rankas;
- Kuo dažniau vėdinkite patalpas.

Ar medicininės kaukės apsaugo nuo koronaviruso?

Medicininės kaukės rekomenduojamos pacientams, kurie kosėja ir čiaudi, kad sulaikytų su lašeliais viruso plitimą aplinkoje. Atkreipiame dėmesį, kad medicininės kaukės viruso nesulaiko ir neapsaugo nuo užsikrėtimo, jei yra artimas kontaktas.

SAM rekomendacijos

Kaip žmogus gali užsikrėsti COVID-2019?

Šis virusas gali būti perduodamas nuo žmogaus žmogui. Virusas plinta per orą kvėpavimo takų sekretų lašeliais, kuriuos žmonės išskiria į aplinką čiaudėdami, kosėdami ar iškvėpdami.
Inkubacinis laikotarpis (t. y. laikotarpis nuo užsikrėtimo iki simptomų atsiradimo) yra nuo 2 iki 12 dienų. Nors žmonės dažniausiai būna užkrečiami, kai pasireiškia simptomai, įtariama, kad kai kurie žmonės gali perduoti virusą dar iki simptomų atsiradimo.

Ką daryti, jei grįžote iš šalies, kurioje yra koronaviruso protrūkis?

Rekomenduojama likti namuose (izoliuotis) 14 d. po paskutinės buvimo paveiktoje teritorijoje dienos ir būti pasiekiamam visą izoliavimosi laikotarpį telefonu ir el. paštu, kad su jumis galėtų susisiekti ir apie jūsų sveikatą pasiteirauti specialistai. Nesilankyti viešose vietose, pvz., mokykloje, darbe, universitete, masinio susibūrimo vietose, visą izoliavimosi laiką nepriimti svečių namuose; kasdien matuoti kūno temperatūrą, stebėti sveikatą ir pranešti jums skambinančiam visuomenės sveikatos specialistui apie atsiradusius sveikatos pokyčius.

Ką daryti įtarus, jog sergate koronavirusu?

Jei galimai turėjote kontaktą su sergančiuoju koronavirusu ir pajutote ligos simptomus, jokiu būdu neikite pas šeimos gydytoją. Neišėję iš namų skambinkite bendruoju pagalbos telefonu 112 ir praneškite apie įtariamą ligą. Kol atvažiuos medikai, niekur neikite.

Kaip atsirado virusas?

2019 m. gruodžio 31 d. Uhano miesto sveikatos apsaugos komisija (Hubėjaus provincija, Kinija) pranešė apie keletą neaiškiomis aplinkybėmis pasireiškusių pneumonijos atvejų. Jų priežastys buvo susietos su Uhano jūrų gėrybių turgumi – prekyviete, kurioje parduodamos žuvys ir įvairių rūšių gyvūnai. 2020 m. sausio 9 d. Kinijos ligų kontrolės centras informavo apie naują koronavirusą (2019-nCoV) ir paskelbė genomo seką. Sekos analizė parodė, kad identifikuotas virusas yra susijęs su SARS-CoV grupe.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (170)