Penktadienį Vidaus reikalų ministerijoje (VRM) įvyko Ekstremalių situacijų operacijų centro posėdis, po jo ekspertai žiniasklaidai teikė komentarus.

Premjeras sakė, kad sprendimai yra priimti operacijų centre, šiuo metu telkiamas visas dėmesys į koronaviruso židinį – Šiaulių miestą ir rajoną, atlikti detalesni kitų žmonių tyrimai iš to paties rajono.

„Panikos ir kardinalaus pasikeitimo nėra“, – sakė premjeras Saulius Skvernelis.

Saulius Skvernelis

Sveikatos apsaugos ministras sakė, kad šiuo metu bus įgyvendinami iki šiol priimti sprendimai, tik vietoje savanorių dirbs kariškiai.

„Tą patį darysime, ką ir iki šiol, tik dabar dar bus pasitelkti kariškiai“, – sakė A. Veryga.

Ministras sako, kad bus išplėsti gyventojų konsultavimo telefono linijos pajėgumai.

Kilus klausimų dėl naujojo koronaviruso galima skambinti visą parą: +37061879984, +37061694562, +37062077547. Jei lankėtės Kinijoje, Šiaurės Italijoje (Lombardijos, Veneto, Pjemonto ir Emilijos-Romanijos regionuose), Honkonge, Irane, Japonijoje, Pietų Korėjoje, Singapūre ir grįžę pajutote simptomus, panašius į gripo, kreipkitės į bendrąjį pagalbos centrą 112.

Ministras sako, kad artimiausiu metu savivaldybėms bus pavesti įsipareigojimai.

„Kol kas nėra didelės bėdos, ruošiamės tam, kad neužkištume įstaigų. Bus pavestas įpareigojimas pasirūpinti izoliuotais. Kad neatsitiktų taip, jog izoliuoti žmonės neturi maisto, socialiniai darbuotojai pasirūpintų, kad (susirgusieji, jei atvejų bus daugiau, – Delfi) kontakto neplatintų“, – sakė A. Veryga.

„Kad nekiltų abejonių, bus koordinuojami veiksmai su policijos pareigūnais ir, jei bus įpareigojimas izoliacijos, jis turės būti įvykdytas“, – sakė ministras.

Jei darbuotojai nenorės izoliuotis patys, padės policija

Kaip teigė A. Veryga, dabar būna atvejų, kai iš teritorijų, kuriose užfiksuoti viruso židiniai, grįžusiems asmenims darbdaviai rekomenduoja likti namuose, tačiau tą daryti atsisakoma. Ministro teigimu, dabar taip nebebus, tokie atvejai bus koordinuojami su policijos pareigūnais ir, jei žmogui reikia izoliuotis, jis tai daryti privalės.

„Iš tikrųjų, jei reikės izoliuoti žmogų, policija privalės užtikrinti, kad jis ir liktų namuose. Jei yra taikoma izoliacija, kad nevaikščiotų po darbą, nieko neužkrėstų. Aš tikiuosi, kad to neprireiks, kad žmonės bus sąmoningi <...>.

Ministro žiniomis, moteriai, kuriai buvo nustatytas koronaviruso atvejis, tyrimas buvo pakartotas.

„Matyt, laboratorija norėjo dar kartą įsitikinti, ar tikrai jis yra teigiamas, tai du kartus tą patį tyrimą pakartojo, kad nebūtų kokios nors klaidos. Ir dar bus siunčiama į laboratoriją Roterdame, kad tikrai būtų patvirtinta“, – sakė A. Veryga.

Dabar tokia situacija, kai liga dar neplinta nuo mūsų gyventojų kitiems mūsų gyventojams, kol kas tai yra atsivežtiniai atvejai, mūsų gyventojai užsikrėtė kitose šalyse. Jeigu dabar nevaldysime situacijos, virusas gali pradėti plisti nuo mūsų gyventojų“, – sakė ministras A. Veryga.

Ekstremalių situacijų centras taip pat teikia rekomendacijas Lietuvoje neplanuoti jokių naujų renginių. Kol kas esami renginiai neatšaukiami.

„Šiaulių miestui ir rajonui bus suformuluotos rekomendacijos atsisakyti viešųjų masinių renginių. Kol kas tai yra rekomendacija. Kad suprastumėte, tai nėra labai paprasta: yra daug vietų, kur lankosi daug žmonių. Dabar teisininkai aiškinsis, kas yra masiniai renginiai ir kurių turėtų būti atsisakyta“, – teigė A. Veryga.

Jis pridūrė, kad ekstremalių situacijų komisija veiks nuolat. „Situacija bet kada gali pasikeisti“, – sakė ministras ir pridūrė, kad tuomet gali keistis ir priemonės.

Aurelijus Veryga

A. Veryga, paklaustas, kaip konkrečiai policijos pareigūnai galės padėti, sakė, kad bus aiškinamasi, kokios yra teisinės galimybės. Jis vylėsi, kad iš šalių, kuriose yra koronaviruso židinių, grįžę lietuviai bus sąmoningi ir tokių griežtų priemonių neprireiks.

„Bet jei žmogui reikės izoliuotus, policija turės užtikrinti, kad tai ir būtų daroma“, – teigė ministras.

Jo teigimu, kariškių darbas bus toks pats, koks dabar yra Visuomenės sveikatos centro darbuotojų ir savanorių, – informuoti iš skirtingų šalių grįžtančius asmenis.

***

Kaip Šiaulių ligoninėje informavo už komunikaciją apie koronavirusą atsakingas premjero patarėjas Skirmantas Malinauskas, moteris jaučiasi gerai.

Spaudos konferencija iš Šiaulių ligoninės:

Ligoninės direktorius Remigijus Mažeika žurnalistams džiaugėsi, kad moteris atsakingai pažiūrėjo į rekomendacijas.

„Visos procedūros buvo reglamentuotos pagal ekstremalių situacijų rekomendacijas. Šiąnakt į ligoninę pateko moteris, iškvietus greitosios pagalbos automobilį. Ji 24 dieną paskrido iš Veronos, pasijuto ne visai gerai 25 dieną. Reikia pasidžiaugti, kad pilietė buvo labai gerai informuota, kaip elgtis grįžus iš epideminių židinių centrų. Pasijutusi negerai, nuotoliniu būdu susitvarkė nedarbingumo pažymėjimą, išvengė kontakto darbe, viešose vietose“, – sakė jis.

Pacientės sveikatai negerėjant, vakar, ketvirtadienį, ji buvo greitosios pagalbos automobiliu atvežta į ligoninę.

„Buvo paimtas tepinėlis ir išvežtas diagnozei nustatyti į Vilnių. Apie pirmą valandą gavome informaciją, kad koronavirusas nustatytas. Pacientė šią naktį greitosios pagalbos automobiliu atvežta į ligoninę. Turėjome palatų, toliau vykdoma izoliacija ir pacientės stebėsena“, – sakė jis.

Ligoninės direktorius sakė, kad pasipildė ir karantinuotų jos kontaktinių asmenų ratas.

„Po to, kai pateko pacientė, buvo atvežti greitosios pagalbos automobiliu kontaktiniai asmenys, kurie gyvena atskirai. Nakties metu buvo trys, jie izoliuoti atskiroje palatoje. Šiuo metu jų būklė gera, temperatūros neturi. Ryte atvežtas paskutinis pilietis, moters vyras, jis kontaktinis, irgi izoliuotas“, – sakė jis.

Šiaulių ligoninėje šiuo metu yra 1 patvirtintas koronaviruso atvejis ir 4 stebimi kontaktiniai asmenys.

„Šiuo metu laukiama tyrimų rezultatų, o toliau matysime, kokie jie, nuo to priklauso, kaip bus elgiamasi su kontaktiniais asmenimis“, – kalbėjo S. Malinauskas.

Ligoninės direktorius patvirtino, kad nėra kalbama apie vaikus, jie nėra kontaktiniai asmenys.

Spaudos konferencijoje patvirtinta, kad moteris – šiaulietė. Kontaktiniai jos asmenys, kurie yra izoliuoti, nevyko kartu su ja į Italiją. Kalbama apie jos kolegas, su kuriais keliavo į Veroną.

„Kalbama apie 5 asmenis, kurie vyko su ja į konferenciją Veronoje. Dviejų piliečių mėginiai neigiami“, – kalbėjo Šiaulių ligoninės direktorius.

S. Malinauskas teigė, kad šiuo metu tikrinamas jos kontaktinių asmenų ratas.

„Kiti specialistai bendrauja su kontaktais, didėja tų žmonių ratas. Mes laukiame tyrimų rezultatų, jei bus reikalinga, jie irgi bus karantinuojami“, – sakė S. Malinauskas.

„Matome aiškią praktiką: visiškai reali situacija, kad šeimos nariai ar jos kolegos gali būti visiškai sveiki“, – sakė S. Malinauskas.

„Ji yra karantine, izoliuota nuo bendruomenės, jaučiasi visiškai gerai, nusiskundimų jokių nėra“, – apie moters būklę sakė Šiaulių ligoninės vadovas.

Šiaulių ligoninės vadovas R. Mažeika teigė, kad pasiruošta tinkamai.

„Šis atvejis parodo, kad mes esame pasiruošę priimti tokius pacientus“, – sakė jis.

S. Malinauskas skubėjo raminti visuomenę.

„Tikrai nerimauti nėra ko, nereikia visiems plūsti ir darytis papildomų tyrimų, medikai yra puikūs specialistai“, – sakė jis.

Šiauliečius ramino

Šiaulių miesto meras Artūras Visockas spaudos konferencijoje skubėjo raminti Šiaulių miesto gyventojus.

„Akivaizdu, kad tai yra Šiaulių, bet ne tik mūsų, ne tik Lietuvos problema. Akivaizdu, kad ji bus įveikta. (…) Svarbiausia, kokiomis priemonėmis galima užtikrinti, kad žmonės elgtųsi adekvačiai. (…) Labai prašau gyventojų sekti oficialią informaciją. Informacija nėra slepiama“, – sakė miesto meras.

„Reikia elgtis taip, kaip bus informuojama. Šiandien mieste nėra ir negali būti jokių gyvenimo sutrikimų. Jei reikės sustabdyti mokyklų darbą, jei reikės pasakyti, kad svarbu neiti į renginius, tai ir bus padaryta“, – teigė jis.

Rekomendacijos gali greitai tapti privalomais nurodymais

S. Malinauskas spaudos konferencijos metu sakė, kad Švietimo, mokslo ir sporto ministerija greitu metu paskelbs naujų rekomendacijų. O rekomendacijos greitai gali tapti privalomais nurodymais.

„Netrukus Švietimo ir mokslo ministerija paskelbs naujų rekomendacijų. Antras dalykas – šios moters pavyzdys yra labai aiškus, kad žmogus, grįžęs iš teritorijos, sąmoningai ėmė nedarbingumo pažymėjimą ir save izoliavo, paskui sąmoningai kreipėsi į gydymo įstaigas. Anksčiau buvo galima rinktis, neabejoju, kad labai greitai mes prieisime prie privalomų nurodymų“, – sakė S. Malinauskas.

***

Informuojama, kad pacientei pasireiškę simptomai yra lengvi, ji šiuo metu neturi temperatūros, taikomas reikalingas gydymas. Moteris stebima buvo nuo pat grįžimo į Lietuvą, taip pat, kaip ir kiti keliautojai, grįžtantys iš paveiktų zonų.

Aurelijus Veryga apie Lietuvoje užfiksuotą pirmąjį koronosviruso atvejį pranešė 3 val. nakties netikėtai surengtoje spaudos konferencijoje.

„Tai 39-erių moteris, laboratorija patvirtino, kad yra koronavirusas, šiuo metu vykdomos visos reikalingos procedūros. Paaiškinsime daugiau ryte, bus spaudos konferencija 9 val. ryto“, – kalbėjo A. Veryga ir pridėjo, kad moteris grįžo į Kauną iš Šiaurės Italijos Veneto regione esančios Veronos.

Patvirtinus pirmąjį koronaviruso atvejį, susirinko ekstremalių situacijų komisija

Lietuvoje penktadienio naktį patvirtinus pirmąjį koronaviruso atvejį, ryte Vilniuje susirinko Vyriausybės ekstremalių situacijų komisija.

Posėdyje Vidaus reikalų ministerijoje sprendžiama dėl būtinų veiksmų koronaviruso (COVID-19) keliamoms grėsmėms suvaldyti.

„Ekstremalių situacijų komisija peržiūri rekomendacijas ir priima kitus sprendimus papildomus“, – LRT radijui penktadienio rytą sakė premjero patarėjas Skirmantas Malinauskas.

LRT televizijai situaciją 7 valandą ryte komentavęs Skirmantas Malinauskas teigė, kad testai dėl koronaviruso moteriai daryti jau anksčiau, tačiau jie buvo neigiami.

Jis taip pat teigė, kad tiek Šiaulių, tiek kitos šalies ligoninės yra pasiruošusios, daugiau informacijos žadėjo pateikti specialioje konferencijoje 9 valandą ryte.

Reaguojant į situaciją, keisis ir tam tikros rekomendacijos, o kai kurios rekomendacijos gali virsti ir nurodymais.

„Nepaisant dėtų pastangų, aktyvių prevencinių veiksmų, kuriuos pradėjome vykdyti vieni pirmųjų, tenka paskelbti, kad koronavirusas neaplenkė Lietuvos. Puikiai supratome, kad grėsmė yra, tad šiam scenarijui ruošėmės intensyviai. Šioje situacijoje džiugina tinkamai atlikti namų darbai, nes visos institucijos reagavo į situaciją ir atliko tuos veiksmus, kuriuos ir turėjo atlikti“, – sakė Valstybės ekstremalių situacijų centro vadovas, sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Vyriausybė teigia, kad Sveikatos apsaugos ministerija kartu su Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) bei kitų atsakingų institucijų specialistais, siekdami užkirsti kelią infekcijai plisti šalyje, ėmėsi visų reikiamų priemonių. Ligoninėje yra stebimi trys pacientės šeimos nariai, vertinama jų sveikatos būklė, kol kas jiems COVID-19 simptomai nepasireiškė. Taip pat šiuo metu nustatomi su užsikrėtusiąja bendravę asmenys, vertinama jų sveikatos būklė, nė vienam kol kas simptomų nepasireiškė.

Tiesioginių skrydžių iš Veronos į Kauną nėra, tad neaišku, ar keleivė atskrido specialiai užsakytu reisu, ar jungiamuoju skrydžiu. Apie tai ministras ir premjero patarėjas žadėjo pasakyti penktadienio rytą surengtoje spaudos konferencijoje.

Premjero patarėjas Skirmantas Malinauskas sakė, kad dėl vykdomų procedūrų kol kas negalima skelbti, kuriame mieste užfiksuotas koronaviruso atvejis. S. Malinauskas pranešė, kad jis važiuoja į tą miestą, ir patikslino, kad tai – ne sostinė. Vos tik pasibaigus spaudos konferencijai buvo pranešta, kad moteris gydoma Šiauliuose.

„Aktyvinamas mechanizmas, žmonėms, kurie keliavo kartu, bus atliekami tyrimai. Skrydis lėktuvu iš Veronos, dvi eilės priekyje, dvi eilės gale. Skrydis iš Veronos į Kauną“, – sakė A. Veryga.

Pasak jo, moteris keliavo su bendradarbiais iš konferencijos, daugiau informacijos bus ryte. Anot ministro, tai nereiškia, kad reikia pulti panikuoti, jo žodžiais, mechanizmas suveikė tinkamai.

Sveikatos apsaugos viceministro, Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) Ekstremalių situacijų operacijų centro (ESOC) koordinatoriaus Algirdo Šešelgio teigimu, esminis uždavinys, kurį reikės įgyvendinti dabar, – užkirsti kelią viruso plitimui.

„Šiuo metu dedamos visos pastangos, kad kuo greičiau būtų nustatyti visi su užsikrėtusiuoju bendravę asmenys. Tai leis pritaikyti numatytas prevencines priemones ir išvengti tolimesnio infekcijos plitimo. Savo ruožtu prašau žmonių nepanikuoti, sekti oficialią informaciją ir laikytis standartinių ligos plitimą mažinančių priemonių“, – teigia A. Šešelgis.

4.50 valandą skelbtais duomenimis, iki šiol iš viso yra atlikti 59 tyrimai dėl koronaviruso (remiantis ketvirtadienio, 16.30 val., duomenimis). Vis dar laukiama rezultatų dėl 8 mėginių, o NVSC turi duomenų apie 2787 asmenis, kurie keliavo į Kiniją ar Italiją.

SAM primena, kad nekeliavus į šalis, kur vyksta COVID-19 plitimas visuomenėje ir neturėjus kontakto su keliavusiaisiais bei nejaučiant susirgimui būdingų, gripą primenančių simptomų, jokių tyrimų atlikti ar imtis specialių priemonių nėra reikalo.


Jei simptomai pasireiškė per dvi savaites po kelionės į paveiktas zonas (http://sam.lrv.lt/lt/naujienos/koronavirusas) ar kontakto su žmonėmis, kuriems patvirtintas COVID-19, tokiu atveju reikia nedelsiant skambinti į Bendrąjį pagalbos centrą telefonu 112, pateikti susirgimo aplinkybes ir vykdyti medikų rekomendacijas.

Siekiant apsisaugoti nuo koronavirusinių infekcijų rekomenduojama laikytis standartinių ligos plitimą mažinančių priemonių: dažnai plauti rankas šiltu vandeniu ir muilu, neliesti rankomis veido ir akių, laikytis kosėjimo, čiaudėjimo etiketo (kosėti ar čiaudėti prisidengus vienkartine servetėle arba į sulenktos alkūnės vidinę pusę), laikytis saugaus maisto ruošimo (ypač naudojant termiškai neapdorotą mėsą, kiaušinius), vengti artimo sąlyčio su visais, kam yra pasireiškę kvėpavimo takų ligos simptomų, pavyzdžiui, kosulys, čiaudulys.

Primename, kad trečiadienį Lietuvoje paskelbus ekstremalią padėtį dėl iš Kinijos po visą pasaulį išplitusio koronaviruso, ketvirtadienio popietę spaudos konferencijoje premjeras Saulius Skvernelis skelbė, jog Lietuvoje ištyrus 59 įtarimų sukėlusius atvejus nepasitvirtino nė vienas iš jų.

Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, teritorijomis, kuriose plinta liga, laikomos Kinija (visos provincijos), Šiaurės Italijos regionas (Lombardijos, Veneto, Pjemonto ir Emilijos-Romanijos regionai), Honkongas, Iranas, Japonija, Pietų Korėja, Singapūras.

Ketvirtadienį apie pirmą koronaviruso atvejį pranešė Estija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (654)