Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, SAM Sveikatos stiprinimo skyriaus vyriausioji specialistė Jurgita Pakalniškienė, Santaros klinikų Infekcinių ligų centro Priėmimo-skubios pagalbos skyriaus vedėjas Linas Svetikas paaiškino, kodėl tyrimus dėl koronaviruso paskirti gali tik gydytojai ligoninėse.

Neseniai iš Kinijos, Šiaurės Italijos (Lombardijos, Veneto, Pjemonto ir Emilijos-Romanijos regionų) bei Honkongo, Irano, Japonijos, Pietų Korėjos ir Singapūro sugrįžusieji 14 dienų nuo paskutinės buvimo šiose šalyse dienos turėtų likti namuose ir stebėti savo sveikatą. Tuo metu, pajutus į gripą panašius simptomus, tokie žmonės nedelsiant turėtų skambinti bendruoju pagalbos tarnybų telefonu 112, pateikti susirgimo aplinkybes ir vykdyti medikų rekomendacijas, informuoja SAM atstovė J. Pakalniškienė.

„Tai reiškia, kad tokie pacientai jokiu būdu neturėtų savarankiškai vykti į gydymo įstaigas, juos į atitinkamas ligonines nugabens greitoji medicinos pagalba, kur medikai atliks visus reikiamus veiksmus, įskaitant ir visus reikalingus tyrimus. Tuo pacientams tikrai nereikėtų rūpintis, kadangi gydytojai yra pasiruošę, laboratorija turi reikiamus reagentus, kurie leidžia kokybiškai ir greitai (per 6-8 valandas) nustatyti koronaviruso infekciją. Tačiau svarbu pastebėti, kad tai yra daroma įvertinus klinikinius ir epidemiologinius požymius, leidžiančius įtarti koronaviruso atvejį. Nesant simptomų ar epidemiologinių kriterijų neatitinkantiems žmonėms, tyrimai dėl naujojo koronaviruso neatliekami“, – sakė J. Pakalniškienė.

Jei žmogus nekeliavo į Kiniją, Šiaurės Italiją (Lombardijos, Veneto, Pjemonto ir Emilijos-Romanijos regionai), Honkongą, Iraną, Japoniją, Pietų Korėją ar Singapūrą, neturėjo sąlyčio su patvirtintu ar tikėtinu COVID-19 atveju 14 dienų iki susirgimo, tokiu atveju pajutus peršalimo simptomus reikia kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Tyrimus dėl galimo koronaviruso Lietuvoje atlieka tik viena laboratorija – Vilniuje esanti Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija (NVSPL).

SAM Sveikatos stiprinimo skyriaus vyriausioji specialistė Jurgita Pakalniškienė sako, kad šiuo metu laboratorija reagentų turi pakankamai, taip pat yra dar užsisakiusi papildomai.

Tačiau, Santaros klinikų Infekcinių ligų centro Priėmimo-skubios pagalbos skyriaus vedėjas Linas Svetikas sako, kad tai nereiškia, jog visi norintys gali atlikti tyrimą. „Nėra neišsenkančių resursų, – pabrėžia gydytojas, – sako gydytojas.

– Kitas niuansas: mes išvaistysime reagentus darydami visiems iš eilės tuos tyrimus. Mes turime žiūrėti ir į ateitį. Nėra taip, kad koronavirusas gali „atvažiuoti“ šiandien arba rytoj ir tada jau pamirškime, kas bus toliau. Tie resursai turi būti racionaliai naudojami. Kaip ir medicininių kaukių, respiratorių šiuo metu nereikia kiekvienam Lietuvos gyventojui nešioti. Viskas turi turėti stabilią logiką, sveiką protą.

Linas Svetikas

Jei mes visi pradėsime bijoti vieno kažkokio susirgimo, tai prieisime iki absurdo teatro. Kitos ligos jos irgi yra lygiai taip pat šalia.“

Gydytojas pasakojo, kad trečiadienį daliai besikreipusių (apie trečdaliui) į Santaros klinikų Infekcinių ligų centro Priėmimo-skubios pagalbos skyrių, medikai diagnozavo gripą.

Sveikatos apsaugos ministras A. Veryga, paklaustas, kodėl asmenys savo noru negali tyrimo atlikti savo lėšomis, atsakė, kad nėra prasmės.

„Pirmiausia supraskime, kad pats tyrimas yra naujas ir reagentai, kurie yra naudojami, yra siunčiami centralizuotai iš kol kas vieno gamintojo, nes jie buvo neseniai sukurti, anksčiau tokios galimybės nebuvo, o šiaip, aš manau, kad yra protingas sprendimas turėti vieną laboratoriją, kurioje centralizuotai yra atliekami tie tyrimai, – sakė A. Veryga.

– Dėl tos pačios panikos sklidimo tikimybės. Nes ne visiems tuos tyrimus reikia atlikinėt, reikia žinoti, ar yra prasmė tyrimą daryti. Patiems žmonėms vien tik nusiraminimo tikslais išlaidauti ir darytis bet kokius tyrimus tikrai nelabai yra prasmės.“

Aurelijus Veryga

Premjeras patikino, kad Lietuvoje viruso atvejų nėra užfiksuota. „Šiai minutei, nes tyrimai atliekami ir šiuo metu, nėra patvirtinto nei vieno atvejo, jeigu bus toks atvejis, iš karto visuomenė bus informuota, tą padarys operacijų vadovas sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, nedelsiant. Tik jo šaltinis bus teisingas ir patikimas“, – kalbėjo premjeras.

Ketvirtadienį, apie 16 val. spaudos konferencijoje ministras pirmininkas Saulius Skvernelis sakė, kad iki šiol NVSPL buvo atlikti 59 tyrimai dėl koronaviruso, vieno asmens tyrimo rezultatas vis dar laukiamas.

S. Skvernelis sakė, kad kol kas ir toliau lieka ta pati rekomendacija: vengti bet kokių masinių renginių.

„Visos masinio susibūrimo vietos, visi masiniai renginiai, jie yra padidintos rizikos. Dabar mes turime ir gripo epidemijas kai kuriuose miestuose. Kiekvienas žmogus turėtų vertinti dalyvavimą tiek uždarose patalpose esančių renginių: koncertas, kino teatras, sporto varžybos. Ar masiniai renginiai viešose vietose, tai yra padidinta rizika“, – kalbėjo premjeras.

Ir pridūrė, kad kol kas tai tik rekomendacija – vengti tokių renginių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (86)