Kaukės apsisaugoti nepadės

Socialiniame tinkle plinta įrašas, kuriame surašyti neva svarbiausi dalykai, kuriuos reikia žinoti ir kurie padės apsisaugoti nuo koronaviruso. Tačiau, pakalbėjus su profesore, paaiškėjo, kad plintanti informacija yra neteisinga, todėl ja pasitikėti neverta.

Vienas iš įrašo teiginių, jog koronavirusą nuo kitų ligų atskirti galima tuo, jog jo metu pasireiškia sausas kosulys be slogos. Vis dėlto, pasak profesorės, tai yra dažnas simptomas, kurį jaučia ir sergantieji kitomis ligomis. Tad vien pagal jį diagnozuoti naujojo viruso tikrai negalima.

Kitas įraše minimas teiginys, kad virusas yra pakankamai didelis, todėl nuo jo apsaugo ir paprasta kaukė.

„Virusas būna keliasdešimt nanometrų dydžio. Nanometras yra viena milijardinė metro dalis. Jokiu paprastu mikroskopu negalima jų pamatyti. Tai kad paprasta kaukė apsaugotų ir išfiltruotų nuo to viruso, taip negali būti“, – kalbėjo prof. dr. A. Žvirblienė.

Taip pat sakoma, jog koronavirusui patekus ant metalinio paviršiaus, jis išgyvens mažiausiai 12 valandų, todėl reikia kruopščiai plauti rankas su muilu.

„Apskritai rankas reikia plauti. Tas pats galioja ir gripo virusui, ir bet kuriam kitam. Jei paviršius buvo paliestas žmogaus, kuris jau yra užsikrėtęs, ir, pavyzdžiui, pakrapštė nosį, palietė durų rankeną, viešajame transporte turėklus, kurį laiką virusas gali ten išgyventi. Kitas žmogus, palietęs paviršių ir palietęs nosį ar akis, gali užsikrėsti, todėl rekomenduojama plauti rankas“ – sakė profesorė.

Tad čiaudint ar kosint burną būtina prisidengti ne pliku delnu, o alkūnės linkiu, kad virusų neliktų ant rankos.

Arbata viruso neužmuš

Dar vienas mitas, kad išnešus drabužius prieš saulę, virusas žus.

„Man neteko skaityti, kad patikimos tarptautinės organizacijos dalintų tokias rekomendacijas. Tam, kad tokias rekomendacijas dalintų, reikia, kad būtų ištirtas to viruso stabilumas. Turi būti ištirta, kokiomis sąlygomis, per kiek laiko jis žūsta. Aš, būdama mokslininkė, galiu tik tiek pasakyti – šis virusas vadinamas RNR virusu, jo genomas sudarytas iš ribonukleino rūgščių“, – kalbėjo pašnekovė.

Pasak jos, RNR molekulės gana nestabilios ir žūsta aukštoje temperatūroje. Kiti šio tipo koronavirusai per 15 minučių aukštesnėje nei 56°C temperatūroje žūsta.

„Man nėra tekę skaityti mokslinių tyrimų, kad išnešus drabužius ir palaikius prieš saulę virusas žūsta“, – sakė prof. dr. A. Žvirblienė.

Kitas patarimas – gerti 27°C arbatą, kuri, neva, sunaikina koronavirusą.

„Tai vos drungnas vanduo. Vėlgi, reikėtų žinoti ar yra kokių mokslinių duomenų, per kiek laiko virusas gali žūti tokioje temperatūroje. Man atrodo, kad tokioje temperatūroje jis tikrai greitai nežus. Tačiau karštą vandenį gerti naudinga, kai skauda gerklę, tai padeda geriau pasijausti ir atsikosėti. Žinoma, ne tokį, kad išplikytų burną, ar būtų jaučiamas diskomfortas“, – kalbėjo pašnekovė.

Kas yra Covid-19?

Kinijoje protrūkį sukėlęs koronavirusas (COVID-19) yra naujos struktūros koronavirusas, kuris niekada anksčiau nebuvo sukėlęs infekcijų žmonėms. Apskritai koronavirusai yra didelė grupė virusų, kurie gali sukelti įvairias ligas. Dažniausiai koronavirusai sukelia lengvas ar net besimptomes infekcijas, tačiau gali sukelti ir sunkias kvėpavimo takų infekcijas, tokias kaip Artimųjų Rytų respiracinio sindromo (ARRS) ar sunkaus ūminio respiracinio sindromo (SŪRS) koronavirusines infekcijas.

Kokie simptomai pasireiškia žmonėms užsikrėtus COVID-19?

Simptomai yra panašūs į gripą, žmogų kankina karščiavimas, kosulys, dusulys ir kiti kvėpavimo sutrikimai, raumenų skausmai ir nuovargis. Pažengusiais ar sunkesniais ligos atvejais virusas sukelia sepsį (kraujo užkrėtimą) ir septinį šoką, plaučių uždegimą, inkstų nepakankamumą ar mirtį.

Kas gali padėti apsisaugoti nuo viruso?

- Atsisakykite nebūtinų kelionių, ypač į šalis, kuriose yra koronaviruso protrūkis;
- Kuo dažniau plaukite rankas, tai darykite kaskart po kontakto su svetimais paviršiais. Rankas plaukite kruopščiai. Jei turite, galite naudoti pirštines, bet jas taip pat būtina plauti;
- Venkite rankomis liesti veidą, tai galima daryti nebent iškart, kai nusiplovėte rankas;
- Kuo dažniau vėdinkite patalpas.

Ar medicininės kaukės apsaugo nuo koronaviruso?

Medicininės kaukės rekomenduojamos pacientams, kurie kosėja ir čiaudi, kad sulaikytų su lašeliais viruso plitimą aplinkoje. Atkreipiame dėmesį, kad medicininės kaukės viruso nesulaiko ir tuo pačiu neapsaugo nuo užsikrėtimo, jei yra artimas kontaktas.

Kaip žmogus gali užsikrėsti COVID-2019?

Šis virusas gali būti perduodamas nuo žmogaus žmogui. Virusas plinta per orą kvėpavimo takų sekretų lašeliais, kuriuos žmonės išskiria į aplinką čiaudėdami, kosėdami ar iškvėpdami.
Inkubacinis laikotarpis (t. y. laikotarpis nuo užsikrėtimo iki simptomų atsiradimo) yra nuo 2 iki 12 dienų. Nors žmonės dažniausiai būna užkrečiami, kai pasireiškia simptomai, įtariama, kad kai kurie žmonės gali perduoti virusą dar iki simptomų atsiradimo.

Ką daryti, jei grįžote iš šalies, kurioje yra koronaviruso protrūkis?

Rekomenduojama likti namuose (izoliuotis) 14 d. po paskutinės buvimo paveiktoje teritorijoje dienos ir būti pasiekiamam visą izoliavimosi laikotarpį telefonu ir el. paštu, kad su jumis galėtų susisiekti ir apie jūsų sveikatą pasiteirauti specialistai. Nesilankyti viešose vietose, pvz., mokykloje, darbe, universitete, masinio susibūrimo vietose, visą izoliavimosi laiką nepriimti svečių namuose; kasdien matuoti kūno temperatūrą, stebėti sveikatą ir pranešti jums skambinančiam visuomenės sveikatos specialistui apie atsiradusius sveikatos pokyčius.

Ką daryti įtarus, jog sergate koronavirusu?

Jei galimai turėjote kontaktą su sergančiuoju koronavirusu ir pajutote ligos simptomus, jokiu būdu neikite pas šeimos gydytoją. Neišėję iš namų skambinkite bendruoju pagalbos telefonu 112 ir praneškite apie įtariamą ligą. Kol atvažiuos medikai, niekur neikite.

Kaip atsirado virusas?

2019 m. gruodžio 31 d. Uhano miesto sveikatos apsaugos komisija (Hubėjaus provincija, Kinija) pranešė apie keletą neaiškiomis aplinkybėmis pasireiškusių pneumonijos atvejų. Jų priežastys buvo susietos su Uhano jūros gėrybių turgumi – prekyviete, kurioje parduodamos žuvys ir įvairių rūšių gyvūnai. 2020 m. sausio 9 d. Kinijos ligų kontrolės centras informavo apie naują koronavirusą (2019-nCoV) ir paskelbė genomo seką. Sekos analizė parodė, kad identifikuotas virusas yra susijęs su SARS-CoV grupe.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (262)