„Situacija keičiasi ne dienomis, o valandomis, todėl mes esame priversti imtis vis naujų iniciatyvų, priemonių, nes sulaukiame labai daug klausimų“, – sakė viceministras A. Šešelgis.

Antradienį mokykloms buvo išsiųstos rekomendacijos mokykloms ir darželiams, kaip reikėtų elgtis su tais vaikais, kurie taip pat atostogavo Italijoje.

Šiuo metu NVSC specialistų Lietuvoje yra stebimi 790 žmonių.

SAM kreipėsi į Švietimo, mokslo ir sporto ministeriją (ŠMSM) bei Lietuvos savivaldybes su prašymu imtis aktyvių prevencinių veiksmų ugdymo įstaigose. Esant poreikiui, mokinius, grįžusius iš Kinijos ar Šiaurės Italijos, prašoma mokyti nuotoliniu būdu, taip pat siūloma leisti iš namų dirbti ir mokytojams bei kitiems ugdymo įstaigų darbuotojams, apsilankiusiems pavojaus zonoje esančiose teritorijose, informuoja ministerija.

Sveikatos apsaugos viceministro, SAM Ekstremalių situacijų operacijų centro (ESOC) koordinatoriaus Algirdo Šešelgio teigimu, tokių priemonių imtis būtina, kad galėtume maksimaliai apsisaugoti nuo infekcijos rizikos.

„Mokyklos vienareikšmiškai yra tos vietos, kur rizika virusui plisti yra didelė. Juolab, kad praėjusią savaitę mokiniai atostogavo ir žinome, kad šeimos taip pat su savo atžalomis vyko ir į užsienį, įskaitant Italiją ir Kiniją“, – sako A. Šešelgis.

Viceministras informuoja ir kitus asmenis, einančius į darbą, jei neseniai lankėsi Italijoje.

„Grįžtantiems ar grįžusiems iš Kinijos asmenims, kuriems pasireiškė į gripą panašūs simptomai, rekomenduojama kuo skubiau kreiptis bendruoju pagalbos telefonu 112, o ne vykti į gydymo įstaigas. Telefonu specialistus reiktų informuoti apie pasireiškusius simptomus, buvusias keliones bei vykdyti tolimesnius gydytojų nurodymus, o kelionės orlaiviu metu – informuoti lėktuvo įgulą“, – komentuoja R. Lingienė.

R. Lingienė akcentuoja, kad grįžę iš Italijos ir pajutę ligos (panašios į gripą) simptomus, į bendrąjį pagalbos centrą kreiptųsi atsakingi.

Jei yra galimybė, dirbti nuotoliniu būdu ir stengtis 14 dienų pabūti namuose, vengti masinių susibūrimo vietų, viešojo transporto. Jei nuotoliniu būdu nėra galimybės dirbti, rekomenduojama kreiptis į Nacionalinį visuomenės sveikatos centrą dėl galimybės gauti nedarbingumo pažymėjimo.

„Mes tik organizuojame nedarbingumo gavimą, o jį suteikia šeimos gydytojas", – sakė Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento direktorė Rolanda Lingienė. Gauti nedarbingumą iš Italijos grįžusiems asmenims, kurie neturi galimybės dirbi nuotoliniu būdų, nedarbingumas bus išduodamas bendraujant telefonu ir el. paštu.

Dėl nedarbingumo pastaruoju metu kreipėsi 80 žmonių.

Rolanda Lingienė

Nuo antradienio mobiliųjų operatorių vartotojams, kurie šiuo metu lankosi Italijoje arba tiems, kurie joje buvo per 14 dienų, bus pradedamos siųsti trumposios žinutės.

Viceministras akcentavo, kad šiuo metu Italijoje yra slidinėjimo sezonas ir populiarios vietos šiuo metu taip pat yra apimtos viruso.

„Kodėl mes taip skubame? Todėl, kad jei dar vakar dieną tuo pačiu metu mes turėjome informacijos, kad Italijoje yra apie 157 nustatyto koronaviruso atvejai, tai šiandien mes jau turime 270 atvejų. Vakar 4-5 žmonės buvo prarasti, tai šiandien jau virusas pasiglemžė 7 gyvybes Šiaurės Italijoje“, – sakė A. Šešelgis.

Kaip elgtis žmonėms, kurie iš Italijos grįžo užvakar?

Antradienį šie Lietuvos piliečiai gavo SMS, kurioje nurodyta užpildyti specialią anketą.

„Šie keleiviai taip pat bus operatorių identifikuoti ir jie tokias žinutes bei instrukcijas gaus“, – sakė A. Šešelgis.

Netrukus rekomendacijos pasieks ir šeimos gydytojus.

„Tikrai nereikėtų panikuoti. Šiuo metu dar yra ir gripo sezonas. Yra būtina eilines procedūras atlitki taip, kaip ir įprastai, nereikėtų visko sieti su koronavirusu“, – sakė A. Šešelgis.

Rekomenduoja nekeliauti

Žmonėms rekomenduojama įvertinti viruso paplitimo situaciją ir apsvarstyti savo kelionių į paveiktas teritorijas būtinybę.

NVSC specialistų teigimu, efektyviausios priemonės koronaviruso prevencijai yra konsultacijos su visuomenės sveikatos specialistais (visą parą telefonu 8 618 79984) ir grįžusiųjų socialinių kontaktų vengimas (saviizoliacija).

Tikrins lėktuvuose

Visi iš Italijos Veneto, Lombardijos, Pjemonto ir Emilijos-Romanijos regionų atvykstantys asmenys bus tikrinami dar neišlipę iš lėktuvo (matuojama kūno temperatūra, vertinama bendra savijauta), bus surenkami jų kontaktiniai duomenys, kad dvi savaites Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistai galėtų su jais susisiekti ir sektų jų sveikatos būklę.

„Nėra pagrindo nerimauti mūsų šalies žmonėms, Lietuva yra pasiruošusi, mūsų šalies medikai yra pasiruošę, dirba mūsų specialistų komanda, nuolat yra atnaujinama informacija ir reaguojama yra labai operatyviai“, – sakė Sveikatos apsaugos ministerijos patarėja Lina Bušinskaitė-Šriubėnė.

Prašo užpildyti anketą

Visų keliautojų, per pastarąsias dvi savaites buvusių ne tik Kinijoje, bet ir minėtuose Šiaurės Italijos regionuose, taip pat prašoma registruotis užpildant Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) interneto svetainėje pateikiamą anketą bei dvi savaites vengti artimų socialinių kontaktų.

Rekomendacijos pavežėjams

Viceministras rekomenduoja pavežėjams, kurie transportuoja keleivius iš oro uostų naudoti rankų dezinfekcinį skystį. Rekomenduojama dezinfekuoti vidines ir išorines automobilio rankenas, kurias galėjo liesti keleivis.

Pasak R. Lingienės, šiuo metu ministerijai reikėtų savanorių, kurie galėtų padėti susisiekti su rizikos zonose buvusiais žmonėmis ir teikti jiems informaciją. Jie būtų aprūpinti apsauginėmis priemonėmis ir apmokyti. Norintys savanoriauti, turėtų kreiptis į Nacionalinį visuomenės sveikatos centrą.

„Vienos įstaigos pajėgų šiam darbui nepakanka ir negali pakakti, nes įstaiga nėra tokia, kad joje dirbtų keli šimtai žmonių“, – sakė R. Lingienė.

Protrūkis Italijoje

Pirmadienio vakarą Italija pranešė apie septintą koronaviruso auką šalyje. Visi tie žmonės buvo pagyvenusio amžiaus arba sirgo kitomis ligomis. Italijos civilinės saugos departamento vadovas Angelo Borrelli pirmadienį per spaudos konferenciją sakė, kad šalyje patvirtinti 229 koronaviruso atvejai. Tai yra didžiausias sergančiųjų skaičius Europoje. Nuo penktadienio šalyje fiksuotas didžiulis viruso atvejų šuolis – nuo šešių iki 229, bet pirmadienį pranešta tik apie 10 naujų atvejų.

Pirmadienį vykusioje spaudos konferencijoje buvo pranešta, kad artimiausiu metu Vyriausybė svarstys, ar priimti siūlymą skelbti valstybės lygio ekstremalią situaciją.

„Kad situacija būtų valdoma efektyviau, Lietuvos Respublikos Vyriausybei siūlo skelbti valstybės lygio ekstremalią situaciją“, – po komisijos posėdžio sakė ministrė Rita Tamašunienė.

Vyriausybės ekstremalių situacijų komisija pasiūlė teikti siūlymą dėl prevencijos skelbti valstybės lygio ekstremalią situaciją. Po balsavimo buvo priimtas sprendimas siūlymą teikti.

Sveikatos apsaugos viceministras Algirdas Šešelgis sako, kad dabartinė situacija Italijoje neramina, nes šiuo metu ten daug atostogaujančių lietuvių, kurie nuolat lėktuvais grįžta į Lietuvą. Pasak viceminstro, būtų efektyviau ekstremalią situaciją skelbti iš anksto ir, jei Lietuvoje pasitvirtintų naujojo tipo koronaviruso atvejų, būtų galima veikti iš karto, negaištant laiko.

Nuo pirmadienio visi iš Italijos Veneto, Lombardijos, Pjemonto ir Emilijos-Romanijos regionų atvykstantys asmenys bus tikrinami dar neišlipę iš lėktuvo, jiems bus matuojama kūno temperatūra, vertinama bendra savijauta. Toks sprendimas priimtas po smarkiai išaugusio užsikrėtimų koronavirusu skaičiaus Italijoje.

Taip pat bus surinkti jų kontaktiniai duomenys, kad dvi savaites Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistai galėtų su jais susisiekti ir sektų tų žmonių sveikatos būklę.

Pasak Sveikatos apsaugos viceministro Algirdo Šešelgio, pirmadienį sustiprinama prevencija oro uostuose, taip pat bus pradėtas naudoti termovizorius. Kitos prevencijos priemonės bus svarstomos pirmadienį vyksiančiame Vyriausybės ekstremalių situacijų komisijos posėdyje. Taip pat bus sprendžiamas klausimas dėl galimo Sveikatos apsaugos ministerijos rezervo didinimo.

Taip pat pranešama, kad bendradarbiaujama su Lietuvoje esančiais mobiliųjų tinklų operatoriais. Tai reiškia, kad jie savo klientams, esantiems viruso paveiktose teritorijose, pradės siųsti kvietimą užpildyti specialias anketas ir vykdyti NVSC puslapyje pateikiamas rekomendacijas.

Kas yra Covid-19?

Kinijoje protrūkį sukėlęs koronavirusas (COVID-19) yra naujos struktūros koronavirusas, kuris niekada anksčiau nebuvo sukėlęs infekcijų žmonėms. Apskritai koronavirusai yra didelė grupė virusų, kurie gali sukelti įvairias ligas. Dažniausiai koronavirusai sukelia lengvas ar net besimptomes infekcijas, tačiau gali sukelti ir sunkias kvėpavimo takų infekcijas, tokias kaip Artimųjų Rytų respiracinio sindromo (ARRS) ar sunkaus ūminio respiracinio sindromo (SŪRS) koronavirusines infekcijas.

Kokie simptomai pasireiškia žmonėms užsikrėtus COVID-19?

Simptomai yra panašūs į gripą, žmogų kankina karščiavimas, kosulys, dusulys ir kiti kvėpavimo sutrikimai, raumenų skausmai ir nuovargis. Pažengusiais ar sunkesniais ligos atvejais virusas sukelia sepsį (kraujo užkrėtimą) ir septinį šoką, plaučių uždegimą, inkstų nepakankamumą ar mirtį.

Kas gali padėti apsisaugoti nuo viruso?

- Atsisakykite nebūtinų kelionių, ypač į šalis, kuriose yra koronaviruso protrūkis;
- Kuo dažniau plaukite rankas, tai darykite kaskart po kontakto su svetimais paviršiais. Rankas plaukite kruopščiai. Jei turite, galite naudoti pirštines, bet jas taip pat būtina plauti;
- Venkite rankomis liesti veidą, tai galima daryti nebent iškart, kai nusiplovėte rankas;
- Kuo dažniau vėdinkite patalpas.

Ar medicininės kaukės apsaugo nuo koronaviruso?

Medicininės kaukės rekomenduojamos pacientams, kurie kosėja ir čiaudi, kad sulaikytų su lašeliais viruso plitimą aplinkoje. Atkreipiame dėmesį, kad medicininės kaukės viruso nesulaiko ir tuo pačiu neapsaugo nuo užsikrėtimo, jei yra artimas kontaktas.

Kaip žmogus gali užsikrėsti COVID-2019?

Šis virusas gali būti perduodamas nuo žmogaus žmogui. Virusas plinta per orą kvėpavimo takų sekretų lašeliais, kuriuos žmonės išskiria į aplinką čiaudėdami, kosėdami ar iškvėpdami.
Inkubacinis laikotarpis (t. y. laikotarpis nuo užsikrėtimo iki simptomų atsiradimo) yra nuo 2 iki 12 dienų. Nors žmonės dažniausiai būna užkrečiami, kai pasireiškia simptomai, įtariama, kad kai kurie žmonės gali perduoti virusą dar iki simptomų atsiradimo.

Ką daryti, jei grįžote iš šalies, kurioje yra koronaviruso protrūkis?

Rekomenduojama likti namuose (izoliuotis) 14 d. po paskutinės buvimo paveiktoje teritorijoje dienos ir būti pasiekiamam visą izoliavimosi laikotarpį telefonu ir el. paštu, kad su jumis galėtų susisiekti ir apie jūsų sveikatą pasiteirauti specialistai. Nesilankyti viešose vietose, pvz., mokykloje, darbe, universitete, masinio susibūrimo vietose, visą izoliavimosi laiką nepriimti svečių namuose; kasdien matuoti kūno temperatūrą, stebėti sveikatą ir pranešti jums skambinančiam visuomenės sveikatos specialistui apie atsiradusius sveikatos pokyčius.

Ką daryti įtarus, jog sergate koronavirusu?

Jei galimai turėjote kontaktą su sergančiuoju koronavirusu ir pajutote ligos simptomus, jokiu būdu neikite pas šeimos gydytoją. Neišėję iš namų skambinkite bendruoju pagalbos telefonu 112 ir praneškite apie įtariamą ligą. Kol atvažiuos medikai, niekur neikite.

Kaip atsirado virusas?

2019 m. gruodžio 31 d. Uhano miesto sveikatos apsaugos komisija (Hubėjaus provincija, Kinija) pranešė apie keletą neaiškiomis aplinkybėmis pasireiškusių pneumonijos atvejų. Jų priežastys buvo susietos su Uhano jūros gėrybių turgumi – prekyviete, kurioje parduodamos žuvys ir įvairių rūšių gyvūnai. 2020 m. sausio 9 d. Kinijos ligų kontrolės centras informavo apie naują koronavirusą (2019-nCoV) ir paskelbė genomo seką. Sekos analizė parodė, kad identifikuotas virusas yra susijęs su SARS-CoV grupe.

Koronavirusas
Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (484)