Šios idėjos buvo pristatytos Lietuvos savivaldybių asociacijos tarybos posėdyje, Seime organizuotoje konferencijoje, Lietuvos greitosios medicinos pagalbos įstaigų asociacijos valdybai, Lietuvos greitosios medicinos pagalbos įstaigų asociacijos visuotiniame suvažiavime. Tad diskusijos jau vyksta, rašoma pranešime spaudai.

Kol kas teisės aktų pakeitimų nėra parengta ir registruota, nes pirmiausia siekiama bendro sutarimo.

Ministro A. Verygos teigimu, jei po viešos diskusijos būtų sutarta koreguoti sistemą, GMP veiklą galėtų organizuoti 5 šalies teritorijoje išdėstyti centrai arba 1 centras.

„Tokia praktika jau daugelį metų veikia kaimyninėje Latvijoje. Šiuo metu dėl neefektyvaus GMP įstaigų ir brigadų išdėstymo apie 5 proc. Lietuvos gyventojų nesulaukia pagalbos per nustatytą laiką. Nebelikus didelės teritorinės fragmentacijos, būtų galima efektyviau išdėstyti GMP brigadas ir greičiau atvykti pas pacientus: mieste pas pacientą medikai atvyktų vidutiniškai per 15, o kaime – per 25 minutes“, – sako ministras A. Veryga.

Be to, anot jo, įdomu, kad Seime Valstybinės darbo inspekcijos (VDI) pristatyto tyrimo metu paaiškėjo, jog ne visos GMP įstaigos tinkamai pasirūpina savo darbuotojais, užtikrina jiems tinkamas darbo sąlygas, reikiamą atlygį ar darbo priemones. Tad siūlomi pokyčiai leistų vienodai kokybiškai pasirūpinti visais GMP darbuotojais.

Diskusijos Seime metu buvo išsakyti pačių GMP darbuotojų siūlymai GMP prilyginti specialiosioms organizacijoms, tokioms kaip policija ar priešgaisrinio gelbėjimo tarnyba, ir suteikti panašias garantijas darbuotojams. Visi šie siūlymai galėtų būti svarstomi kartu su galima GMP paslaugų organizavimo reforma.

Juo labiau, kad mūsų artimiausioje kaimynėje Latvijoje GMP paslaugų organizavimu šiuo metu rūpinasi viena institucija, o ne 49, kaip yra Lietuvoje. Reorganizacijos metu nebūtų mažinamas brigadų skaičius. Atvirkščiai, jų skaičių reikėtų didinti, kad brigados būtų tolygiai išdėstytos 129 taškuose, o ne 94, kaip yra šiuo metu.

Pasak ministro A. Verygos, dabartinė sistema yra nepalanki nei pacientams, nei GMP darbuotojams – GMP paslaugų prieinamumą mažina savivaldybių administracinės ribos.

„Tuo tarpu lėšos jų teikimui gali ir turi būti naudojamos daug racionaliau. Be to, ir GMP darbuotojai skundžiasi dideliu darbo krūviu, kurį galima sumažinti, jei būtų nuspręsta keisti sistemą po viešos diskusijos“, – sako ministras A. Veryga.

Be to, anot jo, siūlomas GMP paslaugų teikimo modelis leistų ne tik pagerinti paslaugų kokybę ir prieinamumą, bet ir sutaupyti lėšų, už kurias galėtų būti dažniau atnaujinamas GMP automobilių parkas, jų įranga, darbuotojams kiltų darbo užmokestis. Taip pat būtų galima padidinti GMP brigadų skaičių, kad pagalbos pacientai sulauktų per trumpiausią galimą laiką.

Šiuo metu Lietuvoje GMP teikimas yra decentralizuotas. Iš viso paslaugas teikia 19 savivaldybėms pavaldžių įstaigų ir 28 viešųjų gydymo įstaigų padaliniai bei privačios įmonės. Tuo tarpu GMP skambučius priima ir brigadas valdo 5 GMP įstaigų dispečerinės – Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių ir Panevėžio.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)