E. sveikatos sistemą tvarkantis Registrų centras pirmą kartą paanalizavo, kiek atskirose savivaldybėse veikiančių gydymo įstaigų išrašytų e. receptų tenka vienam tos savivaldybė gyventojui. Įdomu tai, kad į lyderių dešimtuką pateko ne viena mažiau gyventojų turinti savivaldybė, kurioje veikiančios gydymo įstaigos ir jų darbuotojai plačiai išnaudoja skaitmenines E. sveikatos sistemos galimybes.
Pagal vienam gyventojui tenkantį išrašytų e. receptų skaičių visoje šalyje pirmauja Kaunas – miesto ir rajono savivaldybėse įregistruotos gydymo įstaigos pernai iš viso išrašė beveik 2,3 mln. e. receptų, arba po 5,9 e. recepto vienam gyventojui (remiantis 2020 m. sausio 1 d. Statistikos departamento duomenimis). Antroje vietoje liko Šiaulių mieste ir rajone įregistruotos gydymo įstaigos, kurių specialistai 2019 metais išrašė daugiau kaip 580 tūkst. e. receptų, arba po 5,7 e. recepto vienam gyventojui.

Po šių savivaldybių pagal daugiausiai vienam gyventojui išrašytų e. receptų skaičių rikiuojasi Kelmės, Prienų, Šilutės, Vilkaviškio, Jurbarko, Kėdainių, Raseinių, Ignalinos, Palangos, Varėnos ir Lazdijų rajonai. Šiose savivaldybėse esančios gydymo įstaigos vienam savivaldybės gyventojui pernai išrašė vidutiniškai po daugiau kaip 5 e. receptus.

Apskritai didžiausią kiekį e. receptų praėjusiais metais išrašė Vilniaus mieste ir rajone esančios gydymo įstaigos (viso 3,1 mln.), tačiau vertinant pagal vienam gyventojui tenkantį e. receptų kiekį (4,7) sostinė tarp visų savivaldybių užima tik 16-ą vietą. Toli nuo lyderių atsiliko ir kitos didmiesčių bei jų rajonų savivaldybės: Klaipėdos regionas užėmė 21-ą vietą, Alytaus – 29-ąją, o Panevėžio – 31-ąją.

Prasčiausiai tarp visų savivaldybių pasirodė mažosios savivaldybės (Neringos, Trakų, Skuodo, Pasvalio, Šalčininkų, Elektrėnų ar Birštono), kurių pasyvumą išrašant e. receptus galėjo lemti ir mažas gyventojų (kartu ir pacientų) skaičius, taip pat geografinė jų padėtis, kadangi dalis savivaldybės gyventojų dėl patogumo greičiausiai renkasi netoli esančiuose didmiesčiuose veikiančias gydymo įstaigas.

E. sveikatos sistemos teikiamos galimybės leidžia pacientams gauti e. receptą net neišėjus iš namų, tam tereikia telefonu susisiekti su savo šeimos gydytoju. O prisijungę prie savo paskyros E. sveikatos portale, pacientai gali įgalioti savo šeimos narį ar kitą artimą asmenį už juos atsiimti vaistus vaistinėje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)