Kaip pirmadienį pranešė Policijos departamentas, namuose gimdžiusiai 1981 metais gimusiai moteriai nustatytas sunkus 2,65 promilės girtumas.

Ji ir naujagimis paguldyti į ligoninę.

Kaip žurnalistams pirmadienį sakė Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos Vilniaus miesto vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėjas Gedas Batulevičius, moteris bei kūdikis tebėra ligoninėje, šiuo metu vaiko teisių specialistai bendrauja su medikais bei moterimi ir aiškinasi situaciją.

„Šiuo metu vertinama šeimos situacija, bendraujama su sveikatos specialistais, žiūrima, kokios pagalbos reikės šeimai“, – sakė jis.

Ši šeima anksčiau nebuvo žinoma vaiko teisių specialistams. Jų žiniomis, šeimoje yra daugiau vaikų.

Pasak G. Batulevičiaus, apie gimdymą tarnybas informavo giminaičiai.

„Tai nėra dažnas atvejis“, – apie neblaivią gimdyvę sakė vaiko teisių tarnybos atstovas.

***

Pernai Lietuvą apskriejo du panašūs atvejai, kai į Klaipėdos universitetinę ligoninę pateko neblaivios gimdyvės. Vilniaus gimdymo namų direktorė, gydytoja akušerė-ginekologė Kornelija Mačiulienė bendrai papasakojo, kas ateityje laukia vaikų, kurių besilaukiančios mamos vartojo alkoholį.

„Alkoholis yra viena iš toksinių medžiagų, kuri praeina tiesiai į placentą. Placenta jau nėra alkoholiui barjeras ir jei motina geria alkoholį, tai vaisius lygiai taip pat gauna to alkoholio gimdoje, – sakė gydytoja K. Mačiulienė. – Jeigu mama tik vos išgėrusi, tai vaisius gimdoje yra girtas.

Niekada anksčiau Lietuvoje nė viena nėščia moteris negerdavo alkoholio, nes puikiai žinojo, kad tai labai kenkia vaisiui.“

Vilniaus gimdymo namų vadovė sako, kad alkoholis labiausiai pakenkia vaisiaus smegenims. Šis pažeidimas atsiliepia ir jau suaugusiam žmogui.

„Visų pirma, alkoholis, patekdamas į vaisių, pažeidžia smegenis, kepenis ir visus kitus organus. Daugiausiai nukenčia smegenys. Tokie vaikai auga hiperaktyvūs, – sako gydytoja. – Čia yra labai menka dalis simptomų. Bet jeigu motina paanalizuotų, kiek ji išgėrė alkoholio, kada ji gėrė, kada ji nutraukė alkoholį, jeigu viską suskaičiuotų, tai matytų, kad nemaža kaltė yra ir pačios mamoms.“

Vaisiui, kuriam būnant įsčiose nėščioji vartotojo alkoholį, diagnozuojamas vaisiaus alkoholinis sindromas. Jo požymiai matomi vizualiai: įlenkta ir įdubusi nosis, plonos lūpos, žema kakta.

„Tai išoriniai požymiai, kurie galėtų apspręsti, kad tai yra vaisius, kuris gimė iš alkoholį nėštumo metu vartojusios motinos, – sakė K. Mačiuleinė.

– Šiuos išorinius požymius galima koreguoti, o vidinių simptomų – smegenų, kepenų pakenkimų – neįmanoma. Ir intelektas dažniausiai tokių vaikų būna žemas.“

Pasak gydytojos akušerės-ginekologės, yra labai nedaug moterų, kurios iki pastojimo 3-6 mėnesius atsisako alkoholio, vartoja folio rūgštį.

„Dažniausiai, kurios vartoja alkoholį, joms pastojimas yra netikėtas. Išgėrusioms alkoholio lytiniai santykiai dažniausiai būna neapgalvoti, neplanuoti ir taip gali pastoti, – sako gydytoja. – O tos, kurios atsisako alkoholio ar visiškai nevartoja, tai jei nėra kitų genetinių ligų, kurios perduodamos iš kartos į kartą, tada yra žymiai sveikesni naujagimiai.“

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)