„Alkoholis yra viena iš toksinių medžiagų, kuri praeina tiesiai į placentą. Placenta jau nėra alkoholiui barjeras ir jei motina geria alkoholį, tai vaisius lygiai taip pat gauna to alkoholio gimdoje, – sakė gydytoja K. Mačiulienė. – Jeigu mama tik vos išgėrusi, tai vaisius gimdoje yra girtas.

Niekada anksčiau Lietuvoje nė viena nėščia moteris negerdavo alkoholio, nes puikiai žinojo, kad tai labai kenkia vaisiui.“

Vilniaus gimdymo namų vadovė sako, kad alkoholis labiausiai pakenkia vaisiaus smegenims. Šis pažeidimas atsiliepia ir jau suaugusiam žmogui.

„Visų pirma, alkoholis, patekdamas į vaisių, pažeidžia smegenis, kepenis ir visus kitus organus. Daugiausiai nukenčia smegenys. Tokie vaikai auga hiperaktyvūs, – sako gydytoja. – Čia yra labai menka dalis simptomų. Bet jeigu motina paanalizuotų, kiek ji išgėrė alkoholio, kada ji gėrė, kada ji nutraukė alkoholį, jeigu viską suskaičiuotų, tai matytų, kad nemaža kaltė yra ir pačios mamoms.“

Vaisiui, kuriam būnant įsčiose nėščioji vartotojo alkoholį, diagnozuojamas vaisiaus alkoholinis sindromas. Jo požymiai matomi vizualiai: įlenkta ir įdubusi nosis, plonos lūpos, žema kakta.

„Tai išoriniai požymiai, kurie galėtų apspręsti, kad tai yra vaisius, kuris gimė iš alkoholį nėštumo metu vartojusios motinos, – sakė K. Mačiuleinė.

– Šiuos išorinius požymius galima koreguoti, o vidinių simptomų – smegenų, kepenų pakenkimų – neįmanoma. Ir intelektas dažniausiai tokių vaikų būna žemas.“

Pasak gydytojos akušerės-ginekologės, yra labai nedaug moterų, kurios iki pastojimo 3-6 mėnesius atsisako alkoholio, vartoja folio rūgštį.

„Dažniausiai, kurios vartoja alkoholį, joms pastojimas yra netikėtas. Išgėrusioms alkoholio lytiniai santykiai dažniausiai būna neapgalvoti, neplanuoti ir taip gali pastoti, – sako gydytoja. – O tos, kurios atsisako alkoholio ar visiškai nevartoja, tai jei nėra kitų genetinių ligų, kurios perduodamos iš kartos į kartą, tada yra žymiai sveikesni naujagimiai.“

Gresia ikiteisminis tyrimas

Šeštadienį gimdžiusios moters girtumas nustatytas 2,65 prom.

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato komunikacijos poskyrio specialistė Loreta Kairienė Delfi informavo, kad šiuo metu yra sprendžiama dėl ikiteisminio tyrimo pagal Lietuvos Respublikos BK 137 str. 1 d. (sunkus sveikatos sutrikdymas dėl neatsargumo) pradėjimo.

Anot komunikacijos atstovės, pareigūnai ikiteisminio tyrimo pradėjimui turi 10 dienų. Šiuo metu laukiama vaikelio kraujo tyrimo, medikai aiškinasi ar mažylio kraujyje yra alkoholio.

Pirminiais duomenimis, kūdikio motinai gali būti pradėtas ikiteisminis tyrimas už sunkų sveikatos sutrikdymą dėl neatsargumo. Moteriai grėstų areštas arba laisvės atėmimas iki trijų metų.

Įvykis tiriamas.

Praėjusių metų balandžio mėnesį į Klaipėdos universitetinę ligoninę buvo atvežta gimdyvė, kuriai nustatytas 2 prom. girtumas, kūdikiui alkoholio koncentracija kraujyje nustatyta didesnė – 4,09 prom. Gegužę į tą pačią įstaigą atvežta dar viena neblaivi gimdyvė, jai nustatytas 3,25 prom. girtumas.

Tokie atvejai – reti

Pernai Santaros klinikų Akušerijos ir ginekologijos centro vadovė prof. Diana Ramašauskaitė sakė, kad tokių atvejų, kad atvyktų gimdyti girtos moterys yra labai mažai.

Kauno klinikų Akušerijos ir ginekologijos klinikos vadovė prof. Rūta Nadišauskienė „Delfi“ anksčiau sakė, kad alkoholis gimdyvės kraujyje – gali būti baisi žala vaiko, o po to suaugusio žmogaus gyvenimui.

„Tai – nebūtinai ryškios sklaidos anomalijos, kurie taip pat gali būti, ypač, jeigu nėštumo pradžioje vartojama daug alkoholio, bet net ir nesant tokių akivaizdžių fizinių defektų gali būti labai rimtos pasekmės sveikatai – tokios kaip klausos, regos sutrikimai, gali būti lėtesnis vystymasis, problemos mokytis, įsiminti, charakterio, elgesio įvairūs defektai“, – anksčiau „Delfi“ sakė prof. R. Nadišauskienė.

Gydytojai nėštumo metu nerekomenduoja vartoti alkoholio.

Profesorė D. Ramašauskaitė paneigė ir spekuliacijas esą galima išgerti vieną taurę vyno.

„Nerekomenduojame nei vienos taurės. Dėl alkoholio vartojimo gali kilti nėštumo komplikacijos, priešlaikinis gimdymas, vaisiaus apsigimimai. Nuo alkoholio apsvaigusi moteris turi didesnę galimybę patirti traumų. Nugriuvus gali būti placentos atšoka. Yra įvairių situacijų – ne tiesiogiai susijusių su alkoholio poveikiu moters organizmui ir vaiko sveikatai, bet ir jau iš to išeinančių“, – sakė D. Ramašauskaitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (63)