„Delfi“ skaitytojai informuoja, kad kai kuriose Lietuvos vaistinėse negali nusipirkti medicininių kaukių, nes jų likutis baigėsi. Vaistinių atstovai sako, kad ne visose prekybos vietose medicininės kaukės baigėsi, tad Lietuvoje jų įsigyti dar yra galimybių. Be to, vaistinių atstovai sako, kad artimiausiu metu atsargas turėtų papildyti.

„Vaistinės plintančią koronaviruso baimę pajuto itin aiškiai – gyventojai medicinines kaukes tiesiog šluoja iš vaistinių. Didžiausią medicininių kaukių pardavimo šuolį stebėjome praėjusią savaitę, – sakė BENU vaistinės generalinė direktorė Rasa Marcinkevičienė. – Per porą dienų medicininių kaukių pardavimas išaugo dešimt kartų ir kol kas išlieka aktyvus. Gyventojai medicinines kaukes perka ne vienetais, o dėžutėmis, kurių vienoje yra 50 vnt. medicininių kaukių.“

„Šiuo metu laukiame iš tiekėjų kaukių papildymo. Esame užsakę ir ateičiai, tačiau prognozuoti, kada atveš yra sudėtinga, nes matome didelį susidomėjimą iš pačių gamintojų – jie patys teiraujasi, ar negalėtume jiems parduoti savo likučio. Mes visą turimą likutį esame rezervavę Lietuvos rinkai“, – komentavo „Gintarinės vaistinės“ Rinkodaros skyriaus vadovė Irena Tėvelienė.

Dalyje pasaulio vietų gyventojams jau ribojamas galimų įsigyti apsauginių kaukių kiekis, pavyzdžiui, Naujojoje Zelandijoje gyventojams leidžiama įsigyti ne daugiau nei po 5 apsaugines kaukes. „Eurovaistinės“ komunikacijos vadovė Laura Bielskė sako, kad nors dar sausio mėnesio pabaigoje įmonė iš tiekėjų gavo oficialų raštą, jog dėl paskelbtos ekstremalios situacijos apsauginių kaukių tiekimas į šalį gali sutrikti, kol kas trūkumo „Eurovaistinėje“ nėra.

„Šiandien vaistinėse turime daugiau nei 30 tūkstančių apsauginių kaukių. Jau rytoj vaistinėse jų bus dar tris kartus daugiau. Kasdien bendraujame su tiekėjais ir siekiame, kad apsauginių kaukių užtektų visiems“, – sako L. Bielskė.

„Nemuno vaistinės“, valdančios „Camelia“ vaistinių tinklą, rinkodaros direktorė Kristina Veštortienė sako, kad iš vaistinių medicinines kaukes perka tiek užsieniečiai, tiek Lietuvos gyventojai. „Panašu, kad žmonės iš anksto galvoja, kaip saugosis, jei koronavirusas pasieks mūsų šalį, – komentavo K. Veštortienė. – Kaukes mes užsakome iš tiekėjų Lietuvoje, ne iš Kinijos, tad jokios informacijos apie nutraukiamą kaukių iš Kinijos tiekimą Lietuvai šiuo metu nesame gavę, nors jų trūkumas jaučiasi visoje rinkoje.“

Epidemiologė: kaukė nuo virusų neapsaugo

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Užkrečiamųjų ligų skyriaus valdymo vyriausioji specialistė epidemiologė Daiva Razmuvienė sako, kad medicininės kaukės paskirtis yra viena – sergančiam neplatinti ligos, neužkrėsti kitų.

Nors šiuo metu viso pasaulio žvilgsniai nukreipti į Kiniją dėl naujojo koronaviruso, visgi verta nepamiršti, kad šiuo metu Lietuvoje yra gripo sezonas ir šiuo virusu užsikrėsti yra nemaža tikimybė. Kalbant apie medicinines kaukes, tie patys principai galioja visiems virusams.

„Medicininės kaukės pagal visas normas yra naudojamos tik sergančiam asmeniui, – tvirtina medikė. – Tarkime, sergantis asmuo pervežamas greitosios pagalbos automobiliu į gydymo įstaigą, tad tokiu atveju jam uždedama kaukė. Kaukė gali apsaugoti tik nuo lašelių, kuriuos žmogus iškosėja, iščiaudėja, o juose yra ir virusas.“ D. Razmuvienė sako, kad virusai plinta ne tik lašeliniu būdu, bet ir oru, o medicininė kaukė nėra sandari, tad tokiu atveju sveikas žmogus nuo užkrato nebus apsaugotas.

Daiva Razmuvienė

Kai ligonis, sergantis užkrečiama liga, pervežamas į gydymo įstaigą, gydytojai turi naudoti respiratorius (FFP2, FFP3) – kur kas sandaresnes medicininkes kaukes. „Jie yra skirtingi pagal filtro tankį, turi būti naudojami tam tikrais atvejais, kai medikai dirba su sergančiuoju, ima kraują, galimas kontaktas su išskyromis, jie tikrai apsaugo“, – sako NVSC specialistė.

Respiratoriai yra patvaresnės medicininės kaukės, tikrai kur kas geriau apsaugantis nuo virusų, sako D. Razmuvienė. „Respiratorius yra sandarus, apgaubia ir nosį, ir burną. Žinoma, 100 proc. nieko nėra, bet tai tikrai patikima apsauga“, – sako epidemiologė.

Respiratoriai gali būti naudojami 8 ar net 12 valandų, jei reikia. Tuo tarpu medicininės kaukės sergančiojo turi būti keičiamos kas 1-2 val., paimant už raištelių ir išmetant į šiukšlių dėžę taip, kad kitas žmogus su kauke neturėtų sąlyčio ir neužsikrėstų.

Medikė sako, kai aplinkoje siaučia virusai, o ypač girdime apie naujus užkratus, kyla baimė. „Žmonės jaučiasi nesaugūs, žmonėms daugiau reikia psichologinės pagalbos. Galima sakyti, ta kaukė yra būtent psichologinė pagalba, kad žmogui palengvėtų“, – sako NVSC specialistė.

Jei uždaroje patalpoje matote asmenį, kuris akivaizdžiai serga – kosti, čiaudo ir nėra užsidėjęs medicininės kaukės – patariama laikytis nuo jo 1 m atstumo. Medikė primena, kad virusai neplinta lauke.

Epidemiologė sako, kad yra labai svarbi rankų higiena. Rankas reikėtų plauti šiltu vandeniu su muilu bent 20 sek., dezinfekuoti alkoholio turinčiais skysčiais. „Nepadės jokios kaukės, jei mūsų rankos bus užterštos ir mes viską imsime, kas yra aplinkoje, liesime akis, nosį, burną“, – sako D. Razmuvienė.

Kaip tinkamai užsidėti medicininę kaukę?

Vaistininkė sako pastebinti, kad nors lietuviai vis dažniau dėvi apsaugines kaukes, tačiau tai kartais daro netaisyklingai, o klaidingas dėvėjimas gali sumažinti kaukės efektyvumą. „Apsauginę kaukę reikia dėtis mėlyna ar žalia puse į viršų. Svarbu atkreipti dėmesį, kad apsauginė kaukė turi viršų ir apačią ir šios siūlės nėra vienodos. Paėmę jausite, kad viena kraštinė yra kietesnė, ten yra metalinė viela, kurią galite išlankstyti pagal savo nosį, o apatinis kraštas turėtų priglusti prie smakro. Kaukę reikia dėti tiksliai prie nosies, užkabinti už ausų ir patempti apačią, kad ji gražiai priglustų prie smakro“, – paaiškina vaistininkė.

Svarbu, kad nusiėmę kaukę, iškart ją išmestumėte ir nenaudotumėte antrą kartą. J. Juodsnukytė primena, kad nusiėmus kaukę būtina nusiplauti rankas ir neskubėti liesti veido. „Po kauke oda būna truputį padrėkusi ir jeigu liesite su nešvariomis rankomis, galite perduoti užkratą“, – sako vaistininkė.

Naudingos ir natūralios priemonės

Vaistininkė Kristina Staivė sako, kad siaučiant virusams gali būti naudinga naudoti ir propolio aliejų. „Prieš einant į lauką rekomenduoju juo tiesiog pasitepti nosį, nes propolis sudaro priešvirusinį barjerą ir apsaugo nuo virusinių ligų“, – sako „Eurovaistinės“ atstovė. Šis patarimas naudingas siaučiant gripui ar kitoms virusinėms ligoms, kuriomis užsikrečiama oro lašeliniu būdu, dažniausiai įkvėpus oro per nosį. Patepus propolio aliejumi nosies gleivinę jis apsaugos nuo įvairių virusų, infekcijų.

Propolyje esantys flavonoidai slopina viruso baltymą ir taip jį deaktyvuoja. Be flavonidų bičių pikyje gausu fenolinių rūšgčių, mineralų cinko, vario, mangano, nikelio, kalio, kalcio, seleno bei A, C, E, B1, B2, B3 ir B6 vitaminų.

Sveikatos specialistai atkreipia dėmesį, kad natūralių preparatų nederėtų vertinti, kaip priemonės, kuri visiems tinkama. Natūralios priemonės taip pat, kaip ir cheminiai vaistai, gali turėti šalutinį poveikį, todėl dėl vartojimo verta pasitarti su specialistais.

Svarbu ir higiena

Vaistininkė J. Juodsnukytė atkreipia dėmesį, kad siaučiant užkrečiamoms ligoms svarbu ne tik apsauginių kaukių dėvėjimas, bet ir dažnesnis nei įprastai rankų plovimas. Pasak vaistininkės, žmonės dažnai ne tik per retai, bet ir netaisyklingai, pavyzdžiui, nenaudodami muilo, plauna rankas.

J. Juodsnukytė pastebi, kad yra žmonių, kurie rankų plovimą keičia į dezinfekacinio skysčio naudojimą, tačiau, jos teigimu, jeigu tik yra galimybė nusiplauti rankas, tai daryti yra geriau, o dezinfekacinį skystį naudoti tik tada, kai nėra galimybių nusiplauti rankas.

5 taisyklės siaučiant užkrečiamoms ligoms:

1. Dėvėkite apsaugines kaukes.
2. Dažnai plaukite rankas.
3. Venkite masinių susibūrimo vietų.
4. Dažnai vėdinkite patalpas.
5. Jeigu jūsų artimieji susirgo, nesinaudokite tais pačiais daiktais (stalo įrankiais, indais, rankšluosčiais ir kita)

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (91)