„Vilniaus duona“ įsipareigojo naudoti mažiau cukraus ir didinti skaidulinių medžiagų kiekį ruginėje bei kvietinėje duonoje, o „Arimex“ – dalyje riešutų ir džiovintų vaisių mišinių iš viso nebenaudoti cukraus. „Arimex“ vadovo Gražvydo Juknos teigimu, šiuo metu juose yra 5 proc. pridėtinio cukraus, tačiau ateityje jo neliks.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga sako, kad į kvietimą prisijungti prie iniciatyvos atsiliepia vis daugiau įmonių.

„Džiaugiamės, kad mūsų verslas į visuomenės sveikatai svarbius dalykus žiūri atsakingai ir jungiasi prie iniciatyvos. (...) Gyventojai turi vis daugiau galimybių rinktis sveikesnių produktų“, – sutarčių pasirašymo ceremonijoje Sveikatos apsaugos ministerijoje (SAM) sakė A. Veryga.

Dar keturios įmonės papildė ankstesnius susitarimus naujais įsipareigojimais: duonos, užkandžių, šaldytos tešlos gamintoja „Mantinga“ žada mažinti druskos ir cukraus, „Mars Lietuva“ – druskos kiekį ryžių produktuose.

„Orkla Foods Lietuva“ be pridėtinio cukraus gamins dalį pomidorų padažų, kečupų ir javainių, o Kėdainių konservų fabrikas mažins druskos padažuose, kečupuose ir užtepėlėse bei sočiųjų riebalų kiekį sriubose.

Asociacijos Lietuvos maisto pramonė vadovės Irmos Pilipienės teigimu, sveikesnės visuomenės link gali vesti savanoriški įsipareigojimai ir verslo savireguliacija, tačiau svarbus ir valdžios politikos tęstinumas.

„Verslui nepaprastai svarbu tęstinumas, tiek teisėkūros, tiek mitybos politikos, todėl ypač svarbu, kad tie darbai, kuriuos verslas pradeda, sulauktų palaikymo ir iš valdžios ir būtų tęsiami toliau“, – renginyje sakė I. Pilipienė.

Anot SAM, tai jau trečias kartas, kai pasirašomos tokios sutartys. Pirmą kartą jas pasirašė 11 įmonių, o vėliau – dar penkios.

2018 metais pranešta, kad palaipsniui bus mažinamas cukraus kiekis jogurtuose, skirtuose vaikams ugdymo įstaigose per programą „Pienas vaikams“.

SAM duomenimis, šiuo metu visose ES šalyse, įskaitant Lietuvą, cukraus suvartojama gerokai daugiau nei rekomenduoja Pasaulio sveikatos organizacija (PSO). Tai sąlygoja didelį antsvorio, cukrinio diabeto, vėžio ir kitų susijusių lėtinių ligų paplitimą.

SAM duomenimis, tyrimai rodo, jog šalies gyventojai kasdien su maistu gauna 40 proc. druskos, 39 proc. riebalų, 29 proc. sočiųjų riebalų ir 22 proc. cukrų daugiau nei rekomenduoja PSO.