Pirmadienį Vilniaus oro uoste buvo pristatytos paskutinių dviejų dienų NVSC kartu su Lietuvos oro uostais padidintos rizikos valdymo priemones. Jos pradėtos vykdyti praėjusį šeštadienį, sausio 25 dieną, kai tuo tarpu, pavyzdžiui, Prancūzijos, Italijos oro uostai priemonių ėmėsi sekmadienį, sako NVSC.

„Tos priemonės apima kiekvieno keleivio konsultavimą, informacijos suteikimą, informacijos suteikimą į jų klausimus, taip pat vykdome pasirinktinį skryningą ir yra tikrinami keliavusių po Kinijos respubliką dviejų savaičių laikotarpiu, kūno temperatūra ir apklausiame apie jų sveikatos būklę. Šių darbų tikslas – siekti, kad į šalį nebūtų įvežtas naujasis koronavirusas, jei jis būtų įvežtas, kad būtų sustabdytas visuose patekimo į šalį vartuose – Vilniaus, Kauno ir Palangos oro uostuose, – pirmadienį žurnalistams komentavo Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento direktorė Rolanda Lingienė.

- Antrasis tikslas, kuriam skiriame labai didelį dėmesį – informuoti žmones, ką daryti, jei keliavai po Kiniją arba ruošiesi keliauti, jei neįmanoma atsisakyti, ką reikėtų daryti, kaip tą riziką užsikrėsti sumažinti iki minimumo.“

NVSC darbuotojai informuoja Vilniaus oro uosto darbuotojus dėl koronaviruso:


NVSC atstovė sako, kad šiuo metu atliekama labai daug konsultacijų ir atsakoma į visus rūpimus klausimus. Jei keleiviui, atvykusiam iš Kinijos, staiga pablogėtų sveikata, jis turėtų kreiptis į bendrąjį pagalbos centrą (skambinti 112), o ne vykti pas savo šeimos gydytoją.

Užsikrėsti galima ir tada, kai jo simptomai dar nepasireiškę

Iš Uhano (Kinija) plintančiu koronavirusu užsikrėtęs žmogus gali perduoti infekciją aplinkiniams, pats dar nė nežinodamas, kad yra viruso nešiotojas. Šią žinią paskelbė Kinijos nacionalinės sveikatos komisijos ministras Ma Xiaowei.

Koronaviruso simptomai gali išryškėti ne iš karto. Kaip anksčiau buvo skelbta CBS naujienų kanalu, kartais ligos simptomai gali nepasireikšti net 14 dienų rašoma portale „Business Insider“.

Deja, ir tuo metu žmogus yra viruso nešiotojas, galintis perduoti užkratą kitiems. Dėl šios priežasties, pasak Ma Xiaowei, užkirsti kelią ligos plitimui yra gana sudėtinga.

Koronavirusui būdingi tokie simptomai kaip nosies užgulimas, galvos skausmas, kosulys, gerklės skausmas ir karščiavimas, nurodė infekcinių ligų specialistas, Kalifornijos universiteto San Fransiske profesorius Charlesas Chiu.

Nors Uhane ir dar keliuose kaimyniniuose miestuose paskelbtas karantinas, virusas išplito ne mažiau kaip į 12 užsienio šalių: Tailandą, Japoniją, Pietų Korėją, Taivaną, Vietnamą, Singapūrą, Nepalą, Prancūziją, Australiją, Malaiziją, Kanadą ir Jungtines Valstijas.

Kol kas, deja, nėra jokių testų, kuriuos atliekant pavyktų nustatyti būtent šio tipo koronavirusą. Pasak Ch. Chiu, koronavirusas priklauso įprastais peršalimo simptomais pasireiškiančių virusų šeimai, tačiau dabartiniais koronaviruso testais Uhune įsiplieskusios ligos aptikti nepavyksta.

Koronavirusu užsikrėtusį asmenį iš pradžių gali kamuoti nežymūs negalavimai, vėliau peraugantys į gripą arba rimtesnę, gyvybei pavojingą ligą, pavyzdžiui, plaučių uždegimą.

Iš Uhano išplitęs koronavirusas nėra vienintelė virusinė infekcija, kuria galima užsikrėsti nuo jokių simptomų dar nepatiriančio asmens.

Jungtinės Karalystės nacionalinė sveikatos tarnyba nurodo, kad vėjaraupiais, virusine viršutinių kvėpavimo takų infekcija ir gripu taip pat galima užsikrėsti nuo žmogaus, kuriam jokių simptomų, kaip antai vėjaraupiams būdingo bėrimo arba gripui būdingos aukštos temperatūros, dar nepasireiškė.

Sveikatos priežiūros specialistai informuoja, kad kol kas Lietuvoje nėra fiksuota užsikrėtusiųjų.

Vilniaus oro uostas šiuo metu konsultuojasi su kitais pasaulio oro uostais.

"Procesas yra toks: pilotas susisiekia arba kontrolės bokštas perduoda informaciją specialiosioms tarnyboms. Priklausomai nuo to, kokiu atstumu nutolęs orlaivis buvo tuo metu, kai perdavė pranešimą, spec. tarnybos jau gali būti atvykusios. Lėktuvas nusileidžia į atskirtą nuo kitų aikštelę, visi išlaipinti keleiviai tikrinami specialiose tam skirtose patalpose. O tada Nacionalinis visuomenės sveikatos centras sprendžia, ką daryti toliau, - komentavo Vilniaus oro uosto direktorius Dainius Čiuplys.

- Turime žmogų, kuris atsakingas už ekstremalias situacijas. Sekame visą informaciją, todėl dabar Vilniaus oro uoste papildomai dirba du NVSC darbuotojai."

Nuo šeštadienio iki pirmadienio ryto NVSC bendravo su 114 skrydžių keleiviais ir personalu, taip pat su visų Lietuvos oro uostų darbuotojais – jiems suteikta labai daug konsultacijų.

Antradienį visų oro uostų darbuotojams planuojami specialūs mokymai.

NVSC iki šiol bendravo su 11 Kinijoje buvusių asmenų, jiems suteikta išsami informacija, jie visi buvo sveiki, ligos simptomų jiems nebuvo, kūno temperatūra buvo normali. R. Lingienė sako, kad ligos simptomai gali pasireikšti praėjus kelioms dienoms po užsikrėtimo, tad Kinijoje keliaujantys ar iš ten atvykę asmenys turėtų atidžiai stebėti savo sveikatą.

„Turime duomenis, kur jie keliauja, kiek laiko Lietuvoje bus ir kada išvyks. Taip pat jiems buvo pateikta rašytinė informacija, ką daryti, jei jų sveikatą per keletą dienų pablogėtų“, – apie į Lietuvą atvykusius asmenis iš Kinijos kalbėjo R. Lingienė. Kai kurie atvykusieji – Kinijos piliečiai, kiti – grįžę lietuviai, dalis – ukrainiečių.

Šiuo metu NVSC įsteigė „karštąją liniją“ į kurią galima skambinti pasikonsultuoti dėl koronaviruso: 861879984.

Visi piliečiai, keliautojai gali konsultuotis visą parą.

"Informuojame tarnybas, kurias turime informuoti. Susisiekta su universitetais, kadangi Lietuvoje yra nemažai studentų iš Kinijos, kaip teikti informaciją studentams, susisiekta su greitosios pagalbos stotimis, su bendruoju pagalbos centru, su asmens sveikatos priežiūros įstaigomis ir paprašyta visų jų padidinti budrumą, - sakė R. Lingienė.

- Jokiu būdu nereikia kelti panikos, bet budrumas turi būti padidintas. Geriau padaryti šiek tiek daugiau nei mažiau."

NVSC akcentuoja, jei planuojate kelionę į Kiniją, jei įmanoma, atidėkite ją. "Situacija kas pora valandų keičiasi, kur buvo saugu, gali būti nebesaugu. Jei neįmanoma kelionės atidėti, ką daryti, kad rizika užsikrėsti būtų sumažinta? Informuojame žmones, kad laikytųsi čiaudėjimo, kosulio higienos, elementarios asmens higienos - plauti rankas, nenaudoti pusžalės mėsos, nenaudoti nefasuoto vandens, nesilankyti masinėse susibūrimo vietose, vengti kontakto su asmenimis, kurie turiems pasireiškė gripo požymiai ir kt. elementarios priemonės, kurios turi būti taikomos lengvai užkrečiamų ligų metu", - pasakojo R. Lingienė.

NVSC atstovė sako, kad Europos ligų prevencijos kontrolės centro (ECDC) duomenimis, viruso įvežimo rizika į Europą buvo vertinama iki šiol kaip vidutinė, tačiau išplitimo rizika yra žema, nes susirgęs žmogus, šiuo metu yra paskaičiuota, kad jis gali užkrėsti 2,5 žmonių. "Žinoma, tai priklauso nuo tų žmonių imlumo, ažmiaus, lydinčiųjų susirgimų, bet lyginant su gripu - susirgęs gali užkrėsti apie 4, ar vėjaraupiais - daugiau nei 15, tai šio viruso užkrečiamumas nėra didelis", - sakė R. Lingienė.

Anot specialistų, Lietuva yra pasiruošusi suvaldyti tokio masto riziką, jei į šalį patektų virusas.

Pasiruošę suvaldyti riziką

Anot R. Lingienės, Lietuva yra pasiruošusi suvaldyti tokio masto riziką. 2019-ųjų gruodį NVSC ir Lietuvos oro uostų Vilniaus filialo organizuotos civilinės saugos funkcinės pratybos.

Didelio masto funkcinėse pratybose imituota situacija, kai apie įtariamą užkrečiama liga sergantį keleivį praneša konkretaus orlaivio įgula.

„Praktika parodė sklandų tarpinstitucinį bendradarbiavimą – visi žino savo funkcijas, jų eiliškumą, todėl esame pasiruošę net ir sudėtingiems atvejams. Kartu su 14 atsakingų institucijų treniravomės, kaip suvaldyti situaciją, kuomet į Lietuvą atvyksta virusu užsikrėtęs žmogus. Nors gruodį buvo imituota Ebolos hemoraginės karštligės grėsmė, veiksmų planas būtų analogiškas ir valdant koronaviruso riziką“, – tikina R. Lingienė.

Kas vyktų analogiškos situacijos metu? Orlaivio įgulai pranešus apie įtariamą ligos atvejį pradeda veikti patvirtintas planas, keliolika institucijų pradeda pasiruošimą. Orlaivis yra nukreipiamas į Vilniaus oro uostą, kuris gali efektyviai vykdyti tokio pobūdžio operacijas. Iškart informuojami NVSC specialistai ir greitosios medicinos pagalbos atstovai. Būtent NVSC specialistai ir įvertina realią situaciją dėl galimo užkrato, jie pirmieji ir įeina į orlaivį. Galimai užsikrėtęs keleivis ar keletas jų specialioje kapsulėje gabenami į Santaros klinikas, kuriose taip pat yra taikomas itin pažangios priemonės karantinui. Oro uoste, jei yra poreikis, atliekamos keleivių apklausos, orlaivio, patalpų, įrangos nuodugni dezinfekcija.

„Nuolat bendraujame su Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistais, kurie mums teikia naujausią informaciją apie koronaviruso plitimą ir rizikas. Lietuvos oro uostai yra pasitvirtinę veiksmų planą itin užkrečiamų ligų įtarimo ir situacijos valdymo (karantino) atvejams“, – teigia Dainius Čiuplys, Vilniaus oro uosto direktorius.

Per vieną parą patvirtintų infekcijų skaičius Kinijoje padidėjo daugiau kaip 700 iki 2 744, paskelbė valstybinė televizija, remdamasi žinybomis.

Svarbi informacija keliaujantiems:

Dėl sparčiai plintančio naujojo koronaviruso rekomenduojama nevykti į Kinijos miestus, kuriuose paskelbtas karantinas: Wuhan (Uhan), Huanggang (Huanggango), Ezhou (Edžou), Chibi (Čibi), Qianjiang (Čiandžiang), Zhijiang (Džidžiang), Jingmen (Džingmen), Xiantao (Šiantao), Huangshi (Huangši) – visi miestai yra centrinėje Kinijoje, Hubei provincijoje.

Miestų sąrašas gali keistis, priklausomai nuo situacijos.

Aktualiausia informacija:

URM visą parą budintis telefonas +370 5 236 2444 (ir WhatsApp), el. paštas: pilieciai@urm.lt

Naujausia statistinė informacija

Kaip pirmadienį po pietų patikrino NVSC, Europos ligų prevencijos ir kontrolės duomenimis, iki šiol laboratoriškai patvirtinti 2820 naujo koronaviruso (2019-nCoV) infekcijos atvejai, įskaitant 15 sveikatos priežiūros darbuotojų ir 81mirusius asmenis.

Apie atvejus pranešta iš Kinijos (1 988), Taivano (6), Tailando (5), Australijos (4), Malaizijos (4), Singapūro (4), Prancūzijos (3), Japonijos (3), Pietų Korėjos (3), JAV (2), Vietnamo (2), Kanados (1) ir Nepalo (1).

Visi ne Kinijoje užregistruoti atvejai užsikrėtė Kinijoje kelionių metu, išskyrus vieną atvejį Vietname. Ir tai pirmas viruso perdavimo nuo žmogaus žmogui atvejis už Kinijos ribų.

Koronavirusas

Centras – Hubėjaus provincijoje

Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro (ECDC) duomenimis iki sausio 25 d. 7 val. ryto, registruoti 897 patvirtinti naujojo koronaviruso 2019-nCoV infekcijos atvejai. Dėl koronaviruso Kinijoje mirė 26 žmonės. Kitose šalyse užsikrėtusieji fiksuoti Honkonge, Makao, Taivane, Tailande, Japonijoje, Pietų Korėjoje, Jungtinėse Amerikos Valstijose, Singapūre ir Vietname. Visų šių užsikrėtusiųjų atvejai susiję su kelionėmis į Uhaną arba jie turėjo sąlytį su sergančiaisiais. Taip pat Prancūzijos sveikatos apsaugos ministerija patvirtino duomenis, kad Prancūzijoje fiksuoti trys viruso atvejai.

Atsižvelgiant į užsikrėtusių, bet nebuvusių Uhane, žmonių skaičių, skelbiama, kad infekcija gali būti perduodama nuo žmogaus žmogui, tačiau ši informacija dar tikslinama. PSO praneša, kad dauguma atvejų yra susiję su Uhano turgavietėmis ar bent jau apsilankymu pačiame Uhane, tarp susirgusių yra ir tokių asmenų, kurie nesilankė šiame mieste, tačiau bendravo su sergančiaisiais. Todėl šiuo metu uždaryti du Kinijos miestai – Uhanas ir Huangangas, o sostinėje Pekine atšaukiami renginiai.

Užsikrėtusiųjų šiuo virusu simptomai – panašūs. Vargina karščiavimas, kosulys, pasunkėjęs kvėpavimas –požymiai panašūs pneumonijai (plaučių uždegimui) priskiriamiems bruožams. Įtariama, kad virusas pavojingiausias mažiems vaikams, vyresnio amžiaus ar turintiems sveikatos problemų asmenims.

Grįžtantiems iš Kinijos asmenims, kuriems pasireiškė kvėpavimo takų infekcijoms būdingi simptomai, rekomenduojama kuo skubiau kreiptis į gydytoją (ne vykti tiesiogiai, o informuoti jį telefonu apie pasireiškusius simptomus bei buvusias keliones, vykdyti tolimesnius gydytojo nurodymus), o kelionės orlaiviu metu – informuoti lėktuvo įgulą. Keliautojams rekomenduojama pasiskiepyti nuo sezoninio gripo likus ne mažiau kaip 2 savaitėms iki kelionės. Taip pat specialistai rekomenduoja susilaikyti nuo nebūtinų kelionių į viruso epicentrą.

Visi skrydžiai iš Uhano buvo atšaukti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (172)