„Onkologija atsirado, kai pasitraukiau iš aktyvios Jaunųjų gydytojų asociacijos veiklos, – pasakojo A. Pečkauskas – vienas šios asociacijos atkūrėjų ir valdybos narys. – Į visuomeninės organizacijos POLA veiklą įsitraukiau ne dėl to, kad sirgčiau onkologine liga, – aš nesergu, tiesiog nutariau, kad galiu būti čia naudingas su savo kompetencijomis bei daug ko išmokti.“

Pasak Respublikinės Kauno ligoninės atstovės Jūratės Kuzmickaitės, RKL direktorius A. Pečkauskas studijuoja (tai yra antrosios jo magistrantūros studijos) sveikatos vadybą ir lyderystę Didžiosios Britanijos Šefildo universitete. Be to, jis pasiliko dalį klinikinio darbo Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Kauno klinikų Centriniame anesteziologijos bei Skubios pagalbos skyriuose ir yra lektoriaus asistentas LSMU Anesteziologijos klinikoje.

„Viską įmanoma suspėti, – įsitikinęs RKL direktorius medicinai, šiose pareigose jauniausias per visą šios ligoninės gyvavimo laiką. – Mano kredo toks: kuo daugiau darai, tuo daugiau padarai. Mūsų specialybėje labai daug žmonių, kurie dirba didžiuliais krūviais. Aišku, dėl to gresia perdegimas. Bet aš manau, kad suplanavus, susidėliojus darbotvarkę, viską teisingai subalansavus, nuveikti galima labai daug.

Prieš keletą metų išmokau pasakyti „ne“. Taigi visos mano veiklos pasirinktos sąmoningai, daug ką atmetus“, – kalbėjo A. Pečkauskas.

Jis turėjo galimybių pasilikti Didžiojoje Britanijoje, kur vienerius metus praleido rezidentūroje, o po to dar porą metų, dirbdamas Lietuvoje, kardiologijos intensyviosios terapijos skyriuje bei aktyviai dalyvaudamas įvairių nevyriausybinių organizacijų veiklose, periodiškai važinėjo padirbėti ir į užsienį.

„Atėjo momentas priimti sprendimą: visam laikui išvažiuoti ar likti Lietuvoje. Kadangi dirbau nevyriausybiniame sektoriuje, Jaunųjų gydytojų asociacijoje, kur organizavome daugybę mokymų, „ganėme” įvairius įstatymus įvairiuose politiniuose sluoksniuose, kažkaip man susidėliojo, kad daugiau prasmės – dirbti savo šalyje. Norint kažką realiai pakeisti, čia, mažoje smėlio dėžėje, yra žymiai paprasčiau. Ir kartu dirbti gydytoju, padėti tiems žmonėms, kuriems padėti tu ir rinkaisi savo specialybę. Bet kuo tu esi aukščiau organizaciniuose laiptuose, tuo daugiau žmonių, kuriems gali padėti. Jei esi gydytojas specialistas, vienu metu gydai vieną žmogų. Jeigu skyriaus vadovas, tavo sprendimai jau padeda visam skyriui, jo pacientams. Jei tu – ligoninės vadovas ar jo komandos narys, tavo sprendimai turi įtakos visiems pacientams, kurie gydomi ligoninėje. Ir taip toliau. Taigi aš matau tame prasmę – tuose administraciniuose dalykuose”, - pripažino naujasis RKL direktorius medicinai.

Pasak jo, medicina yra sritis, kurioje viskas sparčiai juda į priekį. Tačiau ir problemų šioje sistemoje tikrai netrūksta. Paveldėtos sistemos trūkumai akivaizdūs visose grandyse, pradedant vadybinėmis kompetencijomis, standartų diegimais, tinklo optimizavimu, visuomenės sveikata iš visų perspektyvų, bet A. Pečkausko įsitikinimu, sistema keičiasi, ji – teisingame kelyje.

Eltos paklaustas, ką taisytino galimai jis spėjo pamatyti tapęs RKL direktoriumi medicinai ir kaip vertina patvirtintą Sveikatos apsaugos ministerijos planą sujungti šią ligoninę su Kauno klinikine ligonine, A. Pečkauskas sakė dar nespėjęs įsigilinti, tačiau reformoms teigė pritariąs.

„Nespėjau su esama situacija susipažinti bei įsigilinti. Būtų neprotinga apie tai kalbėti išdirbus direktoriumi medicinai vos keliolika dienų. Juolab nepasakysiu, ką ligoninėje būtina taisyti, o ką palikti, nes tikiu ir pasakymu, kad ne visada reikia keisti tai, kas gerai veikia. Mano nuomone, pirmiausia geras vadovas turi aiškiai suvokti realybę, savo vietą sistemoje, poziciją bei galimybes grandyje, kurioje jis yra. Taip pat – gebėti kelti iššūkius sau ir suprasti, kad nesikeisdami mes stabdome ne tik save, bet ir visą sistemą aplink save. Ir trečias, turbūt esminis dalykas, tai – investicijos į žmones.

Žvelgiant visos šalies mastu, tinkle reforma yra būtina. Būdamas laikinas vadovas, būsimą Respublikinės Kauno bei Kauno klinikinės ligoninės susijungimą vertinu tik teigiamai. Neabejoju, kad ligoninių jungtis ligoniams bus naudinga, gerinant paslaugų prieinamumą ir jų kokybę. Tikiu, kad ir aš galėsiu prie tos sėkmės prisidėti”, – ketvirtadienį Eltai sake A. Pečkauskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)