Kinų mokslininkai, tyrę šį keistą protrūkį, aptiko naują koronaviruso padermę, kuri ir sukėlė ligą, sakoma pranešimuose.

Pirmą kartą ši infekcija buvo patvirtinta gruodžio 31-ąją Uhane, kur gyvena daugiau kaip 11 mln. žmonių. Iš pradžių buvo kilę nuogąstavimų, kad vėl pasirodė itin užkrečiamas, į gripą panašus ūmus kvėpavimo takų sindromas (SARS).

Honkonge, kuris 2002–2003 metais smarkiai nukentėjo nuo SARS, valdžia dėl protrūkio Uhane ėmėsi atsargumo priemonių, įskaitant traukinių ir lėktuvų dezinfekcijos sustiprinimą, keleivių tikrinimą.

Ekspertų komanda dabar „preliminariai nustatė“, kad protrūkį sukėlė naujas koronavirusas, oficialiajai naujienų agentūrai „Xinhua“ sakė mokslininkas Xu Jianguo.

Laboratorijoje gauta „iš viso 15 teigiamų rezultatų dėl naujo koronaviruso tipo“, sakė Xu Jianguo ir nurodė, kad buvo tiriami kraujo mėginiai ir gerklės tepinėliai.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) trečiadienį paskelbė, kad kaip protrūkio Uhane galimos priežasties negalima atmesti kokio nors naujo koronaviruso.

Ketvirtadienį PSO patvirtino preliminarias išvadas dėl naujo koronaviruso atradimo.

„Taip pat reikia tolesnių tyrimų šaltiniui, perdavimo būdams, infekcijos mastui ir atsakomosioms priemonėms... nustatyti“,– sakė PSO atstovas Kinijai Gaudenas Galea.

Xu Jianguo sakė, kad dar reikia tolesnių tyrimų dėl protrūkio prigimties.

Sekmadienį Kinija atmetė SARS, nuo kurio prieš daugiau kaip dešimtmetį mirė šimtai žmonių, tikimybę.

Kaip nurodo Uhano miesto – Hubėjaus provincijos centro – sveikatos apsaugos komisija, iki sausio 5 dienos buvo užregistruoti 59 užsikrėtimo atvejai, septyni pacientai yra kritinės būklės. Gruodžio 31-ąją buvo pranešta apie 27 susirgusius asmenis.

Informacijos apie mirtinus atvejus nebuvo.

Nurodoma, jog nėra aiškių požymių, kad žmonės šia liga užsikrečia nuo kitų žmonių. Manoma, kad pacientai galėjo užsikrėsti per kontaktus su gyvūnais ir gyvais jūros produktais.

Minėta komisija pranešė, kad infekcija kilo laikotarpiu tarp gruodžio 12-osios ir 29-osios. Kai kurie pacientai dirba Uhano jūros produktų turguje, kuris kilus protrūkiui buvo uždarytas dezinfekcijai.

Sausio 1-ąją visuomeninis transliuotojas CCTV parodė reportažą, kuriame buvo matyti oficialus skelbimas, kad turgus uždaromas dėl „esamos pneumonijos situacijos mieste“. Kada turgus bus vėl atidarytas, neskelbta.

Ligos protrūkis kilo likus vos kelioms savaitėms iki intensyviausio metinio Kinijos kelionių sezono, kai milijonai žmonių autobusais, traukiniais ir lėktuvais keliauja pas šeimas švęsti Naujųjų metų pagal Mėnulio kalendorių.

Kinijos susisiekimo ministerija „ėmėsi priemonių dezinfekcijai, stebėsenai ir prevencijai“ vietose, kur būna daug keleivių, įskaitant stotis ir krovinių centrus, per metinę spaudos konferenciją ketvirtadienį sakė ministerijos vyriausiasis inžinierius Wang Yangas .

Šalies civilinės aviacijos administracija ir nacionalinė geležinkelių kompanija toje pačioje spaudos konferencijoje paskelbė negavusios jokių pranešimų apie sergančius žmones, keliaujančius lėktuvais ar traukiniais, ir nurodė atidžiai stebinčios padėtį.

Kinijos civilinės aviacijos administracijos aukšto rango pareigūnas Wan Xiangdongas sakė, kad visi lėktuvai yra aprūpinti pirmosios medicininės pagalbos priemonėmis.

PSO atstovas G. Galea sakė, kad „tarptautiniuose oro uostuose identifikuoti žmonės su pneumonijos simptomais ir žinoma kelionių į Uhaną istorija“.

Organizacija nerekomendavo jokių kelionių suvaržymų Kinijai.

Nuogąstavimai Honkonge ir Taivane

Honkonge ligoninių parengties laipsnis sustiprintas iki „rimto“, suintensyvintos patikros priemonės, įskaitant atvykstančių keliautojų temperatūros matavimą.

Šio finansų centro pareigūnai sakė, kad pastarosiomis dienomis į ligonines dėl gripą primenančių ligų buvo paguldyti 38 žmonės, grįžę iš Uhano, bet nė vienam iš jų nepatvirtintas naujasis paslaptingas virusas.

Iki trečiadienio iš ligoninių buvo išrašytas 21 iš šių 38 pacientų.

Dėl protrūkio sunerimę miesto gyventojai puolė vaistinėse pirkti veido kaukių, kurios kai kur jau išparduotos.

Iš Kinijos pagrindinės teritorijos dalies atvykstantys traukiniai ir lėktuvai papildomai valomi ir dezinfekuojami, nurodė pareigūnai.

Honkongo oro uoste įrengtos papildomos šiluminio vaizdo sistemos, o iš Kinijos pagrindinės dalies greitaisiais traukiniais atvykstantys keleiviai tikrinami rankiniais infraraudonųjų spindulių termometrais.

Artinantis šventėms kilo susirūpinimas ir Taivane, kur aukšto rango pareigūnai ragino salos Sveikatos apsaugos ir socialinio aprūpinimo ministeriją stiprinti karantininės kontrolės priemones oro uostuose.

Pirmadienį šalies ligų kontrolės centras taip pat patarė gyventojams, planuojantiems vykti į Uhaną ar jo regioną, nešioti kaukes ir vengti kontaktų su laukiniais gyvūnais.

JAV ambasada Kinijoje antradienį perspėjo, kad šioje šalyje keliaujantys amerikiečiai turėtų vengti gyvūnų ir kontaktų su sergančiais žmonėmis.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)