Vaistų gamintojai teigia, kad toks sprendimas dar labiau ribos gamintojų konkurenciją.

Siūlymą pateikusi Sveikatos apsaugos ministerija teigia, kad jis leis užtikrinti mažiausias įmanomas kainas kompensuojamiems vaistams.

Be to, ši naujovė ne tik leis stabdyti vaistų kainų augimą, bet kartu išpildys ir Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo (LVAT) nutarties, kurioje pasisakyta dėl kompensuojamųjų vaistų įrašymo į kainyną tvarkos reglamentavimo, reikalavimus, teigiama ministerijos pranešime.

Visi pokyčiai numatyti Vyriausybės nutarime, kur įtvirtintos naujovės galios rengiant naująjį kompensuojamųjų vaistų kainyną, kuris turi įsigalioti antrąjį 2020 metų ketvirtį.

Pasak ministro Aurelijaus Verygos, šiuo metu kai kurie vaistų gamintojai vėl didina kainas tiems vaistams, kurias jau buvo sumažinę.

„Tai ypač jautriai atsiliepia tais atvejais, kai, pavyzdžiui, trūksta tam tikrų vaistų, o kai kurie gamintojai tuo naudojasi ir norėdami daugiau uždirbti didina jų kainas. (...) O tai apriboja galimybes kompensuoti daugiau inovatyvių vaistų, reikalingų pacientams. Tai yra socialiai neteisinga ir tokia situacija negali tęstis“, – pranešime cituojamas sveikatos apsaugos ministras.

Anot jo, Lietuvoje vaistų tiekėjai ir gamintojai turi konkuruoti siūlydami kuo mažesnes kainas, o ne priešingai – kuo didesnes.

Vaistų gamintojų asociacijos vadovė Rasa Bričkienė sako, kad įvedami pokyčiai ribos konkruenciją. Pasak jos, priimtas sprendimas yra nepagrįstas, nebuvo atliktas poveikio verslui vertinimas.

„Įšaldoma kaina, o tai reiškia, kad gamintojams nepaliekama galimybių lanksčiai reaguoti į rinkos, gamybos pokyčius. Šitie pakeitimai riboja vaistų gamintojų konkurenciją, sukels vaistų trūkumus“, – BNS sakė vaistų gamintojų atstovė.

,,Europos institucijos jau suprato, kad didelis kainų spaudimas gamintojams sukelia neigiamų pasekmių ir vaistų gamintojams, ir pacientams. Lietuvos valdžia priėmė dar labiau ribojantį sprendimą“, – pridūrė ji.

SAM duomenimis, įšaldžius bazines kainas, kas ketvirtį bus sutaupyta apie 300 tūkst. eurų Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšų. Tai leis kompensuoti daugiau naujų, pridėtinę terapinę naudą turinčių vaistų.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją