Tyrimų rezultatai šokiravo


Centralizuotai tiekiamo vandens kaina Trakų rajone – viena didžiausių Lietuvoje, tačiau didelė kaina negarantuoja kokybės. Trakų miesto ir rajono gyventojai dar gruodžio pradžioje feisbuke pradėjo dalintis nuotraukomis su akivaizdžiai drumstu, pajuodusiu ir smėlėtu vandeniu, bėgančiu iš čiaupų. Pranešimai apie plika akimi matomus vandens nešvarumus plūdo iš Trakų miesto, Lentvario, Senųjų Trakų ir kitų vietovių.

Gyventojai ėmė pirkti fasuotą geriamąjį vandenį, nes nerimavo: ar galima tokį užterštą vandenį iš čiaupo gerti? Ar galima juo praustis? Ar vanduo nepakenks kūdikiams, vaikams?

Centralizuotai tiekiamo vandens mėginių tyrimus Nacionalinėje visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijoje atliko Trakų miesto Vytauto g. 55-ojo namo gyventojų bendrija. Tyrimų rezultatai gyventojus šokiravo – vandenyje sunkiųjų metalų – mangano kiekis normas viršija 27 kartus, o geležies – daugiau nei 7 kartus.

Tokio vandens visuomenės sveikatos specialistai gerti nerekomenduoja. Kol nebus įsitikinta, kad vanduo yra saugus, maisto ruošimui reikėtų naudoti fasuotą vandenį iš parduotuvės. Toks vanduo turėtų būti tiekiamas ir vaikų ugdymo įstaigoms, ligoninėms.

„Sunku pasakyti, kokia reali grėsmė kilo gyventojų sveikatai, nes mangano iš virškinamojo trakto įsisavinama tik apie 3 procentus. Tačiau priklauso, kiek laiko ir kokiais kiekiais gyventojai vartoja tokį vandenį, koks jų organizmo jautrumas. Žinoma, didžiausias pavojus kyla vaikams, nėščiosioms, ligoniams, seneliams“, – vardijo Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento Sveikatos saugos skyriaus patarėja Jolanta Vytienė.

Apsinuodijimas manganu net mažomis dozėmis dėl ilgalaikio poveikio gali sukelti įvairiausių sveikatos sutrikimų, kurie dėl nespecifinės lėtinės eigos yra sunkiai diagnozuojami. Manganas labiausiai pažeidžia nervų sistemą.

Už kokybę atsako tik iki įvado?


Bendrovės „Trakų vandenys“ direktorius Romualdas Ingelevičius patvirtino, kad geriamasis vanduo iš tiesų buvo susidrumstęs dėl priešgaisrinių hidrantų patikros Trakų mieste, tačiau mano, kad šis gyventojų atliktas tyrimas yra klaidingas. „Kokiomis sąlygomis buvo paimtas vandens mėginys? Garantuoju, kad vanduo yra geras“, – tikino R. Ingelevičius. Jis teisinosi, kad jo darbuotojai nespėja paskelbti visų tyrimų protokolų, nes turi svarbesnių darbų. „Trakų vandenys“ aptarnauja 22 vandenvietes.

Siekdami išsklaidyti gyventojų nerimą bendrovės darbuotojai žadėjo paimti vandens mėginius tyrimams iš Trakų rajono vaikų darželių ir mokyklų.

Bendrovė „Trakų vandenys“ į viešas gyventojų diskusijas nesikišo ir vandens cheminių tyrimų protokolo nepaskelbė, tik po aktyvių bendruomenės ir vietos naujienų portalo galve.lt raginimų pateikė trumpą Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Vilniaus departamento atsakymą. Jame teigiama, kad ištyrus vieno Trakų miesto Mindaugo gatvės gyventojo vandenį, nustatyta, kad iš tiesų vanduo iš čiaupo neatitinka Lietuvos higienos normų, jame rastas padidėjęs mangano kiekis. Tačiau vandens mėginys iš namo įvado – jau atitinka higienos normas. Taip pat – vandens tiekėjas už vandens kokybės saugą ir kokybę atsako tik iki vandens įvado, o toliau – jau vandens vartotojo rūpestis.

Tačiau teisės aktai byloja ką kitą. Geriamojo vandens įstatyme yra aiškiai pasakyta, kad saugos ir kokybės reikalavimus geriamasis vanduo turi atitikti ten, iš kur jis imamas naudoti: pastatų vidaus vandentiekio čiaupuose. Įstatyme taip pat teigiama, kad geriamąjį vandenį vartotojams vandentiekio skirstomuoju tinklu geriamojo vandens tiekėjai geriamojo vandens programinę priežiūrą atlieka iki vandens vartojimo vietų: geriamojo vandens vartotojams priklausančių pastatų vidaus vandentiekio čiaupų.

Geriamasis vanduo

„Kaip daugelyje skirtingų Trakų rajono butų ir namų atsukus vandens čiaupą, vanduo staiga pablogėja, o ribiniai rodikliai padidėja keliasdešimt kartų, nors įvade, kaip teigia bendrovė, jis yra kokybiškas ir tinkamas vartoti?“, – klausė trakietis Gediminas Saženis, suvienijęs kaimynus, kurie savo lėšomis atliko geriamojo vandens kokybės tyrimus.

Vietos valdžia – abejinga


Trakų rajono naujienų portalui galve.lt vandens tyrimų protokolus pateikęs vyras nuogąstavo dėl gyventojų sveikatos bei kaip ir dauguma vietos gyventojų stebėjosi vietos valdžios abejingumu. Visi Trakų rajono valdžios atstovai lyg sugedusi plokštelė kartojo, kad vanduo yra saugus ir jį galima gerti.

Gyventojams nepadėjo ir Trakų rajono merė Edita Rudelienė, kuri leido suprasti, kad dabar yra šventinis laikotarpis ir aktualios informacijos reikia ieškoti bendrovės „Trakų vandenys“ tinklalapyje.
Sutapimas ar ne, galve.lt duomenimis, netylant kalboms apie prastos kokybės vandenį iš čiaupo, Trakų rajono savivaldybės administracija užsipirko geriamojo vandens už 12 tūkst. eurų.

Trakų rajono naujienų portalas galve.lt kasdien viešinantis problemas dėl vandens ir ginantis gyventojų interesus, prie sienos remia bendrovę „Trakų vandenys“, tačiau ji į žurnalistų klausimus neatsako.

Bendrovė kratosi atsakomybės dėl vandens kokybės ir neskelbia vandens tyrimų rezultatų, kuriuos tvarkingai kas ketvirtį gyventojams pateikia kitų savivaldybių, pavyzdžiui, Šilutės rajono vandentvarkos įmonės.

„Kiek laiko mes ir mūsų vaikai nuodijami – geriam higienos normų neatitinkantį vandenį? Kai kitų Lietuvos miestų ir kaimų geriamajame vandenyje buvo rasta arseno, sukilo sveikatos ir maisto specialistai. Mus atsakingos tarnybos paliko vienus“, – teigė trakietis G. Saženis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (192)