Iki šiol rinkliava nebuvo skaičiuojama, tad, paprastai tariant – šią naštą prisiimdavo valstybė, o pats vertinimas svariai skyrėsi nuo to, kuris bus atliekamas nuo Naujųjų metų. Kitąmet įsigaliosianti tvarka leis užtikrinti kokybiškesnį, aiškesnį vertinimo procesą, o sprendimai dėl kompensavimo, tikimasi, bus priimami greičiau. Tad naudą pajus ir patys vaistų ir MPP gamintojai, todėl ir jie įpareigojami prisidėti finansiškai, rašoma SAM pranešime spaudai.

Naujasis vertinimas nuo dabar atliekamo skirsis tuo, kad bus įvertinama ne tik tai, ar vaistas veiksmingas medicininiu požiūriu, bet ir finansinė nauda, kurią atneš siūlomas kompensuoti vaistas ar MPP. To anksčiau Lietuvoje nebuvo.

Įdiegiama nauja sveikatos technologijų, susijusių su vaistais, vertinimo sistema užtikrins, kad pacientams būtų kompensuojami patys efektyviausi ir reikalingiausi vaistai prieš tai atlikus visapusišką ir išsamų jų vertinimą, atsižvelgiant į klinikinį jų efektyvumą, kaštus bei pacientų poreikius.

Bus vertinama, kiek kainuoja gydymo tokiu vaistu sukuriami kokybiški gyvenimo metai, pavyzdžiui, kaip mažėja hospitalizacijų, negalios ir slaugos poreikio skaičiai. O tai labai svarbu, norint užtikrinti, kad į kompensavimą būtų įtraukiami patys efektyviausi ir pacientams reikalingiausi vaistai.

Numatyta, kad rinkliava už paraiškos įrašyti vaistą į kompensavimo sąrašus bus skaidoma į dvi dalis. Už pirminį vertinimą farmacijos įmonė ar jos atstovas turės sumokėti 240 eurų, už išsamų vertinimą – 5160 eurų. Toks reglamentavimas leis išvengti nepagrįstos finansinės naštos pareiškėjui, kai paraiška po pirminio vertinimo metu nustatytų trūkumų grąžinama kaip neatitinkanti nustatytų reikalavimų.

SAM duomenimis, per metus yra pateikiama apie 50 paraiškų dėl vaistų kompensavimo.

Taip pat numatyta, kad už paraiškos įrašyti MPP į kompensuojamųjų sąrašą ir kartu pateiktų dokumentų vertinimą jų gamintojai turės sumokėti 300 eurų.

Išsamų klinikinį ir ekonominį vaistų vertinimą sveikatos apsaugos ministro pavedimu atlieka Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba (VVKT).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)