Mergaitė buvo gydoma Vilniaus miesto Antakalnio ligoninės Intensyvios terapijos skyriuje, vėliau iš jo buvo pervežta į Santaros klinikų Vaikų ligoninės Intensyvios terapijos skyrių, kuriame per dvi valandas mergaitės gyvybė užgeso.

„Mergaitė buvo atvežta pirmą susirgimo parą, praėjus maždaug 12 val. nuo susirgimo pradžios ir per porą valandų (Vaikų ligoninės intensyvios terapijos skyriuje – DELFI) mergaitė mirė. Tai buvo ypatingai greita, žaibinė ligos eiga“, – komentavo Vaikų ligoninės Vaikų skubios medicinos, intensyviosios terapijos ir anesteziologijos centro vadovė doc. dr. gydytoja Virginija Žilinskaitė.

Kol kas buvo atliktas tyrimas, kuriuo nustatyta, kad mirtis įvyko dėl žaibinio sepsio, kurį sukėlė pneumokoko bakterija. Ši ligos diagnozė nėra gautinė, vis dar atliekami išsamūs tyrimai.

„Kokio štamo, kol kas neturime duomenų, po galutinio mikrobiologinio tyrimo mes galėsime tiksliau pasakyti“, – sakė gydytoja V. Žilinskaitė.

Virginija Žilinskaitė

Vaikų ligoninės gydytojai sakė, kad mergaitė buvo skiepijama pagal profilaktinį vaikų skiepų kalendorių, į jį nuo 2014 metų įtrauktas ir skiepas nuo pneumokoko. Visgi gydytojai akcentuoja, kad sukėlėjas, nuo kurio, tikėtina, mergaitė mirė, nėra tarp Lietuvoje registruotų vakcinų – šis sukėlėjas yra labai retas.

„Pneumokoko gal yra 90 serotipų, o skiepas apima 10 serotipų. Gaminant skiepą, galvojama apie dažniausius sukėlėjus, bet jų yra daugiau“, – pabrėžė gydytoja V. Žilinskaitė.

„Ši mirtis labai skaudi, bet ji nėra susijusi su tuo, kad mergaitė yra paskiepyta“, – sakė Vilniaus universiteto Vaikų ligų klinikos profesorius dr. Vytautas Usonis ir akcentavo, kad skiepai vis tiek apsaugo nuo didžiosios dalies infekcijos sukelėjų.

Vytautas Usonis

Gydytojai kalba, kad tikriausiai tai galėtų būti Nobelio vertas atradimas, jei kas nors paaiškintų, kodėl kai kurie žmonės yra tik užkrato nešiotojai, kiti – suserga, pavyzdžiui, plaučių uždegimu ir pasveiksta ar, kaip šiuo atveju, išsivysto žaibinė reakcija ir žmogus miršta.

Gydytoja V. Žilinskaitė sako, kad pneumokokinės infekcijos pirmasis simptomas – karščiavimas (39 laipsniai ir daugiau).

„Per tas pirmas valandas yra labai sunku pasakyti, kokią formą įgaus liga, kaip šiuo atveju, per kelias valandas būklė blogėja, rodo žaibinę eigą ir medikai nelabai gali ką padaryti“, – komentavo gydytoja.

Gydytoja akcentuoja: labai svarbu stebėti, kaip vaikas jaučiasi, kai temperatūra sumažėja. Jei vaikas tampa smalsus – nori valgyti, gerti, žaisti, bendrauti, jo būklė gerėja, tačiau vis tiek būtina atidžiai stėbėti; jei sumažėjus temperatūrai vaikas lieka vangus – būtina pasikonsultuoti su gydytojais.

Pneumokokinė infekcija – tai ūmi bakterinė infekcija, kuri gali sukelti įvairias ligas. Dažniausiai pneumokokinės infekcijos sukėlėjas sukelia plaučių uždegimą, bet gali būti ir meningito, anginos, endokardito (vidiniame širdies sluoksnyje (endokarde) arba širdies vožtuvuose esančio bakterijų ar grybelių židinio sukelta liga) bei kitų ligų priežastimi, tai priklauso nuo infekcinio proceso lokalizacijos. Pneumokokai – viena dažniausia pneumonijų bei viduriniosios ausies uždegimų priežastis.

Kokių rizikos grupių asmenys gali nemokamai pasiskiepyti nuo pneumokokinės infekcijos?

Vaikų (2–18 metų amžiaus) pneumokokinės infekcijos rizikos grupės (jei neskiepyti nuo pneumokokinės infekcijos anksčiau):

sergantys bronchų astma (J45–J46), cistine fibroze (E84), bronchektazine liga (J47);
sergantys cerebriniu paralyžiumi (G80), mioneuralinių jungčių ir raumenų ligomis (G70–G73);
turintys įgimtas širdies ydas (Q20–Q25);
sergantys cukriniu diabetu (E10–E14);
sergantys navikais (C00–D48);
sergantys lėtinėmis inkstų ligomis (N04, N18);
vaikai, kuriems atliekama hemodializė ar peritoninė dializė (Z49.1, Z49.2, N18.5);
sergantys lėtinėmis kepenų ligomis (K71.3–K71.7, K73–K74, Q44.2);
esant imunosupresinėms būklėms: turintys imunodeficitą (D80–D84), sergantys reumatinėmis ligomis (M05–M08, M30–M36, M79.0), po kraujodaros kamieninių ląstelių ar žmogaus organų, ar audinių transplantacijos (Z94), esant įgimtai ar įgytai asplenijai (D73.0, Q89.01));
vaikai su kochleariniais implantais (Z96.2);
sergantys ŽIV sukelta liga ar ŽIV infekuoti (B20–B24, Z21)

Koks sukėlėjas?

Streptococcus pneumoniae – gramteigiamas diplokokas, aptinkamas viršutiniuose kvėpavimo takuose. Žinoma apie 100 pneumokokų serotipų, iš kurių net 60 proc. susirgimų tarp vaikų sukelia serotipai 14, 6B, 1, 19F, 23 F. Be pastarųjų, prisidėjus 6A, 18C, 5, 19A, 9V ir 4 serotipus, visi 11 sukelia daugiau nei 80 proc. susirgimų.

Kaip užsikrečiama pneumokokine infekcija?

Pneumokokinė infekcija gana plačiai paplitusi tiek tarp vaikų, tiek tarp suaugusiųjų, ypač didelė rizika – vaikams iki 5 m. ir vyresniems nei 65 m.. Šių bakterijų neretai galima rasti visiškai sveikų žmonių nosiaryklėje. Sukėlėjas plinta oro lašeliais, kuomet patenka į žmogaus apatinės kvėpavimo takų dalis, dauginasi, dėl to vystosi kvėpavimo takų uždegimas.

Didesnę riziką susirgti turi žmonės, sergantys lėtinėmis ligomis, su nusilpusiu imunitetu. Susergama ir dėl nepalankių išorinių faktorių: peršalimo, pervargimo, stresinės situacijos, virusinės viršutinių kvėpavimo takų infekcijos ir kita.

Kokie yra simptomai?

Pneumokokinė infekcija - tai skirtingai kliniškai pasireiškiančių ligų, kurias sukelia pneumonijos streptokokas, grupė. Pneumokoko sukeltų ligų klinikinė eiga nesiskiria nuo kitų bakterijų sukeltų ligų, tačiau dažniausiai būna labai sunki. Galima išskirti kelis simptomus: staigus karščiavimas, stiprus skausmas krūtinės srityje, kosulys, dusulys, tačiau pneumokokinė infekcija neturi jai būdingų specifinių klinikinių simptomų.

Koks gydymas?

Gydymui naudojami antibiotikai, tačiau registruojama vis daugiau atsparumo jiems atvejų. Todėl skatinama remtis atitinkamomis gydymo rekomendacijomis.

Susirgus rekomenduojama kreiptis į asmens sveikatos priežiūros įstaigą pas savo šeimos gydytoją, kuris skirs atitinkamą gydymą.

Kaip apsisaugoti nuo pneumokokinės infekcijos?

Nors didelį vaidmenį ligos išvengimui vaidina nespecifinės apsaugos priemonės: imuniteto stiprinimas, bendrų asmens higienos įgūdžių taikymas ir kita, tačiau skiepai yra pati efektyviausia apsisaugojimo priemonė nuo pneumokokinės infekcijos.

Šiuo metu Europoje naudojamos dviejų tipų vakcinos: konjuguotos ir polisacharidinė pneumokokinės infekcijos vakcinos. 10-valente konjuguota pneumokokinės infekcijos vakcina skiepijami kūdikiai ir vaikai iki 5 metų amžiaus, 13-valente konjuguota pneumokokinės infekcijos vakcina skiepijami kūdikiai, vaikai, paaugliai ir suaugusieji. Paskiepijus konjuguotomis vakcinomis susidaro ilgalaikis imunitetas.

Type a message
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (223)