Be to, Lietuvos medikų sąjūdžio atstovė prisipažįsta, jog medikams šiuo metu kyla nerimas dėl to, kad kad dabartiniame PSDF biudžeto projekte pinigų medikų atlyginimams didinti kol kas nėra numatyta.

Sveikatos apsaugos viceministrė Lina Jaruševičienė laidoje „DELFI diena“ aiškino, kam ir kiek atlyginimai padidėjo.

„Pirmiausia padidėjo gydytojams, slaugytojams, bet taip pat galėčiau pasakyti, kad padidėjo ir kitam personalui, teikiančiam asmens sveikatos priežiūros paslaugas, ir net kitam personalui, aišku, mažesniais procentais, ir administracijos darbuotojams. Taigi, apskritai vertinant visų sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojus, per rugsėjo mėnesį atlyginimai padidėjo 10 proc. Bet čia yra visoje sistemoje“, – sakė viceministrė.

Ji pateikė ir skaičius: gydytojo vidutinis atlyginimas pirmą ketvirtį buvo 2305 eurai, o rugsėjo mėnesį – 2551 euras. Tuo tarpu slaugytojams nuo 1203 Eur padidėjo iki 1327 eurų. Tokius atlyginimus, anot L. Jaruševičienės, gauna medikai už etatinį darbo krūvį.

Lina Jaruševičienė

Pradingę žadėti procentai

Lietuvos medikų sąjūdžio vadovo pavaduotoja Jurgita Sejonienė savo ruožtu teigė, kad besitikinti, jog medikų atlyginimai išties bus tokie, kokius deklaruoja Sveikatos ministerija, vis dėlto priminė, jog medikai laukė Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos žadėtų 15 proc.

„Aš manau, kad tiesiog gal truputį nepamatuotai ministras pažadėjo, nes jei metų pradžioj buvo žinoma, kad tik 40 mln. yra numatyta atlyginimų didinimui, ir vasaros pradžioj valstybinė ligonių kasa išleido nutarimą, kad didinami įkainiai vidutiniškai 8 proc., t. y. nuo 7 iki 10 proc., tai sunku buvo tų 15 proc. tikėtis. Net ir su labai didelėmis įstaigų pastangomis“, – sakė J. Sejonienė.

Ji taip pat atkreipė dėmesį, kad atlyginimai Lietuvoje nėra tolygūs, jie skiriasi priklausomai nuo darbo vietos, nuo geografinės padėties.

„Mes, aišku, norėtume, kad jie būtų kuo tolygesni, ir, aišku, kad turėtų didėti pirmiausia tiems mažiausiai uždirbantiems, bet tokio mechanizmo numatyto tai nėra. Pagrinde jie didėja tolygiai“, – apie medikų atlyginimus kalbėjo pašnekovė.

Ji taip pat pasakojo, jog toli gražu ne visi rugsėjį pajuto 10–11 proc. padidėjusias algas: „Bent jau mūsų uždaroje feisbuko grupėje tai pesimistiški tie pasisakymai. Dauguma sako, kad nematė tų 10–11 proc.“

Tikrasis rezultatas – metų gale

Išklausiusi tokius J. Sejonienės pastebėjimus, viceministrė aiškino, kodėl galėjo susidaryti tokia padėtis.

„Reikėtų pasidžiaugti, kad atlyginimai kyla netgi daugiau nei ministras buvo įsipareigojęs ir pažadėjęs ir turėčiau pasakyti, kad iš tiesų netgi įstaigos pačios prisidėjo vienu milijonu prie skirtų 100 mln. Visos sistemos mastu, atlyginimai didėjo daugiau nei buvo suteikti pažadai. Visada pirmą mėnesį keliant atlyginimus, jie būna patys mažiausi ir mes stebime situaciją, turime specialią darbo užmokesčio monitoringo grupę, kuri kasmet monitoruoja situaciją. Tikslius duomenis galėsime pateikti tik metų pabaigoje. Yra tam tikras veiksmų planas, ką mes darome su įstaigomis, kaip su jomis komunikuojame, kurios ne tik nekėlė atlyginimų, bet būtų galima manyti, kad gal net rugsėjį buvo ir tam tikras mažėjimas,“ – sakė L. Jaruševičienė.

Ji atkreipia dėmesį į tai, kad iš visų sistemoje esančių resursų atlyginimų kėlimui buvo panaudoti 87 proc.

„Kodėl ne iškart 100 proc.? yra labai daug priežasčių: žmonės dar atostogauja, atostoginiai skaičiuojami pagal kitus mėnesius, premijos, skatinamosios paslaugos ir pan. Kiek pavyko padidinti atlyginimus nuo rugsėjo mėnesio, galėsime pasakyti tik metų pabaigoje, kai palyginsime praeitų ir šių metų vidurkius“, – aiškino pašnekovė.

Ji pabrėžė, kad medikų atlyginimai didėjo bene labiausiai iš visų viešajame sektoriuje dirbančių darbuotojų. „Manau, didelė dalis medikų pozityviai vertina tuos žingsnius. Iš tikrųjų, visada yra nepatenkintų, natūralu, ta pusiausvyra turėtų būti, bet manau, kad blaiviai mąstantys žmonės mato ir pozityvą, kad tie atlyginimai auga“, – tvirtino L. Jaruševičienė.

Dideli kitų metų tikslai

Paklausta, kaip medikų atlyginimai turėtų kisti ateinančiais metais, viceministrė sakė, jog tikisi įvykdyti 2017-aisiais duotus pažadus – gydytojų vidutinė alga turėtų pasiekti 3200, slaugytojų 1600 eurų. „Kaip pavyks tai padaryti, parodys laikas, – kalbėjo ji.

– Per paskutinius dvejus metus medikų atlyginimai didėjo vidutiniškai 35 proc., jeigu mes dabar pridėtume 10 proc., tai didėjimas būtų 45 proc. Tikriausiai iš visų viešajame sektoriuje dirbančių darbuotojų, tai yra patys aukščiausi didėjimai. Mes ne vien tik pažadais maitiname žmones. Iš tikrųjų, manau, kad didelė dalis medikų pozityviai vertina tuos žingsnius, aišku, visada yra nepatenkintų – natūralu. <...> Galbūt lūkesčiai visada yra didesni.“

J. Sejonienė sakė, kad planai, jog gydytojų atlyginimas siektų 3 vidutinius darbo užmokesčius, yra geri.

Jurgita Sejonienė

„Nereikia pamiršti, kad iki tų metų atlyginimai ilgą laiką nekilo iš vis, – komentavo J. Sejonienė. – 5 metus kantriai laukėme.“

Vis dėlto, ji sakė, jog kitų metų pažadai kelia nerimą: „Pastebėjome, kad dabartiniame biudžeto projekte tų pinigų kol kas nėra numatyta.“

Visą pokalbį žiūrėkite laidos „DELFI diena" įraše.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (53)