Iki šiol Lietuvoje mažiausias naujagimis buvo 28 gestacijos savaičių ir svėrė 450 gramų.

Kauno klinikų gydytojai sakė, kad naujagimis, palyginti su išnešiotais kūdikiais, buvo bene 10 kartų mažesnis ir galėjo tilpti į suaugusio žmogaus delną. Jeigu vaikelis būtų visiškai išnešiotas, šiuo metu būtų tik apie mėnesį amžiaus.

Renaldas Jurkevičius

Po 5 sunkių pirmųjų gyvenimo mėnesių mergaitė šiuo metu yra pakankamai sustiprėjusi, kad galėtų būti išleista namo. Tiesa, ji dar negali visiškai savarankiškai kvėpuoti, todėl papildomai reikia teikti deguonies.

„Šiandien tikrai turime galimybę pasidžiaugti. Vis galvojome, koks buvo svarbiausias 2019 metų įvykis. Ji pretenduoja tapti šių metų Lietuvos medicinos įvykių didvyre. Noriu padėkoti visai Kauno klinikų medikų komandai. Be jų šitas stebuklas nežinia ar būtų įvykęs. To siekėme ilgai. Žinome, kad tokio amžiaus vaikelių geriausiose pasaulio klinikose išgyvena tik apie 10 proc.“, – kalbėjo Kauno klinikų generalinis direktorius prof. habil. dr. Renaldas Jurkevičius.

Kauno klinikų Neonatologijos klinikos vadovės prof. Rasos Tamelienės teigimu, šios mergaitės išgelbėjimas – didžiulis laimėjimas neonatologijos srityje.

„Kuo neišnešiotas naujagimis yra didesnis, tuo jo išgyvenamumo ir sveikatos galimybės yra didesnės. Tačiau su šiuolaikiniais medicinos laimėjimais ir labai mažo svorio naujagimiai turi galimybių būti sveiki.“

„Mergaitės būklė šiuo metu stabili, tiesa, reikia papildomo deguonies, jo reikės ir namuose“, – kalbėjo prof. Rasa Tamelienė.

 Rasa Tamelienė

Mažylė gimė gegužės pabaigoje neišnešiota, pasaulį turėjo išvysti tik spalio mėnesį. „Mergaitės būklė buvo labai sunki, kartais – net kritinė, todėl ji beveik 130 dienų buvo gydoma Naujagimių intensyviosios terapijos skyriuje. Sveikatos būklei pagerėjus, ją perkėlėme į Naujagimių ligų skyrių, – pasakoja prof. R. Tamelienė. – Šiuo metu naujagimės būklė gera, tačiau vis dar reikia papildomai teikti deguonį. Artimiausiu metu jau planuojama šeimą išleisti į namus.“

„Niekam nekyla abejonių, kad mergaitės būklė po gimimo buvo sunki. Ji pareikalavo maksimalaus įmanomo gydymo. Buvo didžiulis iššūkis patenkinti visus jos poreikius. Turėjome parinkti geriausius gydymo metodus. Gydymo reikėjo intensyvaus. Ji pas mus praleido 4 mėnesius.

Iš pradžių jai prireikė visko, ko reikia neišnešiotam naujagimiui. Dešiniame plautyje formavosi cista, ji buvo operuota. Mergaitės būklė buvo tokia sunki, kad delsimas būtų buvęs lemtingas. Priėmėme rizikingą sprendimą ir rezultatą turime tokį – galime pasidžiaugti ir pasidalyti su jumis“, – kalbėjo Naujagimių intensyviosios terapijos skyriaus vadovė Ilona Aldakauskienė.

 Ilona Aldakauskienė

Dėl itin mažo mergaitės svorio ir neišnešiotumo vienoje plaučio dalyje ėmė formuotis cistos, jos trukdė funkcionuoti kitoms plaučių dalims, trikdė kraujotaką. Ir taip sunki būklė dar pablogėjo, tapo nestabili.

„27 parų naujagimei, kuri tuo metu nesvėrė nė pusės kilogramo, teko atlikti sudėtingą operaciją – šalinti plaučio skiltį. Tai buvo kritinis momentas, nuo kurio priklausė, ar mergaitė išgyvens“, – pasakoja operaciją atlikęs Kauno klinikų Vaikų chirurgijos klinikos gydytojas chirurgas doc. Artūras Kilda.

„Apie ateities prognozes kalbėti sunku, nes ir sveikas išnešiotas naujagimis gali susirgti. Išleidus šeimą namo, jie turės lankytis Kauno klinikose, kur mažylė bus stebima gydytojų: neonatologo, kineziterapeuto, oftalmologo, neurologo ir kitų specialybių medikų. Jie padės įvertinti vaiko raidą ir gydys, jei toliau to reikės“, – sako prof. R. Tamelienė.

Profesorė pabrėžia, kad šios mažylės išgelbėjimas – visos Kauno klinikų Neonatologijos klinikos darbuotojų nuoširdus darbas. Tiek klinikos gydytojai, tiek slaugytojos dėjo visas pastangas, kad padėtų naujagimei gyventi ir augti. „Taip pat dėkojame ligoninės kolegoms, kurie konsultavo ir padėjo priimti sprendimus: gydytojams vaikų chirurgams, vaikų ligų gydytojams, radiologams, genetikams, infektologams, oftalmologams ir akušeriams ginekologams, kurie priėmė šį priešlaikinį gimdymą“, – dėkojo klinikos vadovė.

Kūdikio tėvai yra kauniečiai. Mamai šiuo metu 30, o tėčiui 36 metai.

Iki šiol mažiausias išgyvenęs naujagimis Lietuvoje gimė Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje ir buvo 28 gestacijos savaičių bei svėrė 450 g. San Diego ligoninė 2019 metais paskelbė, kad 2018 metais gruodžio mėnesį gimęs ir išgyvenęs mažiausias pasaulio naujagimis buvo 23 gestacijos savaičių ir svėrė 245 g.

„Priešlaikinis gimdymas – visada netikėtas“

Pasak Akušerijos ir ginekologijos klinikos vadovės prof. Rūtos Jolantos Nadišauskienės, priešlaikinio gimdymo priežastys gali būti labai įvairios: motinos nėštumo patologija, daugiavaisiai nėštumai, infekcijos, naujagimio ligos. Lietuvoje per anksti gimsta 5,6 proc. naujagimių.

Mažiausio naujagimio susilaukusi mama Joana prisimena, kad vieną dieną atsikėlusi pradėjo jausti maudimą pilvo apačioje ir pamatė kraują. „Nedelsdami vykome į Kauno klinikas, kur buvo atlikti tyrimai. Gydytojai planavo daryti gimdos kaklelio apsiuvimą, kad nenutrūktų nėštumas, tačiau atvežus į operacinę atsinaujino kraujavimas ir prasidėjo gimdymas. Pamenu, kokia buvau išsigandusi ir kaip verkiau, visas personalas mane ramino.“ Pasak moters, jai Kauno klinikos tapo antraisiais namais, nes su dukra ligoninėje praleido ne vieną mėnesį.

Rūta Jolanta Nadišauskienė

Iš labai neišnešiotų naujagimių, kurių gimimo svoris mažiau nei 1 kilogramas, anksčiau išgyvendavo tik apie 10 proc. Šiandien jų išgyvenamumas siekia net 80–90 proc. „Prieš laiką gimusių naujagimių galimybei išgyventi labai didelę reikšmę turi ne tik svoris gimimo metu, bet ir gestacinis amžius. 22 savaičių amžiaus naujagimiai gimsta labai retai. Deja, didžioji dalis jų neišgyvena“, – teigia I. Aldakauskienė. Iki šiol mažiausias Kauno klinikose gimęs ir išgyvenęs naujagimis buvo 24 gestacijos savaičių ir svėrė 462 gramus.

Iki šiol mažiausias išgyvenęs naujagimis Lietuvoje gimė Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje ir buvo 28 gestacijos savaičių bei svėrė 450 g. San Diego ligoninė 2019 metais paskelbė, kad 2018 metais gruodžio mėnesį gimęs ir išgyvenęs mažiausias pasaulio naujagimis buvo 23 gestacijos savaičių ir svėrė 245 g.

Lapkričio 17 d. minima Pasaulinė neišnešiotų naujagimių diena.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (166)