Po gydytojo traumatologo savižudybės kolegos kalbėjo, kad medikas galėjo palūžti dėl nuolatinės įtampos darbe.

„Nenoriu, kad viskas nueitų tyliai. Mes žinojome situaciją, kad jam sunku, kad jis terorizuojamas. Bet negalvojome, kad viskas taip blogai. Aišku, niekada nekalbėjo, kad nori kažką pasidaryti. Jis negalėjo taip paprastai išeiti iš darbo, dirbti toje ligoninėje yra prestižas, be to, išėjęs nebūtinai rasi kitą gerą darbą“, – anksčiau DELFI kalbėjo gydytojo traumatologo draugas.

Gydytoją pažinojęs plastinės chirurgijos specialistas Darius Jauniškis sakė, kad patiriamas psichologinis smurtas yra labai dažna problema medikų darbo aplinkoje, tačiau dėl baimės prarasti darbą apie tai tylima.

„Tai vyksta visoje Lietuvoje, tiksinčių bombų yra visur. Jauni gydytojai rezidentai patiria moralinį smurtą, iš jų tyčiojamasi viešai prie pacientų, prie kitų gydytojų, jie terorizuojami, ir mes matome rezultatą. Stiprūs atsilaiko, bet šis gydytojas buvo per daug geras, per daug inteligentiškas, per daug jautrus. Jis nesugebėjo atsilaikyti prieš tą buldozerį, kuris jį sutraiškė. Be to, prisideda ir tai, kad patiriame spaudimą iš pacientų, mūsų darbas yra labai atsakingas, dirbame per kelias darbovietes, kad uždirbtume savo šeimai pinigų, patiriame nuolatinį lėtinio nuovargio sindromą. Jį patiria daugybė mano kolegų. Tai tiesus kelias į savižudybę“, – sakė D. Jauniškis.

Medikai susirinko dėl nusižudžiusio kolegos: žinojome, kad jis buvo terorizuojamas:

Spalio pabaigoje laidoje „DELFI diena“ svečiavosi įstaigos direktorė J. Kutkauskienė ir sakė, kad yra pradėtas tarnybinis patikrinimas dėl skyriaus, kuriame dirbo nusižudęs medikas, vadovo.

Po tragedijos, kai nusižudė jaunas medikas, visuomenėje vis garsiau kalbama apie bėdas, kurias turi patirti medikai tiek darbe, tiek studijų metais. Kalbama ne tik apie mažus atlyginimus ar nuolatinę įtampą, kai kurie medikai susiduria su psichologiniu smurtu ar net terorizavimu. Kone vieningai sutariama, kad viena didžiausių problemų – psichologinės pagalbos trūkumas.

Kaip DELFI laidoje pabrėžė J. Kutkauskienė, įvykusi tragedija išryškino didžiausias žaizdas, į kurias būtina atkreipti dėmesį.

„Mes manome, kad medikams reikalinga psichologinė pagalba. Norėčiau paminėti, kad dar prieš šį įvykį buvo pradėta teikti psichologinė pagalba. Ją teikia mūsų psichologai, ją teikia profesionalai. Buvo skirtas laikas, kai darbuotojai galėjo kreiptis į juos, taip pat pagalbą teikia kunigas, profesorius Ralys. Psichologai ligoninėje dirba jau seniai, apie 10 metų, tačiau jų veikla anksčiau buvo orientuota į ligonius, pacientus. Šiuo metu, kadangi dar nežinome poreikio masto, mes organizavome pagalbą nedideliu mastu, siekdami įvertinti, koks yra realus poreikis.

Reikia pasakyti, kad, deja, įvyko tragedija, apie kurią mes šiandien ir kalbame. Krizės metu mes kreipėmės į profesionalus, jie padeda. Nuo praėjusios savaitės pabaigos ta intervencija jau yra prasidėjusi, dirbame keliomis kryptimis, pagal pasiūlytą planą. Pirmoji dalis – individualios konsultacijos tiems darbuotojams, kurie jaučia didelį sukrėtimą, antroji dalis – užsiėmimai grupėse, artimesnėje aplinkoje. Trečioji – pagalba administracijai“, – DELFI kalbėjo RVUL direktorė.

Trečiadienį Seime susirinkę medikai gvildeno medikų problemas apskritai – nuo patiriamo mobingo iki darbo krūvio ir pan.

„Jei RVUL (Respublikinė Vilniaus universiteto ligoninė, kurioje dirbo nusižudęs gydytojas traumatologas, – DELFI) viduje buvo pasakyta „mobingui – ne“, gerai, bet išorėje aš to neišgirdau. Užtektų vieno pavyzdžio, jeigu koks nors vienas vadovas prarastų savo poziciją už tai, kad vykdo mobingą, – iškart viskas pasikeistų, – kalbėjo Šiaulių ligoninės Vidaus kontrolės grupės vadovas, jaunas gydytojas Martynas Gedminas. – Bet tuo viskas nepasibaigia. Mes kalbame ne tik apie mobingą, o apie mediko savižudybę. Mediko savižudybė – labai dažnas reiškinys, ir tai yra išraiška to perdegimo komplekso. Savižudybių tarp medikų yra labai daug, taip pat ir Lietuvoje, tik ši labai garsiai buvo eskaluojama. Lygiai tokios pačios išraiškos yra skyrybos, priklausomybė nuo alkoholio, kitų medžiagų ir pan.“

Laidos „DELFI diena, kurioje svečiavosi RVUL direktorė J. Kutkauskienė, įrašas:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (311)