Mirusioji – 19 m. studentė. Kaip informavo NVSC, šiuo metu atliekama židinio epidemiologinė diagnostika, artimą sąlytį turėjusiems asmenims paskirta pokontaktinė chemoprofilaktika, kitiems, sąlytį turėjusiems asmenims, rekomenduojama stebėti savo sveikatą 10 d. po sąlyčio. Ugdymo įstaigai rekomenduotos aplinkos profilaktikos priemonės.

Kauno kolegijos Rinkodaros ir komunikacijos skyriaus vadovė Smiltė Juraitė DELFI komentavo, kad studentė paskaitose buvo penktadienį. Pasijutusi blogai, dėstytojui parekomendavus, ji kreipėsi į gydytojus. Kauno kolegijos administracija šeštadienį studentės artimųjų buvo informuoja, kad ryte mergina mirė.

Kauno kolegija apie tai, kad studentė šeštadienį ryte mirė nuo meningokokinės infekcijos, bendruomenei pranešė elektroniniu paštu ir kolegijos feisbuko paskyroje.

„Prašome visus, kurie galėjo turėti artimą kontaktą (infekcija plinta oro lašeliniu būdu, imlūs asmenys artimo kontakto metu užsikrečia per kvėpavimo takus), sekti savo sveikatos būklę“, – buvo rašoma pranešime.

Meningokokinės infekcijos paūmėja šaltuoju metų laiku

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras prie Sveikatos apsaugos ministerijos (NVSC) informuoja, kad šaltuoju metų laikotarpiu gyventojai dažniau serga ne tik gripu ir ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis, bet ir kitomis užkrečiamosiomis ligomis, tokiomis kaip meningokokinė infekcija. NVSC specialistai, gavę informaciją apie įtariamą susirgimą meningokokine infekcija, skubiai imasi visų šios užkrečiamosios ligos valdymo priemonių.

Meningokokinė infekcija pavojinga įvairaus amžiaus žmonėms

Meningokokinė infekcija – tai reta, tačiau pavojinga bakterinė infekcija, kurios sunkiausios klinikinės formos – žaibinis sepsis (kraujo užkrėtimas) ar pūlingas meningitas (galvos ir nugaros smegenų dangalų uždegimas). Ši liga plinta tik artimo kontakto su sergančiuoju metu (bučiuojantis, valgant iš tų pačių indų, užkratui per seiles ar nosies išskyras patekus į kito žmogaus burną ar nosį). Pirmieji ligos požymiai panašūs į peršalimo – sloguojama, skauda gerklę, pakyla temperatūra. Vėliau atsiranda kitų būdingų simptomų – stiprus galvos skausmas, pykinimas, vėmimas, odos bėrimai, sprando raumenų sustingimas.

Kokie yra simptomai?

Pagal Užkrečiamųjų ligų ir AIDS (ULAC) informaciją, ankstyvieji meningokokinės ligos požymiai panašūs į peršalimo ligų: karščiavimas, galvos skausmas, šaltkrėtis, sprando raumenų sustingimas, vėmimas. Ligai progresuojant ligos eiga sunkėja – išryškėja odos bėrimas.
Skiriamos šios klinikinės formos: lokalizuotos – lengvos (meningokokų nešiojimas, ūminis nosiaryklės uždegimas); generalizuotos – sunkios (meningokokcemija, meningitas, meningoencefalitas); retos formos (perikarditas, endokarditas, artritas, poliartritas, pneumonija ir kita).

Koks gydymas?

Meningokokinei infekcijai gydyti naudojami antibiotikai.
Susirgus rekomenduojama kreiptis į asmens sveikatos priežiūros įstaigą, savo šeimos gydytoją, šis skirs reikiamą gydymą.

Kaip apsisaugoti nuo meningokokinės infekcijos?

Kaip ir kitų infekcijų atveju, svarbu užtikrinti kuo mažesnį sergančio asmens kontaktavimą su sveikais asmenimis. Antimikrobinė profilaktika rekomenduojama tik asmenims, glaudžiai kontaktavusiems su ligoniu.

Siekiant sumažinti užsikrėtimo riziką, rekomenduojama:

Reguliariai plauti rankas;
Laikytis kosėjimo ir čiaudėjimo etiketo (kosint ar čiaudint prisidengti nosį ir burną vienkartinėmis servetėlėmis, panaudotas – išmesti į šiukšliadėžę);
Reguliariai vėdinti ir valyti patalpas;
Svarbu užtikrinti kuo mažesnį sergančio asmens kontaktavimą su sveikais asmenimis.

Pastebėję ligos simptomus – nedelskite, o imkitės veiksmų:

  • Kreipkitės į gydymo įstaigą, nesvarbu, ar tai būtų diena, ar naktis;
  • Papasakokite apie simptomus, kuriuos pajutote Jūs pats ar Jūsų vaikas;
  • Gydytojui pasiūlius, atlikite visus tyrimus, siekiant išsiaiškinti Jūsų ar Jūsų vaiko negalavimo priežastį;
  • Jei po apžiūros Jūs ar Jūsų vaikas buvote išleisti į namus, stebėkite savo ar savo vaiko būklę, jei būklė pablogėja, nedelsdami pakartotinai kreipkitės į gydymo įstaigą, nesvarbu, ar tai būtų diena, ar naktis.

Pagrindinė meningokokinės infekcijos profilaktikos priemonė – skiepai

Lietuvoje ir Europoje naudojamos vakcinos, kurios apsaugo nuo A, B, C, Y ir W meningokokinės infekcijos tipų. Lietuvoje nuo 2018 m. liepos 1 d. kūdikiai skiepijami nuo B tipo meningokokinės infekcijos. Pagal Lietuvos Respublikos vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių skiepijami 3 mėn., 5 mėn. ir 12–15 mėn. amžiaus kūdikiai.

Žiūrėkite DELFI TV – meningokokas gyvybę gali pasiglemžti žaibiškai: atpažinti sunku net ir medikams – gydytoja siunčia žinią tėvams:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (149)