Erbakano universiteto, esančio Konijoje (Turkija), už 257 kilometrų į pietus nuo šalies sostinės Ankaros, gydytojai sakė, kad varpos rekonstrukcija yra „gera alternatyva“ berniukui. Muslimo Yurtcu vadovaujama medikų komanda keistąją naujagimio istoriją paskelbė medicinos žurnale „Urology Case Reports“.

Berniukas buvo vos vienos dienos amžiaus, kai jį perdavė apžiūrėti vaikų chirurgams, kurie turėjo ištirti jo įgimtą defektą. Atliktų tyrimų rezultatai parodė, kad jis turi vezikorektalinę fistulę – nenormalią sąaugą tarp šlapimo pūslės ir tiesiosios žarnos. Šį defektą turinčių žmonių šlapime neretai būna išmatų. Tiesa, gydytojai neatskleidė, ar berniukui pasireiškė šis simptomas. Naujagimis turėjo dar vieną apsigimimą, dėl kurio jo organizme kaupėsi šlapimas. Gydytojai šią anomaliją rado atlikę skenavimą ir aprašė žurnale išspausdintame straipsnyje.

Šlapimo sankaupos buvo aptiktos tik atliekant fistulės šalinimo operaciją. Manoma, kad šlapimas kaupėsi ne šlapimo pūslėje, bet šlaplėje.

„Varpos agenezė pasitaiko vos vienam iš 10–30 mln. vyriškos lyties naujagimių“, – ataskaitoje rašė gydytojai.

„Tai pirmasis atvejis, kai kūdikis gimė turėdamas varpos agenezę, vezikoureterinį refliuksą ir vezikorektalinę fistulę.“

Paprastai varpos agenezės atveju rekomenduojama lyties keitimo operacija, tačiau berniuko tėvai jos atsisakė. Manoma, kad šį defektą sukelia komplikacijos nėštumo metu.

Birmingamo šlapimo pūslės ligų klinikoje dirbantis gydytojas Richardas Viney berniuko atvejį pavadino „nepaprastai įdomiu ir sudėtingu“.

Jis sakė: „Kyla pagunda manyti, kad varpos nebuvimas yra genitalijų vystymosi sutrikimas ir su hermafroditiškumu susijusi problema, tačiau vargu ar tai yra tiesa. Šiuo atveju tikrasis sutrikimas yra apatinių šlapimo takų ir žarnyno (tiesiosios žarnos) vystymosi defektas. Esant vaisiaus stadijai, šie organai yra bendroje ertmėje, vadinamoje kloaka. Vaisiui vystantis, kloaka pasidalija į šlapimo pūslę ir tiesiąją žarną. Retrovezikulinė fistulė yra tiesiog iki galo į šlapimo pūslę ir tiesiąją žarną nepasidalijusios kloakos rezultatas. Šį defektą galima ištaisyti chirurginiu būdu. Kadangi kūdikis yra vyriškos lyties, bet kokios operacijos defektams pašalinti metu taip pat reikėtų suformuoti funkcionuojančią varpą.“

Kas yra varpos agenezė?

Varpos agenezė, arba visiškas varpos neišsivystymas, yra retas įgimtas defektas. Toks retas, kad pasireiškia vos vienam iš 30 mln. berniukų.

Savo straipsnyje Turkijos gydytojai nurodė, kad mokslinėje literatūroje užfiksuota vos 80 varpos agenezės atvejų. Dažniausiai varpa tiesiog neišsivysto kūdikiui augant gimdoje.

Taip pat pranešama, kad berniukas turėjo vezikorektalinę fistulę – nenormalią sąaugą tarp šlapimo pūslės ir tiesiosios žarnos. Šis defektas atsirado dėl nevisiškai pasidalijusios kloakos, kurioje vystosi šie organai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (75)