Gali baigtis ir mirtimi

Gydytis raginama vienu homeopatiniu vaistu, kurio sudėtyje yra strichnino. Ši medžiaga, anot specialistų, gali būti nuodinga, gaunama iš nuodingo augalo činčibero sėklų. Jos dedama ir į žiurknuodžius. Toksikologai sako, kad preparatas organizmo tikrai nevalo.

„Senuose publikuotuose straipsniuose buvo kažkokių pamąstymų, kad tai galbūt galėtų būti detoksikuojanti medžiaga, bet naujausiomis studijomis tokie dalykai jau yra paneigti. Jokio konkretaus pagerėjimo jis neduoda, o kartais net ir gali sukelti žymiai didesnes problemas – žalą sveikatai ar gyvenimo kokybei. Yra atvejų, kai jis gali sukelti ir mirtį“, – LNK žinioms sakė Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės Ūminių apsinuodijimų skyriaus vedėja gydytoja Gabija Laubner.

Gyd. Gabija Laubner

Preparatas registruotas Lietuvoje ir vaistinėse parduodamas be recepto.

„Jis skirtas trumpalaikiam skrandžio, žarnyno, kepenų sutrikimams gydyti, bet, žinoma, įspėjama prieš vartojant pasitarti su gydytoju arba vaistininku“, – kalbėjo Vaistų kontrolės tarnybos viršininko pavaduotojas Žydrūnas Martinėnas.

Toksikologai perspėjo, jog jokiu būdu negalima tikėti viešoje erdvėje ir kitur pasirodančiais raginimais vartoti vienus ar kitus vaistus. Tokia savigyda pavojinga.

„Dėl atsiradusių kokių nors simptomų ar pablogėjusios savijautos, visą laiką reikėtų kreiptis į medikus ir sužinoti, ar išvis reikalinga detoksikacija“, – LNK sakė G. Laubner.

Nepagrįsti raginimai gali tapti užfiksuotais pažeidimais

Neklausyti žmonių, neturinčių medicininio išsilavinimo, raginimų kuo nors gydytis, sako ir Sveikatos apsaugos ministras.

„Patarimų galite išgirsti pačių įvairiausių. Pradedant nuo acto garinimo ir baigiant nuodingų medžiagų vartojimu. Yra keistų ir labai pavojingų patarimų, kuriuos žmonės dalina neturėdami supratimo, apie ką jie kalba, ir neprisiimdami jokios atsakomybės už savo žodžius. Juk jie nėra sveikatos priežiūros specialistai. Jei kas nors vartos tokius preparatus, tai bus jų pačių atsakomybė“, – sakė Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Žydrūnas Martinėnas

Vis dėlto asmenys, viešai reklamuojantys vaistus, anot Vaistų kontrolės tarnybos atstovo Žydrūno Martinėno, gali sulaukti nemalonumų: „Yra nustatytos tvarkos, bet kurie asmenys, kurie nesilaiko šitų reikalavimų, gali būti traktuojami kaip pažeidėjai“.

Homeopatinį vaistą, kuriuo siūloma valyti organizmą, platinanti įmonė, situaciją komentuoti atsisako. Tik raštu atsiuntė paaiškinimą, kuriame mini galimą šalutinį poveikį.

„Buvo pranešta apie laikinas odos reakcijas, išbėrimą, niežėjimą. Nuo homeopatinių vaistų niekas dar neapsinuodijo, nes juose yra labai mažas veikliosios medžiagos kiekis“, – rašė „Farmahelis“.

LNK reportažas:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (44)