SAM nuo 2023-iųjų taip pat siūlo įvesti licencijas visiems sveikatos priežiūros specialistams.

Galimybė skiepyti sveikus pacientus akušeriams ir slaugytojams sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos įsakymu numatoma jau kitą savaitę.

Tuo metu teisės aktų pataisoms, įteisinančioms išplėstinės praktikos vaistininkus, taip pat įvedančioms licencijas visiems sveikatos priežiūros specialistams, dar turėtų pritari Vyriausybė ir Seimas. Tikimasi, kad pataisos įsigaliotų po metų.

A. Veryga sako, kad šiuo metu norintis pasiskiepyti žmogus, net ir būdamas sveikas, privalo laukti eilėje pas šeimos gydytoją, tad įvedus naujovę, jiems sumažėtų darbo krūvis ir atsirastų laiko kitiems darbams.

„Norime padidinti vakcinacijos apimtis. Kai kur jos gal ir neblogos, bet sezoninės vakcinacijos apimtys tikrai nedidelės, ta pati gripo vakcina (...). Kitas tikslas – mažinti eiles prie šeimos gydytojų, nes žmonės ateina profilaktiškai skiepytis, bet jiems reikia registruotis. Tuo metu šeimos gydytojas negali priimti kitų pacientų“, – spaudos konferencijoje sakė A. Veryga.

SAM teikiamomis teisės aktų pataisomis taip pat siekia iki 2023-iųjų visiems medikams įvesti licencijas. Šiuo metu licencijas veiklai turi gauti gydytojai, slaugytojai, akušeriai, gydytojai odontologai ir burnos priežiūros specialistai. Dabar pokyčiai paliestų ergoterapeutus, kineziterapeutus, masažuotojus, medicinos psichologus, medicinos biologus, medicinos genetikus, biomedicinos technologus, radiologijos technologus, dietistus, optometrininkus, paramedikus ir skubiosios medicinos pagalbos paramedikus ir minėtus išplėstinės praktikos vaistininkus.

Pastarieji galėtų teikti papildomas paslaugas vaistinėje, t.y. skiepyti sveikus suaugusiuosius tam tikromis vakcinomis (gripo, tymų, erkinio encefalito) – ministerija tikisi, kad tai mažins eiles poliklinikose, didins skiepų prieinamumą.

Anot A. Verygos, išplėstinio licencijavimo idėją palaiko 80 įvairių sričių specialistus vienijančių asociacijų.

„Licencijavimas pirmiausia reikalingas norint užtikrinti pačių specialistų darbo kokybę, kad būtų keliama kvalifikacija, būtų galima ją prižiūrėti. Iš tiesų, tokį norą išsakė ir specialistai“, – tvirtino jis.

Papildyta Rasos Marcinkevičienės, „BENU Vaistinė Lietuva“ direktorės komentaru:

„Sveikatos apsaugos ministerija šiandien (pirmadienį) pristatė siūlomą išplėstinį skiepyti galinčių specialistų sąrašą, į kurį įtraukti ir išplėstinės praktikos vaistininkai. Palaikome iniciatyvą išplėsti vaistinėje teikiamų paslaugų sąrašą ir taip padidinti sveikatos paslaugų prieinamumą gyventojams.

Siūlymai didinti sveikatos paslaugų prieinamumą pirmiausiai didžiausią naudą atneš gyventojams, kurie savo sveikata nori pasirūpinti greitai ir patogiai. Vaistinių tinklas labai išplėtotas, vaistinės yra arčiau žmogaus – netoli jo namų, darbo ar parduotuvės, kurioje jis reguliariai apsiperka. Dėl to pacientams, norintiems greitai ir be eilių gauti konsultaciją, kartais patogiau kreiptis į vaistininką nei laukti eilėje pas šeimos gydytoją. Taip pat ir su papildomomis paslaugomis, kaip skiepai, – specifinio išsilavinimo, sudėtingos įrangos nereikalaujančios paslaugos vaistinėje pacientams gali tapti prieinamesnės, patogesnės, taupyti jų laiką.

Netylant diskusijoms apie eiles gydymo įstaigose, vaistinėse teikiamos papildomos paslaugos galėtų prisidėti prie šios problemos mažinimo. Pasiskiepyti norinčių žmonių srautas galėtų pasiskirstyti tolygiau, nepaliekant viso krūvio tik šeimos gydytojams. Tad naudą pajustų ir šeimos gydytojai, kuriems nukristų dalis pacientų srauto.

Ne mažiau svarbu ir tai, kad, padidinus skiepų prieinamumą, tai gali paskatinti gyventojus aktyviau skiepytis, taip didinant bendrą visuomenės imunitetą užkrečiamosioms ligoms. Tai būtų teigiamas postūmis visoje mūsų sveikatos sistemoje.

Numatoma, kad vaistinės pačios galės pasirinkti, ar nori teikti tokias papildomas paslaugas, o vaistininkai kelti savo kvalifikaciją, išklausant išplėstinės praktikos vaistininko mokymų programą. Jeigu būtų priimti siūlomi įstatymų pakeitimai, BENU vaistinėse svarstytume sudaryti galimybę žmonėms pasiskiepyti, juolab, kad kai kuriose vaistinėse jau turime tam tinkamas sąlygas – atskiras patalpas, kuriose galime suteikti papildomas paslaugas klientams. Jose išplėstinės praktikos vaistininkai galėtų ir skiepyti.

O mūsų vaistinėse dirbantys specialistai turi galimybę tobulintis, dalyvauja įvairiuose kvalifikacijos kėlimo mokymuose, tad išplėstinės praktikos vaistininko kvalifikacijos mokymai tik suteiktų jiems papildomos motyvacijos plėsti savo žinias ir gebėjimus.“

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (70)