Pasaulinės nutukimo federacijos (PNF) paskelbtoje ataskaitoje nurodoma, kad iki 2030 metų visame pasaulyje bus 250 mln. nutukusių vaikų, jei nesikeis dabartinės tendencijos.

Didžiausias pavojus kyla vaikams besivystančiose šalyse Afrikoje, Azijoje ir Lotynų Amerikoje. Tam įtakos turi sparčiai kintantis gyvenimo būdas, didėjantis greito maisto populiarumas ir tai, kad šalių vyriausybės nesiima pakankamai veiksmų, kad apsaugotų savo vaikų sveikatą.

PNF duomenys rodo, kad dabar nutukusių vaikų skaičius siekia daugiau kaip 150 mln. ir vos per ateinantį dešimtmetį išaugs 100 mln.

Ataskaitoje pažymima, kad Ramiojo vandenyno salose šiuo metu yra vieni aukščiausių nutukusių vaikų rodiklių ir jos patiria didžiausią grėsmę, kad tie rodikliai dar labiau išaugs.

Pavyzdžiui, Kuko salose 2017 metais 40,7 proc. 5-19 metų amžiaus vaikų buvo nutukę. Nauru saloje jų procentas siekė 40,6, o Palau saloje – 40 proc.

Kinijoje taip pat didelis nutukusių vaikų skaičius. Šalyje dabar yra 39 mln. antsvorį turinčių vaikų, o iki 2030 metų Kinijoje nutukusių 5-19 metų amžiaus vaikų skaičius turėtų pasiekti 62 mln.

JAV šiuo metu 14 mln. vaikų turi antsvorį, o iki 2030 metų jų bus jau 17 mln. Prognozuojama, kad ateityje Indija aplenks JAV, jei nebus imamasi veiksmų. Nors dabar Indijoje nutukusių vaikų skaičius siekia 11 mln., tikėtina, kad iki 2030 metų šalyje antsvorį turinčių vaikų bus jau 27 mln.

Naujausi turimi duomenys iš Didžiosios Britanijos rodo, kad 2016 metais tik 11,5 proc. 5-19 metų amžiaus vaikų buvo nutukę.

Kaip ir galima tikėtis, Afrikos žemyno šalyse mažiausi nutukusių vaikų rodikliai mažiausi, lentelės apačioje rikiuojasi Burkina Fasas, Etiopija ir Nigeris.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją