Arbatos mėgėjai britai kasmet išgeria apytikriai 60,2 milijardo arbatos puodelių. Tačiau, nors gali atrodyti, kad arbatos maišeliai yra pagaminti paprasčiausiai iš arbatos ir popieriaus, iš tiesų paskaičiuojama, kad 96 procentuose šių pakelių yra polipropileno – medžiagos, naudojamos jiems užsandarinti ir užtikrinti, kad maišeliai išlaikys formą, rašo independent.co.uk.

Pastaruoju metu daugeliui prekės ženklų, įskaitant „Clipper“ ir „Abel & Cole“, pavyko pašalinti šią medžiagą iš savo produkcijos.

Tačiau, kol kiti toliau mėgina rasti sprendimą, daugelyje mėgstamų gamintojų arbatų maišelių tebėra plastiko.

Savo straipsnyje žurnale „Environmental Science & Technology“ Makgilio universiteto mokslininkai aiškinosi, ar plastikiniai arbatos maišeliai gaminant arbatą gėrime gali palikti plastiko mikrodalelių ir nanodalelių.

Turint omenyje, kad mokslininkai dar nežino, ar šios mikroskopinės dalelės yra kenksmingos žmonėms, komanda taip pat siekė išanalizuoti plastiko poveikį mažiems vandens organizmams – vandens blusoms (daphnia magna). Šie pavyzdiniai organizmai dažnai pasitelkiami aplinkos tyrimams.

Atlikdami tyrimą, mokslininkai nusipirko keturių skirtingų arbatų, supakuotų arbatos maišeliuose. Mokslininkai perkirpo maišelius, išpylė juose buvusią arbatą ir išplovė tuščius maišelius. Tada jie šildė arbatos pakelius induose su vandeniu, taip imituodami arbatos plikymo sąlygas.

Pasitelkusi elektroninį mikroskopą, komanda nustatė, kad vienas arbatos maišelis plikymo temperatūroje vandenyje paskleidžia maždaug 11,6 milijardo plastiko mikrodalelių ir 3,1 milijardo plastiko nanodalelių.

Mokslininkai teigia, kad toks kiekis yra tūkstančius kartų didesnis nei esantis kituose maisto produktuose, apie kuriuos buvo pranešama anksčiau.

Vykdydami kitą eksperimentą, mokslininkai vandens blusas paveikė įvairaus dydžio arbatos maišeliuose esančių plastiko mikrodalelių ir nanodalelių dozėmis.

Nors organizmai išgyveno, mokslininkų komanda pranešė užfiksavusi tam tikrų anatominių ir elgesio anomalijų.

Mokslininkai apibendrino, kad, nors šie atradimai kelia nerimą, siekiant nustatyti, ar plastikas gali turėti paslėptą ar lėtinį poveikį žmonėms, reikia atlikti daugiau tyrimų.

Praėjusiais metais vienas didžiausių Jungtinės Karalystės arbatos gamintojų „Clipper“ pranešė pradedantis naudoti iš bananų pagamintus arbatos maišelius be plastiko.

Kompanija atskleidė, kad nuo 2018-ųjų spalio visa produkcija pakuojama naujo tipo arbatos maišeliuose, kuriems užsandarinti naudojamas ne plastikas polipropilenas, o natūralios iš augalų išgaunamos medžiagos.

Arbatos pakeliams gaminti naudojamas abakos pluoštas, pagamintas iš pluoštinio banano ir biopolimero PLA, gaminamo iš genetiškai nemodifikuotos augalinės medžiagos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (43)