Kaip informavo VVKT atstovai, per mėnesį Lietuvoje preparatų su ranitidinu vidutiniškai nuperkama apie 88 tūkstančių dėžučių. Iš rinkos buvo pašalinta apie 300 tūkst. dėžučių. Kad tai – ypač populiarūs preparatai, patvirtina ir šeimos gydytojas Valerijus Morozovas bei vaistinės atstovai.

Pagal „Eurovaistinės“ duomenis, nereceptiniai preparatai su ranitidinu – perkamiausiųjų vaistų penketuke.

Kol kas nėra aišku, kaip priemaiša atsirado preparatuose.

Per dieną – kelios dešimtys klientų

Vaistininkas Dainius Viederis sako, kad per dieną vaistinėje dėl padidėjusio rūgštingumo pakonsultuoja kelias dešimtis žmonių ir taip kasdien.

Pirmadienį Europos vaistų agentūra Valstybinę vaistų kontrolės tarnybą įspėjo dėl galimo pavojaus, mat kai kuriuose tirtuose preparatuose (Ispanijos ir Indijos gamintojų) buvo rasta pavojinga priemaiša. Laikydamasi saugumo, VVKT iš Lietuvos rinkos pašalino 14 rūšių preparatų, kuriuose yra ranitidino. VVKT atstovai sako, kad tai nereiškia, jog priemaišos galėjo būti visuose preparatuose, šiuo metu aiškinamasi, ar iš tiesų pavojingi konkretūs vaistai.

Kai kuriuose vaistuose rasta priemaiša N-nitrozodimetilaminas laikomas kancerogenu, galinčiu sukelti vėžį. VVKT ramina, jog trumpai vartojus preparatų su ranitidinu nieko neatsitiks. Daugiau apie vaistų su pavojingomis priemaišomis Lietuvos atstovai nieko negali pasakyti – šiuo metu yra tiriama situacija daugelyje pasaulio šalių.

VVKT viršininko pavaduotojas Žydrūnas Martinėnas pateikė pavyzdį, kas buvo sužinota po varsaltano tyrimo, kai buvo rasta N-nitrozodimetilamino ir kitų priemaišų.

„Jei 100 000 žmonių vartotų varsaltano didžiausiomis leidžiamosi dozėmis, tai po 6 metų 22 žmonės galėtų susirgti vėžiu“, – antradienį sakė Ž. Martinėnas.

Vaistų kontrolės laboratorijos vedėja Roma Mockutė akcentuoja, kad kancerogeninis poveikis tik galimas.

„Galbūt gali sukelti (vėžį – DELFI) ilgą laiką vartojant vaistą. Labai svarbu pabrėžti, kad ne dėl trumpalaikio vartojimo. Nėra įrodyta, kad sukelia, bet galbūt gali sukelti“, – sakė VVKT atstovas Nacionalinės procedūros skyriaus vedėjas Valdemaras Brusokas.

Kokios alternatyvos?

Pacientai, kurie šiuo metu vartoja ranitidino preparatus, dėl tolesnio gydymo turėtų pasitarti su gydytoju arba vaistininku.

Vaistininkas sako, kad kiekvieno vaistinės kliento situacija yra skirtinga, kai kuriems simptomai pasireiškia retsykiais, ką nors netinkamo suvalgius, kitiems tai ilgalaikė problema.

„Dalis žmonių į vaistinę ateina ieškodami konkretaus preparato, kuris galbūt padėjo anksčiau, renkasi atpažįstamą prekinį ženklą, dar kiti – ieško pigiausios alternatyvos, – sako vaistininkas D. Viederis.

– Visais atvejais mėginame išsiaiškinti simptomus, pakonsultuoti ir pasiūlyti preparatą su ta veikliąja, kuri tinkamiausiai padėtų numalšinti atsiradusius nemalonius pojūčius.

Dažniausiai žmonės skundžiasi rėmeniu, nemaloniu pojūčiu pilvo srityje, kairėje pusėje po šonkaulių lanku arba jaučia rūgšties kilimą.“

Informuojama, kad Lietuvoje yra tokio pat poveikio, kaip ranitidinas, vaistų, kurie pagal patvirtintas terapines indikacijas gali būti vartojami toms pačioms būklėms gydyti, sakė VVKT atstovas Savitarpio pripažinimo ir decentralizuotos procedūrų skyriaus vedėjas Valdas Liukaitis.

„Alternatyvų ranitidinui yra, galima rinktis antacidinius vaistus, kurie yra trumpo poveikio. Preparatai neutralizuoja rūgštį, todėl žmogus nebejaučia erzinimo ir dirginimo, bet tokie preparatai nekontroliuoja pačios rūgšties gamybos, o ranitidinas mažina ir rūgšties gamybą, – komentuoja „Eurovaistinės“ vaistininkas Dainius Viederis.

– Kita alternatyva – nerecepriniai preparatatai su omeprazoliu ir pantoprazolu, jų veikimo principas panašesnis į preparatų, kurių veiklioji medžiaga ranitidinas – lengvina simptomus mažindami rūgšties gamybą.“

Vaistininkas sako, kad pagrindinis skirtumas – šių preparatų skirtingas veikimo principas.

„Ranitidinas užblokuoja receptorius, atsakingus už rūgšties išsiskyrimą, o omeprazolio ir pantoprazol preparatai rūgšties gamybą stabdo per visai kitą mechanizmą, todėl omeprazolio ir pantoprazolo poveikis yra stipresnis ir ilgesnis. Trumpą laiką vartojant preparatus, jų poveikis panašus, tačiau renkantis preparatus ilgalaikiam vartojimui, stipresnio poveikio preparatas gali sukelti ir stipresnius šalutinius poveikius“, – aiškina vaistininkas.

Santaros klinikų ir „Northway“ šeimos gydytojas Valerijus Morozovas sako, kad rūgštingumo padidėjimas ir refliuksas – civilizacijos problema, kurią lemia pakitusi mityba, mažas judrumas, stresas, žalingi įpročiai, sėdimas darbas.

Valerijus Morozovas

„Mūsų mityba tikrai nėra tokia, kokia buvo prieš 50 metų, visa tai skatina rūgštingumo padidėjimą“, – sako gydytojas ir priduria, kad pacientai dažnai vietoje to, kad keistų gyvenseną, simptomams šalinti renkasi lengvesnį kelią – išgerti tabletę. Tačiau vaistai problemos priežasčių nepanaikins ir bėdos kartosis.

Gydytojas sako, net jei ir vartojame vaistus konkrečiai problemai spręsti, reikia keisti gyvenimo būdą.

„Pirmoje vietoje turėtų būti gyvensenos korekcija, antroje – vaistai, – sako šeimos gydytojas V. Morozovas.

– Jei suvalgei aštrią picą ir tau kyla rūgtis, tai galbūt reikėtų nevalgyti aštrios picos vietoje to, kad kiekvieną kartą reikėtų gerti vaistus. Bet jeigu negali gyventi be tos aštrios picos, dieną naktį svajoji apie ją, tada renkiesi.“

Kas gresia, jei simptomai bus ignoruojami?

Kaip anksčiau rašė DELFI, padidėjusio rūgštingumo simptomai – rėmens skausmai, deginimo skausmas už krūtinkaulio, plintančiu link stemplės ir kaklo; „stovinčio“ kąsnio jausmas ir nuolatinis rūgšties pojūtis burnoje.

Šeimos gydytojas V. Morozovas sako, priklausomai nuo to, kokio lygio yra rūgštingumas, ir jei nesiimama veiksmų, laukia pasekmės.

„Jei kalbame apie blogiausius dalykus, tai pradeda graužti tas ertmes, kuriose ji yra – kenčia skrandis ir dvylikapirštė žarna. Jei mes į tai nekreipiame dėmesio, tai baisiausios išeitys – opos prakiurimas ir kraujavimas arba suvėžėjimas, – pasakoja gydytojas.

– Tas pats yra ir su refliuksu – jei per dažnai rūgštis atsiranda stemplėje, stemplė nėra pratusi prie rūgštingumo, nes joje neturi būti rūgšties, tai tada irgi atsiranda žaizdos, o jei jų ilgainiui netvarkome, jos irgi gali suvėžėti.“

VVKT uždraudžia tiekti rinkai visus šiuos vaistinius preparatus:

- Ranitidinas Sanitas 150 mg plėvele dengtos tabletės, N100 (registruotojas PharmaSwiss Česká republika s.r.o., Čekija); LT/1/97/3000/001;
- Ranitidine Accord 150 mg plėvele dengtos tabletės N30, N60, N100 (registruotojas Accord Healthcare B.V., Nyderlandai); LT/1/12/3162/001 – 003;
- Ranigast 150 mg plėvele dengtos tabletės N10 (registruotojas Pharmaceutical Works POLPHARMA S.A., Lenkija); LT/1/97/1629/004;
- Ranitidine Accord 300 mg plėvele dengtos tabletės N10, N30, N60, N100 (registruotojas Accord Healthcare B.V., Nyderlandai); LT/1/12/3162/004-007;
- Ranigast 150 mg plėvele dengtos tabletės N10 (lygiagretaus importo leidimo turėtojas Actiofarma, UAB, Lietuva); LT/L//19/0939/001;
- Ranitidine 300 mg plėvele dengtos tabletės N10, N30, N60, N100 (lygiagretaus importo leidimo turėtojas PB & Т Project Ltd. filialas, Lietuva); LT/L/17/0520/001 – 004;
- Ranitidine Accord 150 mg plėvele dengtos tabletės N30, N60 (lygiagretaus importo leidimo turėtojas Actiofarma, UAB, Lietuva); LT/L//17/0512/001,003;
- Ranitidine Accord 300 mg plėvele dengtos tabletės N30 (lygiagretaus importo leidimo turėtojas Actiofarma, UAB, Lietuva); LT/L//17/0512/002;
- Ranitidine Accord 150 mg plėvele dengtos tabletės N60 (lygiagretaus importo leidimo turėtojas Actiofarma, UAB, Lietuva); LT/L//17/0515/001;
- Ranitidine Accord 300 mg plėvele dengtos tabletės N30 (lygiagretaus importo leidimo turėtojas PB & Т Project Ltd. filialas, Lietuva); LT/L//18/0783/001;
- Ranitidine Actiopharma 300 mg plėvele dengtos tabletės N30 (lygiagretaus importo leidimo turėtojas Actiofarma, UAB, Lietuva); LT/L//19/1019/001;
- Ranitidine Actiopharma 300 mg plėvele dengtos tabletės N30 (lygiagretaus importo leidimo turėtojas Actiofarma, UAB, Lietuva); LT/L//19/1005/001.
- Ranigast 75 mg plėvele dengtos tabletės N10 (registruotojas Pharmaceutical Works POLPHARMA S.A., Lenkija); LT/1/97/1629/001;
- Raniberl 150 mg plėvele dengtos tabletės N10 (registruotojas Berlin-Chemie AG (Menarini Group), Vokietija); LT/1/95/1234/001.

Pinigai nebus grąžinami

Kaip anksčiau rašė BNS, Ranitidino turinčius vaistus galima grąžinti nemokamai, pinigai už juos atiduodami nebus, teigia Lietuvos vaistinių asociacijos vadovė Dangutė Mikutienė.

„Žmonės gali atnešti senus vaistus, juos vaistinė priima nemokamai, kad žmonės jų neišmestų į šiukšlių dėžę, tačiau kompensavimo mechanizmas nėra numatytas“, – BNS sakė asociacijos vadovė.

Pasak D. Mikutienės, galimą nuostolį kol kas skaičiuoti sudėtinga, nes gali būti, kad dalis pakuočių grįš į vaistinių lentynas, gavus informacijos, jog tuose vaistuose kenksmingų priemaišų nėra.

„Vaistai iškelti į karantiną, ir mes laukiame tarnybos nurodymų. Čia tokia situacija, kai nuostolio pasakyti negali, bet 300 tūkst. pakuočių yra tikrai daug. Dabar mes dar negalime nieko pasakyti“, – teigė D. Mikutienė.

„Dabar laukiama išvadų, ar visose vaistų serijose tų priemaišų buvo“, – pridūrė ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (111)