Sveikuoliai širsta, kad dabartinė valdžia, nors prieš rinkimus deklaravo paramą sveikai gyvensenai ir fiziniam aktyvumui, šiuo kart, neskirdama lėšų, „viską sunaikino“.

Neseniai buvo pirmą kartą padalintos pertvarkyto Sporto rėmimo fondo lėšos ir paaiškėjo, kad sveikatingumo projektai nebus remiami.

Sveikuolis A. Jucevičius sako, kad tai – valstybinė tragedija.

„Fonde neliko sveikos gyvensenos. Tai visų mūsų tragedija. Apskritai, tai yra valstybinė tragedija, ne tik mūsų. Mano visas gyvenimas buvo pašvęstas žmonėms, daugelį renginių finansuodavau iš savo asmeninių lėšų, o prie dabartinės “profesionalų” valstybės esu nušluotas į patvorius ir turiu užbaigti veiklą, – sveikuoliai.lt sakė Keliautojų sąjungos prezidentas A. Jucevičius.

– Iki šios dienos rengiau baidarių ralius, slidininkų maratonus, kiekvieną savaitgalį vykdžiau pėsčiųjų žygius, nenutraukiau Keliautojų sąjungos veiklos. Esu įsiskolinęs visiems. Visa tai dariau negalėdamas įsivaizduoti, kad valstybei ši veikla bus nebereikalinga. Ir, nors Švietimo viceministrė viešai mane vadina „vakarykšte diena”, aš tikiu, kad tik tokios veiklos, tęstinės, buriančios ir palaikančios sveikai gyvenančias bendruomenes, gali įtvirtinti sveikos gyvensenos įpročius kasdienybėje. Pusmetinės akcijos, vienkartiniai metiniai projektai to niekada nepadarys.”

Kaip rašoma sveikuoliai.lt, viena iš iniciatyvų, kuri liko be finansavimo – „Snaigės žygiai“ – sena istorinė patirtis, vykstanti 55 metus. Kiekvieną žiemos savaitgalį juose dalyvaudavo nuo 1000 iki 2000 žmonių, kurių amžius siekia nuo 3 iki 85 metų.

Sveikuoliai dėl negauto finansavimo ilgamečiams sveikatingumo projektams pyksta ir ant sveiką gyvenseną aktyviai propaguojančio Seimo nario Dainiaus Kepenio – iš jo pasigesta užnugario sprendžiant dėl finansavimo.

Dainius Kepenis

Parlamentaras sakė, kad šiuo klausimu niekam nesistengė daryti įtakos dėl skaidrumo. Visgi, pats D. Kepenis pripažįsta, kad nauja sistema nepasiteisino.

„Niekam neskambinau, niekam nieko nesakiau, nes tikėjau, kad ten viskas vyksta skaidriai, bet tikrai nemaniau, kad taip bukai viskas vyksta, – sakė Seimo narys.

– Atranka buvo trimis pakopomis, dalyvaujantys žmonės buvo užslaptinti. Gal ir gerai, kad taip yra, bet jei visas tas slaptumas davė tokį sumautą rezultatą, tai kam reikalinga ta imitacija?“
D. Kepenis sako, kad iki šiol nėra tikras, kad finansavimas sveikatingumo projektams neskirtas, nes trečiadienį posėdyje paaiškėjo, kad kitos organizacijos dar svarstomos, tad kai kurie sprendimai dar nėra priimti.

„Kai kas labai apsidžiaugtų, jei Kepenis būtų paėmęs ragelį ir į šuns dienas išdėjęs ką nors iš ministerijos vadovų ir pareikalautų finansavimo saviškiams. O po to per visas medijas klausytųsi šio telefoninio teksto ir jo komentaro: „matote, kas darosi!? Matot, kaip supainiojo interesus. Sakėme, kad ten susirinkę visi savanaudžiai ir „chebryčių” atstovai. Štai jums ir pavyzdys“, – feisbuke rašė D. Kepenis.

– O sveikuoliai sakytų: „anksčiau, kad ir nedaug, bet vis tiek mūsų organizacijos buvo remiamos, o dabar, matai, ką išsirinkome.” Tai toks tikslas ir yra tų, kurie „labai skaidriai ir atsakingai” vykdė projektų ekspertizę. Negalėjau į tą procesą kištis ir daryti jam įtaką. Norėjau tuo „skaidrumu” tikėti, bet akivaizdžiai apsirikau.
Paradoksas: finansavimą padidinome kelis kartus, bet tie, kas seniausiai ir rezultatyviausiai dirbo, jo negavo visai. Todėl jau pareikalavau gilesnės analizės finansavimo kūno kultūrai klausimu ir savo garbės reikalu laikau tiesos apgynimą.“

Giedrius Grybauskas, asociacijos „Sportas visiems” generalinis sekretorius Fondo veiklą vertina kaip chaotišką ir nevaldomą, rašoma sveikuoliai.lt.

Trečiadienį Seime vykusiame Jaunimo ir sporto reikalų komisijos posėdyje D. Kepenis kėlė šį klausimą.

„Ar ne paradoksas, jog 20-30 metų veiklą vykdančios sveikatinimo organizacijos, į veiklas pritraukiančios tūkstančius žmonių, dėl gana prieštaringų kriterijų negauna finansavimo, o vos kelis mėnesius ar metus veiklą vykdančios gauna tik todėl, kad geriau užpildė prašymus? O kur tęstinumo, istoriškumo kriterijai? – feisbuke rašė D. Kepenis. – Kaip galima vertinti tokius atsakymus, kad paraiškos atmestos, nes vykdoma sveikos gyvensenos, o ne fizinio aktyvumo veikla?“

„Tampa akivaizdu, jog veiklos, kuriančios sveikos gyvensenos ir fizinio aktyvumo tradicijas šalyje – nebeturi programinio finansavimo. Sporto rėmimo fondas paliktas tik vienkartiniams, epizodiniams projektams, sporto šakų federacijų finansavimas numatytas ministerijos biudžete, tuo tarpu fizinio aktyvumo ir sveikos gyvensenos tęstinių veiklų finansavimui lėšų nėra niekur“, – straipsnyje, publikuotame sveikuoliai.lt rašė bendruomenės narė Sigita Kriaučiūnienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (128)