JAV sveikatos tarnybos sunerimusios dėl sunkių plaučių ligų, su kuriomis siejamos elektroninės cigaretės, bangos. Iki šiol žinoma apie daugiau kaip 450 tokių atvejų, šeši pacientai mirė. Daug susirgusiųjų yra jauni žmonės.

Daugeliui ligonių nustatyti tokie simptomai, kaip kvėpavimo takų problemos ir krūtinės skausmai, daugeliui prireikia dirbtinio kvėpavimo. Kai kuriems jaunuoliams sukelta dirbtinė koma, vienam jų, medikų duomenimis, greičiausiai prireiks plaučių transplantacijos.

Prezidentas Donaldas Trumpas trečiadienį Baltuosiuose rūmuose paskelbė apie „labai griežtas“ taisykles gamintojams ir elektroninių cigarečių vartojimą pavadino „didele problema“. Jo žmona Melania ir jis, kaip tėvai, esą yra sunerimę dėl susirgimų bangos, siejamos su elektroninėmis cigaretėmis.

Vis dėlto planuojamas draudimas argumentuojamas ne paaiškėjusiais mirties atvejais, bet didėjančiu elektroninių cigarečių vartojimu tarp nepilnamečių. Pirmoji ponia Melania Trump jau prieš kelias dienas pareiškė savo susirūpinimą dėl elektroninių cigarečių vartojimo tarp vaikų ir tviteryje kalbėjo apie „didėjančią epidemiją“.

JAV maisto ir vaistų administracija (FDA) rengia direktyvas, kurios išguis iš rinktos visus skonius, išskyrus tabako, sakė sveikatos sekretorius A. Azaras. Yra daug įvairių elektroninių cigarečių ir tūkstančiai skysčių, kurie garinami.

A. Azaras atkreipė dėmesį į tai, kad vis daugiau moksleivių rūko mėtų, vaisių, alkoholio ar kramtomosios gumos skonio elektronines cigaretes. Tabako skonio skysčių nebus atsisakyta, nes suaugusiesiems „gali reikėti elektroninių cigarečių, kad atsisakytų cigarečių ar cigarų rūkymo“. Vis dėlto jei paaiškės, kad nepilnamečiai pereina prie tabako skonio produktų, galimos tolesnės priemonės.

FDA pabrėžė, kad aromatizuotos elektroninės cigaretės turi būti uždraustos todėl, kad gamintojai tikslingai skiria jam jauniems žmonėms.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)