Dar birželio mėnesį Sveikatos apsaugos ministerija įregistravo pasiūlymą, kad nuo kitų metų gegužės apie galimybę įsigyti tabako gaminius prekybos vietose bylotų tik specialūs užrašai, o patys gaminiai nebebūtų matomi.

Kaip informuoja SAM, ši priemonė siūloma siekiant mažinti priklausomybę nuo tabako ir jo sukeliamą žalą sveikatai.

Trečiadienį Vyriausybėje vyko pasitarimas dėl Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo pakeitimo projekto. Juo siūloma uždrausti viešai pardavimo vietose eksponuoti (demonstruoti) tabako gaminius, su jais susijusius gaminius ir įrenginius, skirtus šiems gaminiams vartoti, paliekant galimybę tokius gaminius eksponuoti tik specializuotose tabako gaminių parduotuvėse arba parduotuvių tabako gaminių skyriuose.

Tai reiškia, kad parduotuvėse nebūtų demonstruojamos ir elektroninės bei kaitinamosios cigaretės. Ministro patarėja sako, kad visos tabako rūšys turėtų būti traktuojamos vienodai.

„Tabakas ir yra tabakas, nesvarbu kokioje pakuotėje ar kokia forma pateiktas. Visi tabako gaminiai yra kenksmingi“, – sako ministerijos atstovė.

Ekonomikos ir inovacijų ministerija dėl šio projekto Seimui teikia išvadą, kuria siūloma nepritarti projektui dėl kelių priežasčių.

Pirmiausia, nurodoma, kad tai neigiamai paveiks verslo aplinką, ypač smulkiojo ir vidutinio verslo subjektus. Taip pat teigiama, kad teisės aktuose nustatomos priemonės (draudimai) turi būti pagrįsti ir proporcingi siekiamam tikslui ir priimami tik tuo atveju, jei tikslo negalima pasiekti mažiau ribojančiomis priemonėmis;

Priduriama, kad šiuo metu esančios ar neseniai įdiegtos rūkymo mažėjimą lemiančios priemonės (reklamos draudimas, kasmet didinami akcizai tabako gaminiams, taip pat akcizais apmokestintas elektroninių cigarečių skystis, prieš 4 metus įteisinti vaizdiniai įspėjimai apie rūkymo žalą ant pakelių, tabako įsigijimo amžiaus ribojimai, šiais metais įdiegiama tabako gaminių atsekamumo sistema, taip pat nuo 2020 m. gegužės 1 d. įsigaliosiantis draudimas parduoti mentolio skonio cigaretes, nerūkymo zonų plėtra ir kt.), anot rengėjų, yra pakankamos ir duodančios rezultatą.

Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis, išklausęs išvadas, prakalbo apie sveikatos aspektą šiuo požiūriu. Rūkymas – vienas pagrindinių kancerogenų, kuris pasyviai ar aktyviai sukelia vėžį. Premjeras pritaria A. Verygos siūlymui slėpti tabako gaminius parduotuvėse ir akcentavo apie „protingą terminą“, per kurį verslininkai spėtų pasirūpinti tabako gaminių paslėpimui. Ministras pirmininkas taip pat pridūrė, kad išimtis galėtų būti taikoma specializuotoms tabako parduotuvėms ar specializuotiems skyriams, į kuriuos nebūtų galimybės patekti nepilnamečiams.

Kaip sakė sveikatos apsaugos viceministras Algirdas Šešelgis, pasiūlyme nenurodyta, kaip tabako gaminiai turėtų būti paslepiami – kokia tai bus priemonė, turės apsispręsti patys prekybinkai.

„Šiandien gal negaliu būti objektyvus, turiu subjektyvius potyrius“, – gindamas onkologinių ligonių poziciją sakė ministras pirmininkas S. Skvernelis, kuris šiuo metu gydosi vėžinę kraujo ligą limfomą.

Nors tabako gamintojų ir prekybininkų atstovai sako, kad ši priemonė nebus efektyvi, o tik nuskriaus (ypač) smulkųjį verslą, sveikatos apsaugos viceministras Algirdas Šešelgis sako, kad ruošiant šį siūlymo buvo remtasi 77 pasaulio valstybių patirtimi, kuri rodė teigiamą poveikį mažinant rūkymą tiek vyrams, tiek moterims, tiek vaikams. Viceministras siūlo grąžinti pateiktas išvadas ir jas dar kartą peržiūrėti.

Saulius Skvernelis

„Mes į tai žiūrime per sveikatos, kaip vertybinę prizmė, o ne per verslo pusę“, – akcentavo A. Šešelgis.

SAM į šias išvadas nežiūri kaip į grėsmę pasiūlymo priėmimui ir tikisi, kad Seimas priims palankų sprendimą.

„Vertiname kolegų iš Ekonomikos ir inovacijų ministerijos išsakytą nuomonę. Galutinius sprendimus priims Seimas. Jame ir paaiškės, koks bus priimtas galutinis projektas“, – komentavo sveikatos apsaugos ministro patarėja Lina Bušinskaitė-Šriubėnė.

„Siūloma paslėpti tabako gaminius prekybos vietose, t. y. įdiegti nematomos prekybos modelį, kaip yra ir kai kuriose užsienio šalyse. Lietuvoje tai nebūtų naujiena. Jei tokia naujovė įsigaliotų, tabako gaminių būtų galima įsigyti tik paprašius, jie nebebūtų matomi. Kaip tai padaryti - galėtų apsispręsti patys prekybininkai, t. y. kokiu būdu paslėpti tabako gaminius – ar nukelti, ar slėpti po užuolaida, ar žaliuze, ar dar kitokiais būdais, – komentavo sveikatos apsaugos ministro patarėja L. Bušinskaitė-Šriubėnė,

– Tad, jo kaip projekto autoriaus nuomone, šie pakeitimai svarbūs, nes tai vienas iš būdų mažinti rūkančiųjų skaičių, ypač jaunimo gretose.

Dėl pakeitimų, informuoja SAM, buvo daug diskutuojama su verslo, t. y. prekybininkų atstovais, kalbamasi ir tariamasi, tikinama, kad verslui tai nėra naujiena.

„Iš jų esame išgirdę nuomones, kad jie neturės esminių prieštaravimų šiam projektui. Jiems svarbiausias klausimas yra dėl siūlomų naujovių įsigaliojimo termino. Jie prašė numatyti kuo ilgesnį pereinamąjį laikotarpį, kad galėtų tinkamai pasirengti įgyvendinimui. Ir dabar esame sulaukę oficialių prašymų dėl termino ilginimo, – sakė L. Bušinskaitė-Šriubėnė.

– Ministras A. Veryga į šiuos prašymus atsižvelgs. Kaip ir buvome minėję verslo atstovams, drąsiai galima kalbėtis ir siūlyti kitus įsigaliojimo terminus. Šis klausimas – atviras diskusijoms ir pasiūlymams. Tad laukiame pasiūlymų ir esame pasirengę bendradarbiauti.“

Rengiant šiuos pakeitimus buvo remtasi ir tarptautinių organizacijų rekomendacijomis Lietuvai, analizuota užsienio šalių patirtis, nurodo SAM.

Dėl šio projekto pakeitimo toliau bus diskutuojama ir nagrinėjami siūlymai.

„Naujuoju įstatymo projektu siekiama uždrausti mažmeninės prekybos vietose rodyti visus tabako tabako gaminius, taip pat ir bedūmius tabako produktus, tokius kaip kaitinamojo tabako produktai ir e-cigaretės, – komentavo „Philip Morris International“ atstovai.

– Naujus bedūmius, mažiau kenksmingus gaminius 15 metų kūrė daugiau kaip 400 mokslininkų. Investicijos į jų atsiradimą siekia 6 milijardus JAV dolerių. JAV, Didžiosios Britanijos, Kanados sveikatos organizacijos viešai paskelbė, kad bedūmiai produktai svariai prisideda prie tabako žalos mažinimo. Kai kuriose pasaulio valstybėse medikai negalintiems mesti rūkyti žmonėms verčiau pataria rinktis elektronines cigaretes ar kitus kaitinimo pagrindu veikiančius produktus. Todėl priėmus minėtą įstatymą, būtų eliminuota galimybė nenorintiems arba negalintiems mesti rūkyti sužinoti apie geresnes alternatyvas nei cigaretės.“

Pasak „Philip Morris International“ atstovų, taikant draudimą mažmeninės prekybos vietose rodyti naujus bedūmius tabako produktus būtų prisidedama prie įprastų cigarečių populiarinimo.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (153)