Nuo 2015 maistą Santaros klinikų pacientams tiekia įmonė „Pontem“. Kone kasdien skundus gaunanti ir VMVT rekomendacijas atsižvelgti į maisto tiekėjo darbo kokybę, ligoninė svarsto galimybę iki 2022 metų sudarytą sutartį nutraukti.

Kasmet iš Santaros klinikų apie 2 mln. eurų gaunanti „Pontem“ teigia, kad šiam įsipareigojimui įmonė investavo milijonus, o antradienį įmonė išplatino pranešimą, kuriame teigiama, kad neturi galimybių paisyti griežtesnių reikalavimų dėl maitinimo gydymo įstaigose, kol Sveikatos apsaugos ministerija nepadidins patiekalams skiriamos sumos.

Bendrovė antradienį informavo, kad jau kurį laiką nesėkmingai bando derėtis su SAM dėl maisto įkainių.

SAM nuo lapkričio įves griežtesnius reikalavimus maistą pacientams teikiančioms įmonėms. Tai daroma siekiant pakeisti situaciją, kai ligoniams tiekiamas maistas dažnai buvo nesubalansuotas, skurdus, kartais ir atšalęs bei prastai atrodantis.

Ketvirtadienį dėl viešumoje pasirodančios informacijos Santaros klinikos surengė spaudos konferenciją ir papasakojo savo versiją.

Santaros klinikos pateikė nuotraukų, įrodančių „Pontem“ pažeidimus maisto ruošimo, laikymo ir tiekimo atžvilgiu:

Kaulų čiulpų transplantacijos skyriuje kalbintas pacientas pasakojo, kad šiandien pusryčiams gavo dvi šaltas dešreles su žirneliais; pietums vyrui patiektas kotletas su daržovėmis. Patiekalą ragavęs vyras sakė, kad kotleto skonio nesijaučia, tačiau jis išmirkęs padaže, todėl valgyti galima. Norėdamas kotleto atsipjauti, pacientas pasiėmė aštresnį peilį.

Kalbinta moteris jau kelias savaites gydosi Santaros klinikose, tad tiekiamų patiekalų pavyzdžių matė daug. Visgi ji maisto ligoninėje nebevalgo ir prašo artimųjų pagalbos. Jos teigimu, gaunamo maisto valgyti tiesiog neįmanoma.

Santaros klinikų atstovai sako, kad iki šiol „Pontem“ pažeidinėdavo susitarimus, pavyzdžiui, pusryčius atveždavo 11 val., pietus – 16-18 val. Maistas, kaip apklausose nurodydavo pacientai, yra atšalęs, neskanus, pagamintas iš neaiškios kilmės produktų, indai, kuriais patiekiamas maistas – nešvarūs, padėklai – nešvarūs ir pažeisti.

„Svarstome nutraukti sutartį, nes esame nepatenkinti esama maisto kokybe“, – sakė Santaros klinikų direktorė valdymui Aušra Bilotienė Motiejūnienė.

Aušra Bilotienė Motiejūnienė

Išvados dėl „Pontem“ iš VMVT gautos rugpjūčio pradžioje, jose nurodyta, kad maisto kokybę prasta, užfiksuoti higienos pažeidimai maisto laikymo vietose ir maisto ruošimo patalpose.

Dabar Santaros klinikos laukia, ar VMVT tarnyba stabdys „Pontem“veiklą. Jei taip, gydymo įstaiga yra numačiusi atsarginį variantą – yra sudariusi preliminarią sutartį su UAB „Skonio era“, jei „Pontem“ privalėtų nutraukti maisto tiekimą.

Rugpjūčio mėnesį Santaros klinikos apklausė 228 pacientus, dauguma jų atsakė, kad nevalgo ar net neragauja gaunamo maisto, pacientams maistas neskanus, atrodo nevalgomas. Dauguma pacientų sako, kad maistas šaltas, mat pažeista padėklų termoreguliacija. Beveik pusė pacientų sako, kad indai ir padėklai, kuriais tiekiamas maistas, nešvarūs; panašiai tiek pacientų sako, kad maistas nešviežas, būna atvejų, kai prie patiekalo gaunama duona yra supelijusi.

„Pontem“ pasiekė informacija, kad Santaros klinikos pateiks „šokiruojančią medžiagos" apie maisto tiekėją.

„Tiekėjui pradėjus kalbėti apie valgiaraščio keitimo būtinumą, nustatant naują paslaugos kainą, prasidėjo užsakovų bandymai neteisėtai nutraukti dar iki 2022 metų galiojančią sutartį“, – rašoma ketvirtadienį išplatintame „Pontem“ pranešime spaudai.

Įstaigos atstovai sako, kad vietoje to, kad derybomis būtų sprendžiamos problemos, vykdomi tikrinimai.

„Derybos tarp šalių prasidėjo šių metų liepos mėnesį siekiant rasti racionalų sprendimą, kaip konstruktyviai išspręsti susidariusią situaciją. Dar 2018 metais Santaros klinikos išreiškė poreikį keisti valgiaraštį. Paslaugų teikėjas paruošė iš esmės naują valgiaraštį, kurį klinikos patvirtino, tačiau naujasis valgiaraštis negalėjo būti ir toliau realizuotas už 2014 metų konkursinę vieno paciento dietinio maitinimo vienos dienos kainą 2 eurus 59 centus, – rašoma pranešime spaudai.

– Tačiau derybų metu klinikos veikė ne tik priešingai šalių bendradarbiavimo principui, bet pradėjo intensyviai ieškoti priežasčių, kurios galėtų būti vertinamos kaip netinkamas paslaugos teikimas.“

Įmonė teigia, kad pastaruoju metu ženkliai padaugėjo tikrinimų.

„Tačiau įmonės veikla dėl nustatytų pažeidimų niekada nebuvo sustabdyta ar nustatyti apsinuodijimai maistu“, – rašoma pranešime spaudai.

„Tikrinimai maisto klinikos gamybos patalpose padažnėjo nuo to laiko, kai pradėjome su paslaugos gavėjais kalbėti apie sutartį. Santaros klinikos pasitelkė valstybines tarnybas nelabai teisiniams veiksmams, siekiant nutraukti galiojančią sutartį be sąžiningų derybų. Mūsų praktikoje jau esame susidūrę su tokiais atvejais, ir Lietuvos teismai yra pripažinę, kad tokia praktika yra neteisėta“, – apie susiklosčiusią situaciją pasakoja UAB „Pontem“ generalinis direktorius Donatas Garbauskas.

Įmonės vadovas mano, kad Santaros klinikos, prisidengdamos maitinimo paslaugų teikimo kontrole vykdyti įgaliotomis valstybinėmis institucijomis, bando nutraukti iki 2022 sausio mėnesio galiojančią sutartį, pagal kurią UAB „Pontem“ į klinikų valgyklos įrangą, patalpų remontą bei inventorių investavo apie 1 mln. eurų. Maisto gamybai superkamų žaliavų yra 95 proc. lietuviškos kilmės, rašoma pranešime spaudai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (308)