Laidoje „DELFI diena“ į skaudžią tragediją sureagavo ir socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis.

Ministras – už gimdymą namuose

Daugeliui nėra paslaptis, kad visi ministro vaikai – gimę namuose. Pasiteiravus, kodėl jo šeima pasirinko tokį kelią, jis tikino, kad sprendimą nulėmė įvairūs veiksniai.

„Mūsų šeima taip pasirinko, nes turėjo savus motyvus. Deja, tuo metu nebuvo reglamentuotas gimdymas namuose. Galima sakyti, kad buvo visiškai neaiški teisinė situacija. Ji dabar yra gana neaiški, nors ji yra reglamentuota, bet nėra tiekėjų, kurie tuos gimdymus namuose priimtų. Mes visada buvome šalininkai, taip pat ir aš – visada buvau ir esu už tai, kad gimdymai namuose turėtų būti reglamentuoti ir vyktų kuo saugiau“, – DELFI laidoje atsakė L.Kukuraitis. „Tuo metu jie nebuvo nelegalūs, jie tiesiog buvo nereglamentuoti“, – taip pat pridūrė politikas.

Linas Kukuraitis

Išskyrė didžiausią problemą

Tiesa, dvi pribuvėjos, kurios padėjo L.Kukuraičio žmonai, vėliau turėjo aiškintis teisme, bet galiausiai, kaip patikslino ministras, buvo išteisintos.

„Reikėtų patikslinti, kad tos pribuvėjos buvo išteisintos Aukščiausiojo teismo. O kalbant apie reglamentavimą, kai jie buvo Vyriausybėje, aš jiems pritariau. Mano manymu, tiek, kiek šiuo metu šalis yra pasiruošusi, teisinė situacija yra tinkamai reglamentuota. Sistema yra pakankamai griežtai reglamentuota, lyginant su tam tikromis šalimis, kur galima matyti laisvesnį reglamentavimą. Mano galva, taip, kai yra sureglamentuota, yra gerai. Žinoma, reikia, kad atsirastų gimdymo namų, sveikatos įstaigų, kurios ryžtųsi pagelbėti toms šeimoms. Deja, turime tokią situaciją, kad šeimos vis tiek renkasi gimdyti namuose, net kai nėra pasiruošusių tiekėjų. Čia yra problema, kurią reikia spręsti, nes šeimoms uždrausti negalima. Tikrai reikia pagalbos iš sveikatos įstaigų“, – DELFI savo nuomonę dėstė ministras.

Apie gimdymą privaloma pranešti

L.Kukuraitis labiausiai akcentavo tai, kad šeimos tam tikra prasme yra kryžkelėje.

„Teisinė forma sukurta, bet tų, kurie pagal visus saugumo sumetimus ir reglamentavimą, teiktų saugias paslaugas, dar nėra atsiradę. Tai yra didžiausia problema, ji turėtų būti sprendžiama. Dabar šeimos yra įdomioje situacijoje, nes jos nori gimdyti namuose, bet negali, nes nėra tų, kurie tokias paslaugas suteiktų“, – kalbėjo L.Kukuraitis.

Linas Kukuraitis

Gimdymo namuose tvarka įsigaliojo nuo šių metų pradžios, tačiau dar nė viena įstaiga tam neturi licencijos.

Kaip komentare BNS yra sakiusi Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) atstovė Lina Bušinskaitė-Šriubėnė, tai reiškia, jog gimdymo priėmimas namuose buvo nelegali veikla.

„Paprastai kalbant, gimdymas namuose yra licencijuojama veikla, o šiuo metu licencijos niekas neturi ir net neprašė. Vadinasi, tai kas įvyko šiandien anksti ryte, yra ne kas kita, o nelegali veikla“, – praėjusį ketvirtadienį teigė L. Bušinskaitė-Šriubėnė.

Pagal šiuo metu galiojančią tvarką, privaloma įstaigai pranešti apie gimdymą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (173)