SAM sako, kad nuo lapkričio 1 dienos mitybos organizavimo taisyklės, bus privalomos, o ne rekomendacinės, kaip buvo iki šiol.

Šiam reikalavimui įgyvendinti nustatytas 3 metų pereinamasis laikotarpis. Jo metu bus parengta dietinių patiekalų gaminimo mokymų programa ir kvalifikaciniai reikalavimai lektoriams, kurie galės vesti mokymus.

„Problema egzistuoja jau ne vieną dešimtmetį – dalis gydymo įstaigų išties per mažai dėmesio kreipia į pacientų maitinimą, o maistas – ir skoniu, ir išvaizda – primena sovietmetį, – sakė sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Aurelijus Veryga

– Nors gydymo įstaiga nėra restoranas, pacientai neturėtų tikėtis restoraninio maisto, tačiau bent jau dalyje sveikatos priežiūros įstaigų maistui nebuvo pakankamai skiriama dėmesio, maistas buvo ir skurdus ir ne visada buvo atsižvelgiama į mitybinę vertę. Nors patys auginame daržoves, vis tiek pacientų mityboje daržovių ir vaisių trūkdavo. Pacientai skųsdavosi, kad maistas ir atšalęs, ir ne estetiškai patiekiamas“.

Dabar į neretą ligoninę pacientams nešamas artimųjų pagamintas maistas.

„Kai atsiguli į ligoninę, tau niekas neturi papildomai nešti maisto. Tu turėtum gauti pilnaverčio maisto, kurio tau turi užtekti visiškai pavalgyti, jaustis gerai ir tau būtų skanu, – komentavo Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos (LRVVKA) atstovė Aida Matulevičiūtė.

– Maitinimas ligoninėse yra itin specifiškas, virėjams tenka pasirūpinti keliasdešimčiai skirtingų dietų tinkančiais patiekalais, atsižvelgti į individualius poreikius. Tačiau tai tikrai ne priežastis užsimerkti ir pro pirštus žiūrėti į situaciją.“

Skaitytojų atsiųstos nuotraukos iš Vilniaus miesto klinikinės ligoninės: Vilniaus miesto klinikinės ligoninės maistas:

Aiškūs reikalavimai pacientams tiekiamam maistui iki šiol nebuvo nustatyti, tad problemų būta daug ir įvairių: maistas skurdus, mažai atsižvelgiama į mitybinę vertę, raciono subalansuotumą, itin trūksta daržovių, kurios sveikstančiam žmogui yra labai svarbios, baigiant tuo, jog maistas į palatas atkeliauja atšalęs, patiekiamas neestetiškai atrodančiuose induose ir kt.

SAM neretai akcentuoja, kad pacientų lėkštėse atsiras daugiau vaisių ir daržovių, prioritetas, ministerijos siūlytų, turėtų būti teikiamas vietinių ūkininikų produkcijai. Visgi, ligoninių atstovė dėl daržovių turi ir kitokios patirties. Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Kauno klinikų Bendrųjų paslaugų ir maitinimo tarnybos vadovė Diana Sokolovienė sako, kad 30 proc. šioje gydymo įstaigoje tiekiamų daržovių pacientų grąžinamos kaip maisto atliekos. Tai, pasak jos, didelis skaičius, kai tuo tarpu karštų patiekalų grąžinama 10 proc.

Aida Matulevičiūtė

Taisykles ligoninėms parengė SAM, padedama Lietuvos Dietologų draugijos, Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos (LRVVKA) atstovų.

Tvarkos apraše, vadovaujantis naujausiais tyrimais sveikos mitybos srityje, Europos Komisijos (EK) ir Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) rekomendacijomis, nustatyti tiekiamų maisto produktų kokybės reikalavimai, leidžiami cukrų, druskos ir skaidulinių medžiagų kiekiai pacientų maitinimui tiekiamuose maisto produktuose. Taip pat nustatytas nerekomenduojamų tiekti maisto produktų sąrašas.

Gydymo įstaigoms rekomenduojama maisto produktus įsigyti iš vietinių ūkių. Tai leistų užtikrinti, kad į gydymo įstaigas būtų tiekiami švieži, sezoniniai produktai, tačiau tai rekomendacinio pobūdžio nuostata.

Svarbi ir naujovė, susijusi su darbuotojų, gaminančių dietinį maistą gydymo įstaigose, kvalifikacija, kuri ne visada yra pakankama.

Ligoninės maistas

Pavyzdžiui, jei pacientas alergiškas pienui, virėjai, neturėdami reikiamų žinių, gali neįvertinti, kad tokiam pacientui negalima vartoti ir sviesto, arba, kad sergantys celiakija negali vartoti perlinių kruopų ar sojų padažo, nes šiuose produktuose gali būti glitimo. Dėl to numatyta, kad maistą gaminantys darbuotojai turės dalyvauti mokymuose, įgyti reikiamas žinias, kompetencijas, antraip tokio darbo jie dirbti tiesiog negalės.

Kai kurių gydymo įstaigų atstovai sako, kad naujoji tvarka papildomų rūpesčių nesukels, kitoms – teks pasitempti.

„Mūsų prioritetai, kalbant apie pacientų maitinimą – šviežias, tinkamos temperatūros, skanus ir paciento poreikius pagal jo susirgimą atitinkantis maistas. Ligoninėje prieš dvejus metus atkurtas maitinimo skyrius, maistas pacientams gaminamas čia pat, tam specialiai įrengtose patalpose,“ – sako Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės (RVUL) direktorė dr. Jelena Kutkauskienė.

Tvarka įsigalios lapkričio 1 d., jos paisyti privalės visos stacionarinės asmens sveikatos priežiūros įstaigos. Ar pacientams užtikrinama teisinga mityba, kaip laikomasi tvarkos – ir toliau stebės bei vertins atsakingos institucijos.

Skaitytojų atsiųstos nuotraukos iš ligoninių:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (224)