„Mano vaikui lūžo raktikaulis. Norėjau pasiimti biuletenį jam prižiūrėti ir sužinojau, kad biuletenį galiu imti tik dviem savaitėms. Mano vaikui mažiau nei dveji metai, aš jo vieno palikti negaliu. Per dvi savaites lūžis tikrai nesugis, ką man daryti po to? Samdyti auklę? Neiti į darbą? Iš ko tada reikės gyventi?“, – stebėjosi Jelena.

Pasak moters, jai nesuprantama, į ką atsižvelgiant buvo pasirinktas toks terminas – juk, jos nuomone, per dvi savaites galima pagydyti bronchitą, bet ne lūžusį kaulą.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos pateiktame atsakyme teigiama, kad tai, kiek laiko mokama ligos išmoka slaugant sergantį vaiką, nustatyta Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatyme.

„Nepriklausomai nuo to, kiek truks gydytojo išduotas nedarbingumo pažymėjimas, ligos išmoka galės būti mokama nustatytą laiką – ne ilgiau kaip 7 kalendorines dienas, jei slaugomi vyresni nei 14 metų vaikai, ir ne ilgiau kaip 14 kalendorinių dienų, jei slaugomi sergantys vaikai iki 14 metų.

Tačiau jei vaikas iki 7 metų serga tokiomis ligomis, dėl kurių būtinas slaugymas stacionare ar (ir) medicininės reabilitacijos ir sanatorinio gydymo įstaigoje, sudaryta galimybė ligos išmoką gauti 120 dienų per kalendorinius metus.

Ligos išmoka yra mokama ir šeimos nario (vaiko, sutuoktinio, tėvų) slaugai. Pažymime, jog laikas, reikalingas sergančiam vaikui slaugyti ar prižiūrėti nėra ribojamas, tačiau ligos išmoka mokama tiek, kiek numatyta įstatyme“, – teigiama ministerijos atsakyme „Vakarų ekspresui“.

Įvertinus situacijos sudėtingumą ir slaugos ypatingomis situacijomis poreikį nuo 2018 m. buvo pailginti terminai, kiek gali būti mokama ligos išmoka ypač sunkiomis ir sunkiomis ligomis sergančių vaikų slaugai – atitinkamai 364 kalendorines dienas ir 180 kalendorinių dienų.

„Pasibaigus šiam terminui nedarbingumo pažymėjimas dėl to paties vaiko slaugymo išduodamas ne daugiau kaip 120 kalendorinių dienų per kalendorinius metus. Ypač sunkių ir sunkių ligų sąrašus tvirtina sveikatos apsaugos ministras ir socialinės apsaugos ir darbo ministras“, – nurodoma atsakyme.

„Man čia trūksta logikos. Taip, gal aš turiu kam palikti vaiką ar galiu pasisamdyti auklę, tačiau aš galvoju ne tik apie save – ne visi gali sau tai leisti. O jeigu prižiūri vaiką ilgiau, tai žmonės negali dirbti ir neturės pajamų“, –pyko Jelena.

Ministerijos teigimu, tokioje situacijoje atsiduria daug tėvų, kuriems tenka slaugyti vaiką ilgiau nei dvi savaites.

„Jei vaikas neserga sunkia ar ypač sunkia liga, tėvai, atsižvelgdami į situaciją, priima jiems palankiausią sprendimą, kad vaikas būtų saugus. Sergančiam vaikui svarbiausia, kad šalia jo būtų, juo rūpintųsi jam artimiausias žmogus, todėl neretai tėvai kreipiasi pagalbos į senelius – dirbantys ir ligos draudimu draudžiami seneliai nuo 2018 metų gali gauti ligos išmoką anūkų slaugai, į kaimynus ar draugus, siekia suderinti darbą su slauga pasikeisdami su artimaisiais arba skirdami keletą valandų darbui namuose ar išeidami kasmetinių atostogų. Galimybių tikrai yra, tik reikia pasirinkti labiausiai tinkamą“, –teigia ministerija.

Jelena žadėjo rašyti skundus, kad šiam klausimui būtų skiriama daugiau dėmesio.

„Turėtų būti papildomas dėmesys. Turi būti peržvelgti išmokų terminai ir įkainiai, nes dabar kyla abejonių, ar įstatymus ruošia kompetentingi specialistai“, –apmaudą liejo klaipėdietė.