Įgyvendins jaunųjų gydytojų idėją

Kėdainių rajono savivaldybė, aktyviai padedant Seimo nariui Dariui Kaminskui, pirmoji šalyje ruošiasi įgyvendinti žmonių gyvybių gelbėjimo stotelių įrengimo projektą, sekdama daugelio Europos miestų pavyzdžiu.

Naujuosius rajono vadovus imtis šio itin reikalingo ir žmonių gyvybes realiai gelbėsiančio projekto įkvėpė jaunųjų gydytojų asociacija po to, kai į Kėdainius atvyko su projektu „Auksinės minutės“ ir surengė čia gaivinimo mokymus.

Jaunieji gydytojai Kėdainių rajono vadovams rekomendavo mieste įrengti žmonių gaivinimo stoteles, kuriose būtų viešai prieinami defibriliatoriai. Tad šie ėmėsi įgyvendinti idėją jos neatidėliodami.

Stotelėse – būtiniausia įranga

„Kėdainiuose ketiname įrengti daugiau kaip 25 gaivinimo stoteles, kurios bus sumontuotos prie tų pastatų, kurių darbo laikas yra ilgesnis. Tokios stotelės atsiras prie parduotuvių, mokyklų, prie savivaldybės ir prie tų pastatų, kuriuose žmonės dirba visą parą – pavyzdžiui, prie priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos ar kitų objektų.

Kiekvienoje gaivinimo stotelėje bus įrengtas defibriliatorius. Šalia jo bus ir turniketas kraujavimui sustabdyti.

Šiose stotelėse bus įrengti ir šildytuvai, užtikrinsiantys, kad žiemos metu neišsikrautų defibriliatoriaus baterija.

Kiekviena tokia dėžutės pavidalo gelbėjimo stotelė bus prijungta prie bendrosios perspėjimo sistemos – atidarius dėžutės duris, bus automatiškai kviečiama greitoji medicinos pagalba“, – „Rinkos aikštei“ pasakojo už šio gyvybes gelbėsiančio projekto įgyvendinimą atsakingas vicemeras Paulius Aukštikalnis.

Atstumas – 3 bėgimo minutės

Šiuo metu yra ruošiamas gelbėjimo stotelių išdėstymo žemėlapis.

Pasak P. Aukštikalnio, vietos gelbėjimo stotelėms parenkamos taip, kaip rekomenduojama pagal Europos Sąjungos standartus – tokiu atstumu, kad kiekviena dėžutė būtų įrengta taip, jog bėgant ją būtų galima pasiekti per 3 minutes.

Be to, planuojama, kad defibriliatoriai bus įrengti ir priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos bei policijos automobiliuose.

„Kaip jau užsiminiau, defibriliatorių lauko dėžutės – pirmosios pagalbos teikimo tinklas – bus susietos su mobiliąja programėle „AED allert“ ir sujungtos į vieną tinklą su greitosios medicinos pagalbos pajėgomis.

Defibriliatorių įrengimas – tik viena projekto dalis.

Ne mažiau svarbu ir tai, kad planuojame ir toliau tęsti rajono gyventojų pirmosios pagalbos teikimo mokymus pagal „Auksinės minutės“ projektą“, – sako vicemeras P. Aukštikalnis.

Savivaldybė papildomų išlaidų neturės

Pasak vicemero, šis projektas iš Kėdainių rajono savivaldybės nepareikalaus papildomų išlaidų. Defibriliatorius ketinama įsigyti ir gelbėjimo stoteles įrengti iš privačių rėmėjų bei ES lėšų.

Medicininį išsilavinimą turintis vicemeras įsitikinęs neabejotina šio projekto nauda: „Iš karto vietoje nukentėjusiam žmogui bus suteikiama medicininė pagalba – nereikės laukti, kol atvyks greitoji medicinos pagalba. Esant tokioms gelbėjimo stotelėms, bėdos ištiktam žmogui – sustojus širdžiai ar smarkiai kraujuojant – suteiksime didesnę tikimybę išgyventi.

Kai sustoja širdis, smegenys negauna deguonies ir ima mirti jau po 4 minučių. Greitoji pagalba gali užtrukti ilgiau, o atvykus jai jau gali būti per vėlu.

Laiku suteiktas teisingas gaivinimas gali išgelbėti žmogaus gyvybę – pirmosios gaivinimo minutės po širdies sustojimo yra pačios svarbiausios.“

Skaičiai – iškalbingi

Tokio projekto reikalingumą Kėdainiuose patvirtina ir statistika: 2017 metais iš visų Kėdainių rajono pacientų, patyrusių staigią mirtį, bet į ligoninę nuvežtų su pulsu, išgyveno 10,74 proc. – iš 121 gaivinto žmogaus iš viso atgaivinta 13.

Praėjusiais metais atgaivinimo procentas dar labiau pagerėjo ir pasiekė 16,67 proc. – iš 48 gaivintų žmonių pavyko atgaivinti 8.

Kėdainiuose iki šiol yra tik 3 viešai prieinami defibriliatoriai: parduotuvėje „Lidl“ ir bendrovėse „Lifosa“ bei „Nordic Sugar Kėdainiai“.

Projekto „Auksinės minutės“ idėja

„Lietuvoje kasmet širdis sustoja daugiau nei 3 tūkst. žmonių. Didžioji jų dalis nesulaukia gaivinimo ir tik keli procentai išgyvena iki išėjimo iš ligoninės.

Leidene širdies sustojimas kur kas dažniau baigiasi gerai, nes 76 proc. atvejų praeiviai sugeba atlikti širdies masažą, 39 proc. atvejų –
sėk­mingai suteikiamas elektrošokas ir net 30 proc. žmonių po širdies sustojimo išgyvena bent vienerius metus.

Pavyzdžiui, Danijoje per pirmuosius devynerius metus, kai buvo įdiegtas pirmosios pagalbos mokymas pradinėse mokyklose, išgyvenamumas praėjus 1 metams po širdies sustojimo šalyje išaugo nuo 2,9 proc. iki 10,2 proc.“

Defibriliatorius yra kompiuterizuotas automatinis prietaisas (AID), kuriuo nustatoma žmogaus širdies veikla ir, jei reikia, juo išskiriamas elektros impulsas, kuriuo atstatomas normalus širdies darbas.

Kas gali naudotis defibriliatoriumi?

Defibriliatoriumi gali naudotis bet kuris žmogus – šis aparatas žodinėmis komandomis nurodo gaivinimo eigą – svarbiausia yra klausyti ir vykdyti jo komandas.

Kada pradėti naudoti defibriliatorių?

Jei žmogus yra nesąmoningas ir nekvėpuoja.

Ar galima defibriliatoriumi pakenkti?

Ne, nes šis prietaisas tiksliai nustato nukentėjusiojo širdies ritmą ir defibriliuoti leidžia tik tada, kai defibriliacija tikrai yra reikalinga.

Kaip naudotis defibri­liatoriumi?

Įjunkite AID:

• Paspauskite žalią įjungimo mygtuką. Kai kurie defibriliatoriai įsijungia automatiškai juos atidarius.

• Atidžiai klausykite – aparatas nurodys, ką Jums toliau daryti:

• Apnuoginkite nukentėjusio žmogaus krūtinę.

• Atplėškite elektrodų pakelį.

• Išimkite elektrodus.

• Nuplėškite apsauginę plėvelę.

• Priklijuokite elektrodus prie nukentėjusio žmogaus krūtinės.

• Defibriliatorius pats nustatys žmogaus širdies ritmą, kai tik elektrodai bus uždėti ant krūtinės.

• Kol defibriliatorius analizuoja širdies ritmą, užtikinkite, kad niekas nesiliestų prie nukentėjusio žmogaus.

Jei defibriliatorius turi analizės mygtuką „ANALYSE“, paprastai jis būna geltonas, uždėję elektrodus, nedelsdami paspauskite jį: tik tada aparatas įvertins žmogaus širdies ritmą.

• Jei aparatas nustato defibriliuotiną ritmą, praneša, jog reikalingas šokas. Tuomet užtikrinkite, kad niekas nesiliestų prie žmogaus, kol aparatas kraunasi.

• Kai tik aparatas nurodo paspausti raudoną šoko mygtuką „SHOCK“, garsiai perspėkite aplinkinius, kad jie atsitrauktų, ir užtikrinkite, kad niekas neliestų žmogaus. Tada nedelsdami paspauskite raudoną iškrovos mygtuką.

• Po to atidžiai klausykite ir vykdykite defibriliatoriaus nurodymus.

• DĖMESIO! Prilipinę defibriliatoriaus elektrodus, jų nenuimkite ir neišjunkite defibriliatoriaus, net jei gaivinimas buvo sėkmingas.

Nuimti elektrodus ir išjungti defibriliatorių gali tik greitosios medicinos pagalbos specialistai.