Liepos mėnesį atliktų vandens tyrimų rezultatai buvo geresni palyginti su birželio mėnesio rezultatais. Birželį trumpalaikė tarša nustatyta 15 maudyklų, tai sudarė 12,8 proc. visų tirtų maudyklų, o liepą – 8 maudyklose, tai yra 6,8 proc. iš tirtų 111 maudyklų maudyklų (117 į stebėsenos sąrašą įtrauktų maudyklų), rašoma pranešime spaudai.

Liepos antrojoje pusėje trumpalaikė tarša – daugiau žarninių enterokokų nei leidžiama – buvo nustatyta šiose maudyklose: liepos 23 d. Kauno miesto Kauno marių I paplūdimio maudykloje – 10 kartų daugiau, Kauno marių II paplūdimio, Panemunės paplūdimio maudyklose žarninių lazdelių – 4,8 karto daugiau nei leidžiama, liepos 17 d. Raseinių rajono Sujainių tvenkinio maudykloje žarninių enterokokų – 2 kartus daugiau, liepos 16 d. Telšių rajone, Germanto ir Lūksto ežerų maudyklose žarninių enterokokų – 3 kartus daugiau. Pakartotinai atlikus tyrimus liepos 19 d. Germanto ir Lūksto ežerų maudyklose, liepos 24 d. Raseinių rajono Sujainių tvenkinio maudykloje bei Kauno marių I ir II ir Panemunės paplūdimių maudyklose taršos nebenustatyta. Šiuo metu visi gautų maudyklų tyrimų rezultatai atitinka Lietuvos higienos normos HN 92:2018 „Paplūdimiai ir jų maudyklų vandens kokybė“ reikalavimus.

Ištyrus vandens kokybę 102 rekreacijai skirtose zonose, rastas didesnis nei leidžiama higienos normoje žarninių lazdelių ir (ar) žarninių enterokokų kolonijas sudarančių vienetų skaičius vandenyje prie šių poilsio zonų: liepos 15 d. Šiaulių rajono Rėkyvos ežere prie Bačiūnų, liepos 16 d. Jurbarko rajono Mituvos užtvankoje, liepos 23 d. Panevėžio rajono Smilgių tvenkinyje ir Elektrėnų rajono Vievio ežere. Pakartotinai atlikus tyrimus liepos 17 d. Šiaulių rajono Rėkyvos ežere ties Bačiūnais, liepos 22 d. Jurbarko rajono Mituvos užtvankoje, liepos 26 d. Elektrėnų Vievio ežere vandens kokybė atitiko reikalavimus. Nėra gauta informacijos tik apie Panevėžio rajono Smilgių tvenkinio pakartotinus atliktus vandens tyrimus (ar tebėra tarša).

Maudyklų vandens kokybė vertinama pagal 2 mikrobiologinius parametrus: žarninius enterokokus ir žarnines lazdeles. Atsižvelgiant į higienos normos reikalavimus, žarninių enterokokų turi būti ne daugiau kaip 100 kolonijas sudarančių vienetų 100 ml vandens, o žarninių lazdelių – ne daugiau kaip 1000/100 ml vandens. Vadovaujantis Lietuvos higienos normos HN 92:2018 „Paplūdimiai ir jų maudyklų vandens kokybė“ maudyklų vandens kokybės stebėsenos nuostatomis, nustačius trumpalaikę taršą, per 72 valandas turi būti paimtas papildomas mėginys vandens kokybės tyrimams atlikti, kuris patvirtintų taršos įvykio pabaigą, ir dar vienas mėginys praėjus 7 dienoms po trumpalaikės taršos pabaigos. Institucija, atsakinga už paplūdimio administravimą, turi užtikrinti, kad maudymosi sezono metu informacija visuomenei paplūdimyje būtų skelbiama aktyviai ir operatyviai.

Visuomenė apie maudyklų bei paplūdimių vandens kokybę informuojama per žiniasklaidą, savivaldybių interneto svetainėse. Taip pat naujausi vandens kokybės tyrimų rezultatai bei rekomendacija nesimaudyti ar draudimas maudytis, jei nustatyta tarša, turi būti skelbiami stenduose prie paplūdimių.

Informaciją apie maudyklų vandens kokybę kiekvienoje apskrityje galite rasti Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro svetainės „Aplinkos sveikata – Maudyklos − Maudyklų vandens kokybė“ skiltyje. Ji atnaujinama iš karto gavus informaciją iš savivaldybių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją