Liepos 29 d. paskelbtame tyrime teigiama, jog maždaug 72 proc. skubiosios pagalbos skyriuje dėl galvos smegenų traumų atsiduriančių nepilnamečių ten patenka būtent dėl buities reikmenų naudojimo. Mokslininkų teigimu, buvo gilintasi į maždaug 4,1 mln. vaikų ir paauglių nuo 2010–ųjų iki 2013–ųjų patirtų nemirtinų galvos smegenų traumų.

Tyrimo metu paskelbti ir 10 kasdieninėms reikmėms naudojamų daiktų, kurių naudojimas vaikams nuo vienerių iki 19 metų dažnai baigiasi nors ir ne mirtinomis, bet rimtomis smegenų traumomis:

  • grindys;
  • lovos;
  • amerikietiško futbolo inventorius;
  • laiptai;
  • dviračiai;
  • krepšinio įranga;
  • lubos ir sienos;
  • kėdės;
  • futbolo reikmenys;
  • stalai.


Trauminis galvos sužalojimas įvyksta tuomet, kai dėl staigios traumos – pavyzdžiui, smūgio ar sukrėtimo – pažeidžiamos smegenys.

Duomenys parodė, kad dažniausiai su trauminiais smegenų sužalojimais susijusios sporto ar poilsio priemonės (kurių naudojimas buvo susijęs su 28,8 proc. visų traumų); toliau – namų apyvokos reikmenys ir įranga (sukėlę 17,2 proc. sužalojimų), namų konstrukcijos ir statybinės medžiagos (susijusios su 17,1 proc.sužeidimų), vaikų darželiuose naudojamas inventorius (kurio vartojimas baigėsi 2,7 proc. traumų), ir žaislai (atitinkamai 2,4 proc.).

„Netolygios grindys ar iš detalių surenkami laiptai dažnai prisideda prie kritimo tikimybės, be to, dažnai ant jų paslystama. O tai gali sukelti rimtų galvos sužalojimų“, – teigė Merilando (JAV) Ramiojo vandenyno tyrimų ir vertinimo instituto mokslininkė Bina Ali, pagrindinė nepilnamečių smegenų traumų analizės vykdytoja.

Galvos smegenų traumos, sukeltos namų apstatymo ir apyvokos reikmenų – visų pirma, lovų – naudojimo, dažniausiai pasitaikydavo kūdikiams bei vaikams iki 4 metų. Dėl įvairių sporto šakų, ypač amerikietiško futbolo, dviračių ir krepšinio inventoriaus patirti sužalojimai labiausiai buvo būdingi sužeistiesiems nuo 5 iki 19 metų.

„Tyrimo išvados pernelyg nenustebino. Kūdikiai ir jaunesni vaikai dažniausiai būna viduje, tad, kaip matome, pagrindinės galvos traumų priežastys ir yra namų apstatymo bei apyvokos priemonės,“ – teigė B. Ali.

„Viena įdomesnių ir netikėtų išvadų buvo ta, jog automobilių sėdynės yra penkta pagal dažnumą kūdikių trauminių galvos traumų priežastis, – pristatydama tyrimo ataskaitą dėstė mokslininkė. – Kėdutės išties veiksmingos užkertant kelią kūdikių sužalojimams, tinkamai naudojant automobiliuose. Tačiau nesilaikant instrukcijų, jos gali sukelti net didesnį pavojų“.

Naujojo tyrimo vykdymas turėjo tam tikrų apribojimų, įskaitant ir tai, kad nebuvo galima tirti patirtų sužalojimų sunkumo, mat duomenys apėmė tik pacientų sveikatos būklę patekusius į skubios pagalbos skyrius.

Ekspertai pasiūlė keletą būdų, galinčių padėti užkirsti kelią vaikų buitinėms traumoms – suvynioti, į sandėliuką išnešti ir į dienos šviesą nebeištraukti didelių kilimų, pagerinti apšvietimą, vengti žaidimų aikštelių kietomis dangomis; laiptų apsaugai pasitelkti vartelius, idant jaunesni vaikai negalėtų jais užlipti bei rinktis laiptų turėklus be aštrių briaunų.

JAV ligų kontrolės ir prevencijos centrai praėjusiais metais išleido gaires dėl vaikų ir paauglių, patyrusių galvos smegenų traumas anamnezių, gydymo ir ilgalaikės priežiūros. Jose sužeistųjų tėvams patariama vaikus tik iš lėto grįžti į kasdienę veiklą, atsižvelgiant į jų simptomus, o nesportinius užsiėmimus pradėti ne anksčiau kaip po dviejų ar trijų dienų nuo traumos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)