Tikisi, kad įstatymas padės abiem pusėms

Širvintų ligoninės direktoriaus pavaduotojas medicinai Dainius Bučas naują tvarką vertina teigiamai, nes, pasak jo, gydytojai galės drąsiau elgtis – šiuo metu medikai bijo pripažinti savo klaidas, nes iškart būna teisiami.

„Nors šeimos gydytojai kai kuriuos darbus, pavyzdžiui, ištraukti svetimkūnį iš akies, galėtų patys, bet turi siųsti pacientą pas okulistą. Taip ir susidaro eilės, nes medikai bijo padaryti klaidą ir kad tokiu atveju jiems tektų atlyginti žalą“, – LNK žinioms sakė D. Bučas.

Teigiamai į naują tvarką žiūri ir didesnių ligoninių vadovai.

„Įstaigos bus linkusios bendradarbiauti ir mokytis, o tai yra labai svarbu. Ši sistema skatina prevencinę veiklą: analizuoti pasitaikančias klaidas, leisti metodines reglamentacijas, diegti geros praktikos gaires visose gydymo įstaigose“, – sakė Vilniaus Respublikinės universitetinės ligoninės direktorė Jelena Kutkauskienė.

LNK kalbinti gydytojai taip pat palaiko naują tvarką, tačiau tikisi, kad pacientai bus atsakingi ir pokyčiais nepiktnaudžiaus – nepradės skųsti medikų dėl menkniekių.

„Tikimės, kad tai nebus tik vienapusiškas pokytis – jog visada teisus tik pacientas, tačiau gydytojas ir medicinos personalas ne. Norėtųsi, kad būtų atsižvelgta į abi puses“, – kalbėjo Širvintų ligoninės gydytoja anesteziologė Palma Aidukonienė.

Kad įstatymas buvo reikalingas, neprieštarauja ir Sveikatos reikalų komiteto narys opozicijos atstovas Antanas Matulas. Tačiau, pasak jo, landų piktnaudžiauti yra palikta.

„Pažįstu kelis advokatus ir žinau, kad jau yra liepta keliose advokatų kontorose specializuotis būtent pagal šį įstatymą, nes galimybių žmonėms gauti išmokas dabar bus žymiai daugiau“, – sakė A. Matulas.

Ministras piktnaudžiavimo grėsmės nemato

Tačiau įstatymo iniciatoriai sako, kad problemų dėl to valstybei nekils.

„Išlieka komisija, kuri ir spręs, yra ta žala, ar nėra. Žinoma, didžiausius ginčus sprendžia teismai“, – kalbėjo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Asta Kubilienė.

Pasak laikinojo Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos, iki šiol tik labai nedidelei daliai pacientų padaryta žala būdavo atlyginama, o visos šalys, kurios pritaikė tokį modelį, koks dabar bus taikomas ir Lietuvoje, pastebėjo, kad besikreipiančių padaugėjo. Tačiau piktnaudžiavimu ministras to nevadintų.

Įvedus naują tvarką gydymo įstaigoms nebereikėtų draustis civilinės atsakomybės draudimu, žalą gydymo įstaigų pacientams atlygins specialus fondas.

„Jei kai kurios didelės gydymo įstaigos dabar moka apie 50-60 tūkstančių eurų civiliniam draudimui per metus, tai įmoka išaugs apie 10 kartų. Akivaizdu, kad dėl tos sumos sumažės pinigų žmonių gydymui ir tyrimams“, – sakė A. Matulas.

Vis dėlto laikinasis Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga tokius teiginius atmeta.

„Kai kuriems tos įmokos augs, kitiems mažės, situacijų yra įvairių. Kadangi pacientams žala turi būti atlyginama, tai manau, kad visos įstaigos turėtų būti dėl to suinteresuotos, taip pat, kad ir medikas nebūtų persekiojamas“, – kalbėjo A. Veryga.
Nauja tvarka turėtų įsigalioti nuo kitų metų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)